Skrivet av: Pär Eriksson | september 29, 2013

Om en ung tjej, tondövhet och vikten av människovärde och det värdebaserade

När journalisten frågar 11-årige Valerie vad hon tycker om polisen så svarar hon att hon tycker att dom är bra men att dom gjort fel.

Det är ett oerhört moget och vuxet svar av en liten romsk flicka som borde ha all anledning att vara både ledsen och förtvivlad.

Men låt oss börja i rätt ända.

Saker måste ses i en kontext
Avslöjandet av Skånepolisens registrering av romer och bitvis okänsliga agerande blir obegripligt om vi inte förstår att sätta in det i ett sammanhang. Om vi inte förstår historien då förstår vi heller inte vad som spelats upp den senaste veckan och varför reaktionerna är så starka.

Sveriges behandling av romerna är nämligen ingen vacker läsning. På 1500-talet är det förbundet med dödsstraff för manliga romer att vistas i Sverige, mellan 1914-1953 var romer förhindrade att invandra till Sverige. Lägg då till tvångssteriliseringar av romer och att det fanns stor risk att barnen omhändertogs så tornar en ohuman bild upp som vi måste förhålla oss till.

Under 2:a världskriget förintades hundratusentals romer i de nazistiska koncentrationslägren. I dagens Italien pratar man om att alla romer ska lämna fingeravtryck och stämningen mot romer i delar av forna Östeuropa förskräcker.

En fördjupad beskrivning finns i Jan Sellings bok ”Svensk antiziganism”.

Jag målar inte upp den här bilden för att vi ska känna dåligt samvete eller att vi ska tycka synd om någon. Nej, mitt syfte är i första hand att skapa förståelse.

Om vi inte förmår sätta in den senaste veckans händelser i rätt kontext så blir vi tondöva. Och det är precis det som åtminstone delar av Skånepolisens företrädare och andra debattörer visat prov på.

Registrering blir till minnesanteckningar och prat om vikten av brottsbekämpning. Som om vi inte förstod att polisen behöver bedriva ett underrättelsearbete. Men det är något helt annat än att systematiskt samla in namn på barn och ungdomar, vuxna och till och med avlidna under flera år.

Och tondövheten förskräcker. För i grunden handlar det här om starka cementerade bilder och fördomar mot romer.

Jag tror att vi är många som bär på dom. De förstärks när jag själv går där i vårt centrum och ser att det öppna tiggeriet – som jag aldrig upplevt tidigare – är en del av stadsbilden. Bilder som förstärks med berättelser om kriminalitet och arbetslöshet.

Bilder som lika väl kan beskrivas som utanförskap, rasism och att gruppen under århundraden behandlats som andra klassens medborgare. Ett strukturellt förtryck som är mer än ett polisdistrikts eller kriminalkommissaries agerande.

Och då tillhör jag dom som inte känner mig bekväm att prata om grupper och kollektivt ansvar. I grunden är det individer. Människor.

Det är därför jag reagerar så starkt. Det här handlar inte bara om underrättelsearbete eller romernas situation. Även om dramaturgin tar sin utgångpunkt där.

I grunden handlar det om människovärde.

Vikten av det värdebaserade
På ett annat märkligt sätt så blir jag glad över att bo i ett land där så många reagerar på den senaste veckans händelser. Det visar att det finns en djup demokratisk anda och tradition om alla människors lika värde.

Den attityden genomsyrar också de kommentar och analyser som kommer från såväl statsministern, våra ansvariga ministrar som oppositionsledaren och rikspolischefen. Vi ser det också på landets tidningsredaktioner och ledarsidor. Det är som att det goda samlar ihop sig när det hotas.

Det är hoppfullt och behöver vårdas. Det är också långt från det hat och den oförsonlighet som till och från syns i sociala medier och hörs i debatten.

Min slutsats är också att vi behöver bli än mer värdebaserade i vårt agerande och tänkande. Om vi använder de här erfarenheterna rätt så kan det bli till energi och en möjlighet att diskutera om hur vi är mot varandra i vardagen.

En öppen attityd och varm känsla för den andre som kontrast till det slutna, misstänkliggörandet som kan visa sig i form av nedsänkta blickar i bussen och på gator och torg. Misstro får aldrig ersätta hoppfullhet.

Och tro mig samhällen, regioner, städer och ytterst vi som människor och medborgare utvecklas inte i i slutna miljöer som karaktäriseras av ett  ”vi-och-dom”.

837293_en-droppe-i-havet

Var och en har ett ansvar

Det handlar om att ha bära några moraliska värdekompasser i sitt hjärta som handlar om ärlighet och öppenhet. Det handlar om att forma och stärka en kommunal organisation och våra arbetsplatser till föredömen som människor kan se upp till och lita på att här gör medarbetarna sitt bästa för Eskilstuna.

Det handlar om att föreningar och företag drivs i en etisk anda av ansvarstagande. Det handlar om öppenhet och respekt.

Det är så vi möter tondövheten som också finns inom oss själva. Det är lätt att peka finger på Skånepolisen. Det fingret dras med lagbundenhet mot dig och mig i slutändan och avkräver ansvar och ställningstagande.

I grunden handlar det om att få vara människa. Möta andra under insikten av att det är människovärde det handlar om.

Och kanske vår 11-åriga Valerie är den som förstått. Det är inte mer hat och oförsonlighet som tar frågan framåt. Det är i samtalet som förståelse skapas.

Och det är precis den insikten vår unga tjej har.

– Dom – i det här fallet polisen – är bra. Men dom har gjort fel.

Låt samtalet fortsätta.

Ha en bra vecka !

Annonser

Responses

 1. Fel kan begås och förlåtas.
  Sveriges institutionella styrka (lagar) måste dock följas.
  Grundlagar som tryck- och yttrandefrihet är mycket viktiga.
  Frihet i all dess mångfald måste värnas. Inte minst inom äldreomsorgen!
  Har friheten ett ”pris”?
  Vad är trygghet?
  Vi har budgetar som begränsar vårt handlingsutrymme. Statligt, kommunalt och enskilt.
  Politikens uppgift är att bidra till en rättvis grundtrygghet. Trygga människor känner sig fria och lyckliga och har därmed förutsättningar för en solidarisk insats.
  Tillsammans är vi starka.
  Men vi måste kämpa om vi kan!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: