Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 3, 2013

Veckan som gått – w 40

På jobbet
Jag var inbjuden till P4 Sörmland för att prata om det sociala läget i Eskilstuna.

P4 Sörmland

Det är viktigt att vi får upp de här bilderna. Ett Eskilstuna med framtidshopp och mitt i utvecklingsteget. Men också en del av Eskilstuna som inte mår bra.

Det syns på arbetslöshetssiffrorna men också i det som Sörmlandsradion uppmärksammat – fler ungdomar som använder alkohol och droger.

Nu finns det ingen enkel koppling mellan droger och arbetslöshet. Drogberoende och viljan att experimentera med droger har många och ofta komplexa bakgrundsvariabler. Drogberoende är inte ett enkelt linjärt symptom på arbetslöshet.

Framtid - Utbildning

Men – och det är viktigt – i en miljö där många känner sig dåligt motiverad, saknar framtidstro, utbildning eller ett arbete kombinerat med att det finns lätttillgängliga droger där ökar också risken för att utveckla ett drogmissbruk.

Vi måste prata om det och också som vuxna – för det är våra barn det handlar om – agera som föredömen och också stå emot den liberalisering som finns i synen på droger. Vi behöver samarbeta än mer – föräldrar, ungdomar, föreningar, myndigheter och kommunens verksamheter. Så enkelt och svårt är det.

1a Mälardalen

Den här veckan var det styrelsemöte i Stockholm Business Alliance. Det är ett samarbete mellan mer än 50 kommuner runt Stockholm- och Mälardalsregionen. Det här är exempel på viktiga forum där Eskilstuna bör synas oftare och tydligare.

Och så var det dags för september månads kommunstyrelse och dess arbetsutskott. Bara för er kännedom – agendan lika imponerade som vanligt; 4-stadssamarbete, avtal med Mälardalens högskola, landsbygdsutveckling, uppföljning av Springpride, Vattenplan, handlingsplan för näringslivsutveckling, organisation för Fristadstorget, ekonomistyrprinciper, rökfri arbetstid, Fair Trade Forum, e-tjänster och ett antal motioner och medborgarförslag.

Så det finns att göra.

Den här veckan arrangerar Eskilstuna Fair Trade Forum. Det handlar om etisk och rättvis konsumtion.

Eskilstuna är en diplomerad Fair Trade-kommun. Det förpliktigar att vi också lever upp till de förväntningar som finns. Vi handlar idag etiskt märkta varor vad gäller kaffe, te, kakao, bananer och är på god väg vad gäller arbetskläder.

Droppen urholkar stenen. Jag är stolt över att vara kommundirektör i en sådan kommun.

Den här veckan är jag inbjuden till vår Rekryteringsenhet. Den bildades 2012 med uppdraget att samordna våra rekryteringar av nya medarbetare. Och det känns som en framgång.

Jag får berättelser från verksamheten som känner ett stort stöd i det ofta lite snåriga rekryteringsarbetet. Det ökar också vår proffsighet – dvs ”en dörr in” för den som söker jobb i Eskilstuna kommun. Så jobbar en modern kommun.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Den här veckan celebrerar Eskilstuna Riksteaterförening 80 år med ett kvällsarrangemang på Teatern.

Teatern Eskilstuna

En gammal bild från Teatern – notera bron över till Strömsholmen

Och det slår mig hur viktig teatern är och har varit för Eskilstuna. Själva Teatern i sig har under decennier varit en samlingsplats för kultur, teater, dans och musik. Dit har Eskilstunabor vallfärdat under hela 1900-talet.

Jag vet hur viktig Teatern var för mina föräldrar. Under ett 1940-, 50- och 60-tal bröt teatern mark för att skapa ett intresse hos en befolkning som kanske – likt mina egna föräldrar – inte hade möjligheten eller den tradtionen att gå på teater.

Och själv minns jag med oerhört stor glädje alla föreställningar jag varit på som liten grabb. Jag undrar om jag inte sett de flesta operetter som passerat Eskilstuna – Csardasfurstinnan, Lilla Helgonet, Vita Hästen…

Och det är väl Scenknuten vi ska tacka. Den idella förening av entusiaster som finns även idag.

Eskilstuna Revyn

Eskilstunarevyn – en viktig kulturbärare

Idag är teatern naturligtvis bredare och gästspelen från Riksteatern är viktiga för en stad som Eskilstuna. Likaså alla lokala initiativ i studieförbund, på skolor och i föreningar. Och glöm inte gänget  Eskilstunarevyn med Andreas Zetterberg i spetsen. De gör verkligen en kulturgärning.

På hemmaplan
Den här helgen blir det premiärvandring mellan Björsund och Sundbyholm.

Gyllenhielmska leden

Vår egen Gyllenhjelmska led från Årby, via Torshälla, Sundbyholm och Björsund är nu sammanbyggd med Fogdöleden i Strängnäs. Våra kommuner kommer närmre varandra.

För den kulturintresserade har hösten startat upp bra. Efter augustis Eskilstunafestival kom Nordic Art Station som följdes av förra helgens Världskulturfestival och om några veckor är det 50 år sedan Beatles besökte Eskilstuna. Det celebreras med en rad aktiviteter – bl a en konsert i Sporthallen.

Däremellan är det en rad olika musikarrangemang och glöm inte att vi har ett sådant fint Konstmuséum.

Annars lyssnar jag mycket på Waterboys. Blir inte av med dom.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej och tack!
  Mycket stimulerande och nyttig information!
  Stockholm Business Alliance med 50 kommuner som direkta intressenter visar ju att Mälardalen är en stark region även i ett vidare perspektiv.
  Om 1 timme har jag ett möte med SFF Mälardalen (en region under Svensk Flyghistorisk Förening) i Västerås Flygmuseum. Jag leder ett ”bokprojekt” som skall beskriva flygets utvecklng i vår region. Det regionala tänket är viktigt. Som Du förstår handlar det om kvalificerade faktainsamlingar, projektorganisation, avgränsningar och resursfrågor (pengar och ”huvuden”).
  Industrihistoria kan göras läsvärd och nyttig.
  I all korthet vill jag ha sagt att dina krönikor förmedlar sammanhang och skapar stimulans.
  Blandning av ”lek och allvar” i väl avvägda proportioner.
  Hoppas Västerås och Eskilstuna kan mötas i detta breda luftfartshistoriska projekt. Alla bidrag emottages tacksam! Det finns anledning att återkomma.
  ”Twin-City” är ett begepp i regionklass!
  ///HansErik

 2. Lycka till med bokprojektet, Hans-Erik.

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: