Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 17, 2013

Veckan som gått – w 42

På jobbet
Den här veckan var det träff med kommunens revisorer.

Det kan ju vid en första anblick låta föga spännande. I min värld är det tvärtom.

Lyssna – en kommunal organistion är en del av den demokratiska infratrukturen. Min erfarenhet är att vi ibland glömmer bort det.

Vi tar så givet att en kommun fungerar som den gör – av sig själv. Men det är ett ständigt erövrande av öppenhet och att vi inte bara gör rätt saker utan också levererar resultat.

Men vi är inget företag bland andra. Något som man ”bara” kan kräva och ställa krav på. En kommun – jag vet att det låter högtidligt – är medborgarnas gemensamma åtaganden.

Just därför är det som kallas Revisionen så viktig. Idén är nog lika gammal som kommunernas födelse. Några oberoende måste kunna titta på organistionen och se om den gör rätt.

Just den här avstämningen handlade om vårt resultat och ekonomiska läge de första åtta månaderna 2013.

Jag har skrivit det tidigare. Eskilstuna Marknadsföring AB är viktig för Eskilstunas utveckling. Bolaget ägs gemensamt av kommunen och näringslivet och dess uppdrag är att göra Eskilstuna känt och attraktivt för besökare och potentiella nya Eskilstunabor.

Den här veckan hade vi ett bra ägarmöte där vi diskuterade läget och gjorde en avstämning av var vi befinner oss. Bilden är att det görs mycket bra just nu men att Eskilstuna allt jämt upplevs som relativt anonymt. Vi har ett gemensamt uppdrag att ta den här staden framåt.

Den här veckan så träffas kommuncheferna i Sverige. Ja, vi träffas i Stockholm men vi representerar hela landet.

Det är ett bra och viktigt forum där vi bl a fångar läget och lär av varandra. Ett tema som skall upp den här gången är hur en kommun styr verksamheten då allt mer drivs av andra än kommunen själv. Friskolor, privata förskolor och kooperativa, förenings- eller företagsdrivna vård och omsorgsverksamheter. Vilka nya krav ställer det på kommunerna? Intressant.

Förra veckan arrangerade den fackliga organsationen Vision en bra temaeftermiddag om ledarskap. En forskare från Göteborgs Universistet var inbjuden för att delge erfarenheter från en bred studie om hur dagens chefer hade det.

Jag uppskattar sådana här initiativ och det är bra att facket engagerar sig och understödjer utvecklandet av ett bra ledarskap i Eskilstuna.

Annars ägnar jag mycket tid åt att arbeta med det som på organisationsprosa heter ”Kompletterade Årsplan 2014”.

Rytmiken i en kommun är att i juni antar kommunfullmäktige mål och ekonomiska ramar för nästkommande år.

I november kompletteras och korrigeras det utifrån att nya förhållanden eller bedömningar kan ha uppstått.

Arbetslösheten är allt jämt hög i Eskilstuna. Vi kan också se att det är familjer, barn och ungdomar som far illa. Det syns bl a på våra ökade kostnader för vård och stöd.

Eskilstuna lever inte i ett vakum. Det finns anledning till oro att vi har en politisk och ekonomisk kris i USA där man uppenbarligen haft svårt att komma överens om hur höga de offentliga utgifterna får vara. Allt detta måste vi ta hänsyn till även i vår vardag.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
När man bygger en stad så gäller det att tänka helhet.

Jag är den förste tillskyndaren av att bygga en estetiskt vacker och tilltalande stad. Å-promenaden, ny arena, bad och ett nytt Fristadstorg är sådana exempel.

Min min erfarenhet från andra städer är att det är hela staden och landsbygden som skall byggas. Just därför är vår Översiktsplan 2030 så viktig eftersom den slår an tonen över hur Eskilstuna skall utvecklas.

Ni har säkert inte den planen aktuell men vi ser ett Eskilstuna som utvecklas allt mer längs Mälaren. Det är också tre noder som markeras i Översiktsplanen – Kvicksund, Torshälla och Sundbyholm. Detta samtidigt som Eskilstuna också kan utvecklas söderut.

Men Eskilstuna utvecklas också i det lilla och omdelbara.

Jag blir så glad när jag ser att vi nu har ett antal nya och moderna lekplatser klara. Jag tänker bl a på Rinmans- och Rothoffsparken och nu senast den fina lekparken – som också är ett litet naturrum – i Sundbyholm.

Jag ser också att idén om sk utegym börjar slå rot i Eskilstuna. Nu senast så invigdes ett nytt på det vackra Djurgården.

Det här är viktigt. Det kanske i det förstone inte ges några större rubriker eller trumpetstötar men det är en del av att bygga det nya Eskilstuna.

Och ni har väl passat på att gå den nya sträckan på Gyllenhjelmsla leden eller den nya Å-promernaden från Skjulsta via Vilsta och in till stan.

På hemmaplan
Jag är en höstmänniska och får i år verkligen betalt. Förra helgens sensommar var nog en av årets allra vackraste helger.

Det är så roligt att fotbollstjejerna i United tog klivet upp i Allsvenskan. Det är bra för föreningen, för fotbollen och för Esklistuna. Det är många som är delaktiga i framgången. Spelarna, styrelsen, de engagerade och tränarna Viktor Eriksson och Munken Karlsson får en ovation från oss alla.

Jag träffade just Munken Karlsson i veckan. Vi fick tillfälle att prata ledarskap, fotboll, Uniteds framtid och vår gemensamma passion för Örebro SK.

Munken är en oerhört viktig person för fotbollen i Eskilstuna. Han har elit-erfarenhet – bl a ett SM-guld med IFK Norrköping – han har rätt attityd och mycket kunnande. Munken står för något nytt och modernt som jag gillar och som Eskilstunas idrott behöver.

Annars lyssnar jag mycket på soullegenden Bobby ”Blue” Bland just nu. Det ni…

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Du skriver följande: ”Jag uppskattar sådana här initiativ och det är bra att facket engagerar sig och understödjer utvecklandet av ett bra ledarskap i Eskilstuna”. HEF: Hade någon förväntat sig det motsatta?
  Vidare: ”Just därför är det som kallas Revisionen så viktig. Idén är nog lika gammal som kommunernas födelse. Några oberoende måste kunna titta på organistionen och se om den gör rätt”. HEF: Det vill säga gör som den politiska ledningen (KF) har beslutat (inte alltid enat). Rätt eller Fel???

  Kvalificerad ”hänsynsfull” demokrati efterlyses i ett ”koalitionsstyre” (V+MP+S). Men då måste oppositionen ”hänga med” och inte reagera först när brödet lämnat ugnen.

  Att vara en politikstyrd kommundirektör kräver ett lugnt och balanserat sinnelag – inte tillhöra ett S-innelag, vilket kan vara frestande, men givetvis gäller inte detta Dig Pär! Men lyssna, råda och uppmuntra är tillåtet! Slak eller spänd lina, vad är sämst?

  Något gnällig kommentar, men det är väl det gråmulna vädret…

  Jag uppskattar Ditt arbete!
  /Hans-Erik

 2. Angående…’hur en kommun styr verksamheten då allt mer drivs av andra än kommunen själv’, jag tror att det går ett tidigare stadium än vad som är fallet idag på tjänstemannanivå visa vad som är rätt och fel avseende att som externt företag driva verksamhet i en kommun. Dagens självsanerande-attityd och kontrollsystem behöver delvis utvecklas till en åsiktsinriktad verksamhet, där tjänstemän, chefer och andra medarbetare i en kommun är pålästa och tydliga i sin framtoning om vilken typ av- och hur verksamhet ska vara utformad för att få och kunna drivas i t ex Eskilstuna kommun. Kort och gott kommuner måste ställa tydligare krav och i större grad än vad som enligt mig är fallet idag, tänka efter före !


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: