Skrivet av: Pär Eriksson | september 8, 2013

Om ålderdom, ensamhet, insikter och vikten av att leva livet nu

Bland TV-kanalernas deckarserier, filmer, sit-coms och idrott går det ibland att hitta lite allvar och lärande.

Jag vet inte om ni tittat på SVTs ”Sveriges bästa äldreboende” men det går inte att inte bli berörd. Det är långt ifrån de klassiska avslöjande reportagen eller vårdskandalerna. Det är gjort med stor värdighet och värme utan att bli tamt.

För det som slår mig är att man med relativt enkla medel kan förbättra de äldres livskvalitet.

Programmet bygger på att vi får följa ett äldreboende – Smedsberget i Lycksele. En kunnig läkare och konsult stödjer och gör nedslag i verksamheten för att hitta förbättringsområden.

Enkla förbättringar som ger resultat
Jag har varit chef inom vård och omsorg i ett antal år och min erfarenhet är att vi många gånger ensidigt sätter all tilltro till ökade resurser.

Läsaren får misstolka mig rätt nu. Jag förstår också att det behövs en diskussion om resurser, tjänster och stress men det som blir allt tydligare för mig är att det måste kombineras med det vi kan lära oss av ”Sveriges bästa äldreboende.” Det finns kunskapsbrister hos oss alla om vad det innebär att bli gammal – hos beslutsfattare, läkare, medarbetare och anhöriga.

Att programmets läkare ska behöva påtala att det behövs starkare belysning i rum och korridor känns nästan pinsamt. Att bli äldre innebär att delar av synförmågan försämras och ”bara” med en sådan enkel åtgärd som att öka styrkan i belysningen och ha fler lampor så ökar säkerhet och trivsel och den äldres förmåga att röra sig friare.

Och så denna medicin. Många av de äldre är ”övermedicinerade” och kombinationer av olika preparat – ibland utskriva av olika läkare och specialister – förvandlar en hyfsat aktiv äldre till en trött och inaktiv människa.

Bara genom att göra systematiserade analyser så visar det sig att många äldre på det här äldreboendet vi får följa ökar sin livskvalitet.

Och så denna mat. TV-programmet utmanar genom att bjuda in stjärnkocken Leif Mannerström. Han visar också i praktiskt handling att det går att laga god och näringsrik mat inom ramen för de pengar som är avsatta.

Vi vet alla att maten och näringen är extra viktig för den äldre. Vår TV-läkare visar med mätningar att många – jag uppfattar som att det rör sig om en majoritet av de boende – lider av näringsbrist.

De äldre får inte i sig den nödvändiga dagliga dosen av livsviktig näring och blir istället trötta och håglösa.

Nu väljer jag att lyfta några av de allvarliga bristerna som man belyst i just det här programmet. Jag vet att våra verksamheter gör ett riktigt bra arbete och att de här frågorna också diskuteras.

Jag har också i andra sammanhang lyft upp att vi i många stycken har en vård av världsklass. Men om vi ska hålla den nivån så måste vi också öppet våga kritisera oss själva och se oss men andra ögon.

Den tärande ensamheten
Jag pratar med min 92-åriga mamma. Hon känner igen alla de här delarna av att bli gammal. Synen som försämras, medicinerna som det är svårt att sortera och förstå, matlusten som avtar.

Och ändå så landar vi i vårt samtal i känslan av ensamhet. Hon känner det påtagligt. Och jag känner det också. Och det smärtar. Det gör ont.

Hennes närmaste vänner är döda. Vi barn och barnbarn lever hektiska liv. Känslan av att det snart är över. Det finns ingen framtid. Livet är levt.

Och kanske det i just den insikten ligger den innersta hemligheten av att vara människa. Vi måste leva varje sekund, varje dag. Det är nu livet är. Att vårda och värna relationer, vänskap, arbete och familj. Nu.

Livet levs nu
TV-programmet följer också några av de äldre lite extra och vi får lära känna Elsa. Hon är 93-år, trött och sliten i kroppen men reflekterande över vad livet gett.

Vi får följa henne på en resa hem till hennes gård där hon levt och verkat större delen av livet. Hon har bara positiva minnen av sin man – eller gubben som hon säger – sina barn, sin gärning och sitt liv.

Jag har haft det bra, säger hon samtidigt som tårarna kommer. Det var så länge sedan och ändå så var det igår, tänker hon högt.

Och kanske vi där har lärdomen. Livet levs nu. Åldrandet är bara en summering. En slutpunkt.

Det är precis där vi ska vara i vår omsorg, vår äldrevård, vårt möte. Professionellt möta allt detta svåra men också livsbejakande och ytterst mänskliga.

– God natt, min gubbe, säger Elsa och kramar ett kort av sin sedan många år avlidna man.

Det är precis i den scenen jag inser att vi har den bästa av äldreomsorg och att det inte är farligt att bli vare sig gammal eller att dö. Om vi förmår leva nu…

Ha en bra vecka !

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Bra att Du tar upp denna fråga utifrån ”högsta utsiktspunkten” (förutom JJ?)
  DU är högste förvaltningschef och har det högsta ansvaret för socialtjänsten.
  Ursäkta mig nu Pär om Du tolkar ”näthat och oförsonlighet” i denna kommentar, men det är faktiskt Du som har ansvaret för en stor del av refererat ”elände” i vår kommun.
  DU måste bestämt våga ta ställning mot ”politiken” och Dina underlydande såväl chefer som övriga 8000 anställda..
  Som chef behöver Du inte alltid vara SNÄLL! Snällhet kan vara ett tecken på underlåtenhet.
  Jag är ledsen över att tvingas polemisera nu. Men man blir ju så ledsen över att se hur utlämnade många äldre är. De saknar ofta ”advokater” .
  Ditt ansvar är stort Pär!
  Var allvarligt nu och slå näven i borden. Personalen är inte slö och likgiltig, de är fångar under ett dåligt fungerande (empatiskt) ledarskap. Frigör dem och sök nya vägar. En fråga om mod och trovärdigt ledarskap. På alla nivåer.
  Fortsätt Ditt uppmuntrande ledarskap men påpeka allvaret för Dina underlydande chefer och medarbetare. Inför nya liberala verksamhetsformer som möjliggör jämförande utvärderingar och som främjar valfriheten och viljan att göra sitt – efter omständigheterna – BÄSTA!
  Tyvärr ligger en stor del av ansvaret hos politikerna. De käbblar alldeles för mycket och fegar ur i närkamperna! Var tuff nu Pär! Vi älskar och stöder Dig. Du är en hyvens kille, men var ”snäll” på rätt sätt.
  Din vän
  HansErik Fredbäck

 2. Tack Hans-Erik för dina tankar.

  Jag tänker så här; det är nog vare sig att vara snäll eller ”att slå näven i bordet” som är framgången.

  Min erfarenhet och det som vägleder mitt ledarskap är att jag försöker skapa förståelse. Det är också då förändring sker – på djupet.

  Mitt skrivande här på bloggen och mitt praktiska agerande i vardagen har som idé att få medarbetare – och medborgare för den delen – att se sammanhang och förmedla hopp om att saker och ting går att förändra.

  Men jag delar din inställning att det behövs en tydlighet i budskapet från såväl chefer som politiker och brukare/anhöriga vart vi ska med t ex äldreomsorgen.

  Jag uppskattar att du engagerar dig och sporrar mig.

  Ha det bra
  Pär E

 3. Helt rätt, det handlar om insikt och förståelse av sammanhang. Och den svåra samarbetskonsten som skapar synergieffekter. Vi får väl se vad forskarna kommer fram till. Hur uppnå kvalificerat utfall med begränsade insatser. Sociala insatsstyrkor med nya aktörer? Ideella? Och vidare får väl friska äldre stötta de svagare. Det finns ”klubbar” som kan fungera, t.ex. vissa ordenssamfund med Caritasfunktioner. Princip: ”Jag hjälper nu och får själv hjälp senare”. Borde kunna bli ett ”nollsummespel” för vissa, men många hamnar tyvärr utanför. Viss ”mervård” kan köpas (försäkras), men detta är en känslig fråga. En rimlig basstandard måste dock alltid lagstadgas!
  Känslan för värdighet och respekt för de svagare skall vara naturlig. Det känns alltid gott i själen att kunna ”ge” något til en medmänniska i behov! Tack gode Gud för att vi ges möjlighet att kunna bistå en medmänniska i nöd.
  Se Din medmänniska!

 4. Övermedicineringen inom äldrevården är skadlig. Vil vill inte ha gamlingar som är neddrogade.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: