Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 31, 2013

Veckan som gått – w 44

På jobbet
Den här veckan hade vi en träff med studentkårens styrelse på Mälardalens högskola.

Mdh 2

Det kändes extra bra eftersom det verkar som att alla studenter som önskat har fått en boende. Det är viktigt att studenterna känner sig välkomna till Eskilstuna och där är boendet en grundförutsättning.

Den här veckan var det dags för komunstyrelsens arbetsutskott.

På agendan stod bl a Årsplan 2014, social investeringsfond, Eskilstunafestival, skydd av Hyndevads ytvattentäkt, varumärkesarbetet, detaljplaner, bostadsbyggande, information om nya högskolan, hållbar stadsutveckling och hållbar jämställdhetsintegrering, besök från högskolan och ett antal motioner och medborgarförslag.

Den här gången var det också inbokade företagsbesök – Addeco, Tuna Stålrör och Calix. Det slår mig att Eskilstuna har många bra företag som agerar på världsmarknaden och lever under knivskarp konkurrens.

Och deras budskap är tydligt – stärk skolan, skapa attraktiva boendmiljöer och stärk Eskilstunas självkänsla.

En del av tiden ägnas just nu åt Årsplan 2014. Det är ett oerhört viktigt arbete eftersom det slår an tonen på vilka satsningar som görs nästa år. Förra veckan hade vi sk budgetberedning där alla förvaltningar och bolag gick igenom sitt läge med fokus på 2014.

Årsplan

Eskilstuna kommun är ett välskött fögderi. Jag skriver det som beröm till alla politiker, chefer och medarbetare. Om det är något ord som sammanfattar Eskilstuna kommun de senaste tio åren så är det ansvarsfullhet. Jag som också ser med Örebro- och Västeråsögon vågar skriva det.

En välskött kommun måste säkra att den både vågar satsa men också är återhållsam. Jag vet att det är en paradox men min erfarenhet i ledarskapet är att det är en av framgångsfaktorerna.

Läsaren tycker kanske att det blir väl mycket ekonomi – men att ha välskötta förvaltningar och bolag är en av en kommuns viktigaste frågor.

Pengar 2

Nu i veckan så meddelade Svensk Kommunrating att Eskilstuna rankas AAA – vilket betyder att de ger högsta kvalitet gällande vårt ekonomiska läge.

Samtidigt så tornar en del svårigheter upp på himlen. I och med att arbetslösheten allt jämt är hög så ligger försörjningstöd på en hög nivå och ”tar” resurser från andra viktiga satsningar. Vi ser också att en del barn, ungdomar och vuxna inte mår bra. Vårdkostnaderna tenderar att öka.

Nu ägnar vi en hel del tid att analysera våra behov och läge i ett 10-20 årsperspektiv.

4050a-14_kooperation

Jag träffar många föreningar, organisationer och företag och jag gillar de där lite mer ovanliga inbjudningarna. En av Eskilstunas frikykor bjöd in mig till ett samtal om Eskilstunas framitid. Ingången handlade om hur de kunde bidra till att stärka vår stad och vara en del av vår vision om den stolta Fristaden. .

Jag läser en artikel i fackförbundet Visions chefstidning om innovation och kreativitet. Börjar läsa med intresse och förstår vart efter att den handlar om Eskilstuna kommun.

Tidningen Vision

En bra intervju med Anna-Karin Sandén på Näringslivsenheten och Ulrika Hansson i Torshälla. Stolt är bara förordet…

Apropå att Eskilstuna märks och syns. Catrin Åkerberg på Rekarneskolan har utsetts till Årets studie- och yrkesvägledare. Det är så kul att Eskilstuna uppmärksammas och jag vet att Catrin och hela vårt SYV-gäng gör ett bra och viktigt arbete för Eskilstunas elever.

Annika Tjernström

Den här veckan kliver Annika Tjernström in som ny HR-direktör. Hon har jobbat hos oss tidigare men efter några år på Mälardalens högskola så kommer hon nu tillbaka.

Det är så roligt och stärker ytterligare bilden av en kommunal organsation som drar till sig unga välutbildade medarbetare. Välkommen Annika.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Den här veckan står Eskilstuna i fokus för Trav-Sverige. Det är dubbla V75-omgångar på Sundbyholm och den sk Breeders Crown.

Breeders Crown

Tävlingarna i sig samlar några tusen och ytterligare några hundratusen som pratar om Eskilstuna och Sundbyholm i helgen men det är också viktigt att förstå att hästsporten i sig är en viktig näring för Eskilstuna.

Hästsporten skapar arbetstillfällen och attraktivitet.

Jag vet vilket engagemang och intresse som döljer sig bakom hästnäringen. Tränare, ägare, hästskötare, intresserade – ja, hela familjer som lever i hästsporten.

Och då tänker jag inte bara på travet utan också det som sker runt hoppning, dressyr och allt kring islandshästarna.

Ridsport

Det är så kul att Sundbyholm utvecklats till en av Sveriges bästa hästcenter med sin nya hopparena och anläggningen för islandshästarna granngårds travbanan.

Lägg då till alla våra ridhus och alla som rider för motionens skull. Alla dessa unga tjejer – det är allt jämt tjejer – som hittar ett intresse och något att engagera sig i.

Jag lever själv i en hästfamilj. Svärsonen tränar – om än på amatörnivå – och hustrun är en ”gammal” ridtjej.

Nu anar jag på det minsta barnbarnet att det finns en ny liten ridtjej i vardande i vår familj. Vi får väl se hur det går bland alla innebandyklubbor och fotbollar…

Och kanske det inte är så dumt att bo i Eskilstuna. En stad som verkligen är en idrottsstad och kan erbjuda både bollsporter, friidrott, gymnastik och hästsport. Eskilstuna när vi är som bäst.

På hemmaplan
Alla helgona helgen bjuder på familjesammankomst. Såväl Stockholms- som Eskilstunafamiljen strålar samman.

Det ska bli så intressant att avlyssna vad som står på dagordningen för våra två små 4-åringar. Senast var det ”hur kul det var på dagis”.

Undrar om det inte blir Djurgårdens fotbollssäsong…

Beatles

Som jag antydde förra veckan – jag fick inte gå på Beatles i Sporthallen för 50 år sedan. Men nu var jag där i tisdags…men inte var Beatles där.

Annars lysnar jag mycket på Lou Reed just nu.Velevet Underground har varit en av de grupper jag lyssnat mycket på genom åren. Det andas New York och det andas modernt.

Ha en bra helg !

Annonser

Responses

 1. Hej Pär! Jag skulle vilja tillägga en stor och viktig sak dom hänt under veckan som gått, utdelningen av Eskilstuna kommuns jämställdhetspris. I år gick det till Etown Grrrl Gang, en grupp tjejer som med stort engagemang arbetar för ett mer jämställt samhälle för kvinnor och män. Måste få ta med juryns motivering, den är så fin:
  Juryns motivering till årets jämställdhetspristagare
  Etown Grrl Gang
  För att Etown Grrrl Gang med mod och engagemang arbetar för ett jämställt samhälle. För att de med skarpa argument och olika kulturella uttryck visar på de ojämställda strukturer som finns i samhället.

  Etown Grrrl Gang engagerar, inspirerar och når ut till många unga kvinnor, män och transpersoner. De arbetar framgångsrikt genom sociala medier, kunskapshöjande aktiviteter och större event.

  Etown Grrrl Gangs fantastiska och välbesökta firande av 8 mars 2013 på Balsta musikslott med efterföljande demonstration ”Ta natten tillbaka” visar att internationella kvinnodagen är en dag för både eftertanke och fest.

  Visst är det en stor och viktig händelse under veckan som gått!

  Hälsningar Eva Hasselqvist Danielsson,
  medarbetare i vår fina kommun.

 2. Härligt Eva.

  Tack för ditt påpekande. Det är rätt och jag förstår att de här unga tjejernas engagemang är viktigt och en bra sak för Eskilstuna.

  Noterade också att Emil Berggren på vår Räddningstjänst förärades ett hedersomnämnande.

  Sänder ett hurra och ett tack till hela gänget.

  Ha det bra

  Pär E

 3. Läser att du gillar inbjudningar. Här kommer en sådan. Det är Eskilstunas FN-förening i sammarbete med ABF som arrangerar filmvisningar under kampanjen flicka. Den sista filmvisningen för i höst arrangeras den 25nov kl 18 i ABF lokaler. Till denna filmvisning finns även Kvinnojouren MOA med som sammarbetspartner. Under kvällen har vi namninsamling emot barnäktenskap, vilket är fullt möjligt i Sverige idag. Det är bara att ladda ner en blankett om dispens på länstyrelsens hemsida. Här skulle länet kunna gå i bräschen och säga att nej i vårt län accepteras inga ansöknignar om barnäktenskap. Vi behöver då tongivande personer som säger ifrån, således välkommen på filmkväll och visa ditt stöd med en underskrift. För mer info https://www.facebook.com/#!/events/189650877903327/?ref_dashboard_filter=upcoming


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: