Skrivet av: Pär Eriksson | september 5, 2013

Veckan som gått – w 36

På jobbet
Den här veckan så hade vi invigning av den nya Överförmyndarverksamheten.

Från och med nu i höst så går Strängnäs och Eskilstuna samman i en gemensam organisation och idén är att det nästa mandtperiod också bildas en gemensam politisk nämnd.

Kanske ingen kioskvältare…men ur mitt perspektiv mycket viktigt. Det visar att våra två grannkommuner närmar sig än mer. Min bild är också att Överfrömyndarverksamheten blir en symbol och språngbräda för annat samarbete som handlar om näringslivsutveckling, turism, skola och det som nu står på agendan  – ett gemensamt driftbolag för våra två energibolag.

Blickarna riktas mer och mer västerut. Det känns att Eskilstuna integereras allt mer i Stockholms-  och Mälardalsregionen. Själv har jag möte i det som kallas Stockholm Buisness Alliance den här veckan. Det är en organisation där ett 50-tal Mälardalskommuner ingår och som fokuserar på att få hit internationella företagsetableringar.

Att jag känner Stockholmsvinden handlar också om att vi förra veckan hade besök av representanter från Lidingö och Borkyrka för erfarenhetsutbyte. Den här veckan är jag inbjuden till ytterligare en Stockholmskommun – Järfälla – för att prata om ledarskap och Eskilstunas plats på kartan.

Apropå Stockholmsbesök. Det är inte varje dag kungen och drottningen är på besök. Senast var 2009 när Eskilstuna firade 350 år.

Kungen firar i år 40 år på tronen och genomför nu en sk Eriksgata genom Sverige där Eskilstuna besöktes i onsdags

Den här veckan var det dags för kommunstyrelsens arbetsutskott. På dagordningen stod bl a vuxenutbildning, avtal med DHL avseende logistiksatsning, tillsättande av en beredning för vård- och omsorgsboende, avtal för byggnation i Trumtorp, regional plan för transportinfrastruktur och ett antal motioner som bl a berör barnpiloter och billigare bostäder.

Om nu någon trodde att vi hade tråkigt i kommunen….

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Apropå kungabesöket – ett av temana som vi delgav våra gäster var att Eskilstuna är en miljökommun. Vi har till och med papper på det. Sveriges bästa 2012 och en god 2:a plats i år.

Det är extra roligt att få berätta om det eftersom det tillhör ovanligheterna att en industristad sticker ut hakan. Vi har en mer än 400-årig tradition av att producera i den här staden.

Det betyder att vi också är nedsmutsade och förorenade på vissa platser. Inte därför att våra far- och morföräldrar var dåliga utan att det var den kunskapen som samhället och medborgarna hade då.

Idag arbetar vi systematiskt med att återställa och ta reda på de föroreningar som finns i Eskilstuna.

Jag berättade också för kungen och drottningen att vi är ett gående och bilåkande folk i Eskilstuna. Det finns till och med siffror på det. Men sakta men säkert så håller det på att förändras. Vi satsar än mer på kollektivtrafiken och underlättar med cykelstråk, fler ”cykelgarage” och uppställningsplatser.

När vi bygger nya bostäder eller förskolor och gruppboenden så tänker vi klimat- och energismart. Nu gör vi en särskild satsning på solels-paneler och räknar med att försörja 10% av våra egna kommunala lokaler med solel 2020.

Och naturligtvis så tar vi reda på våra sopor. Jag berättade att såväl min 92-åriga mamma och mitt 4-åriga barnbarn sorterar i färgpåsar och bidrar till att det håller på att bli en ny folkrörelse i Eskilstuna.

Eskilstuna har funnits i tusen år och kommer med stor sannolikhet att finnas i tusen år till.

Att vårda den här staden ömt, att värna dess människor och miljö är Eskilstunas vision.

På hemmaplan
Det är hälsosamt att umgås med två 4-åringar under en helg. Det blir mycket skratt och stoj och däremellan också en del roliga samtal.

Hörde att dom jämförde skrivbord och pratade om hur viktigt det var att ha ett eget. Jag undrar om deras föräldrar inte har tagit mitt budskap om skolans betydelse på för mycket allvar eller…

Ellen och Bonnie

Vi besökte Parken med både sol och hällregn. Men inget tycktes stoppa dom. Det åktes oavbrutet karusell i flera timmar med en dyngsur far/morfar – i kläderna inte i sinnet.

Annars lyssnar jag mycket på nigerianen Fela Kurti just nu. Jazz och soul i ett.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: