Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 6, 2013

Sommarpärspektiv XIII 2013 – å sommar summarum…

Det vackra vädret fortsätter och det är många som har augustisemester.

För egen del så är jag tillbaka på jobbet och det kan vara på sin plats att göra en liten Sommar summarum sett från mitt Pärperspektiv.

På världskartan känns det osäkert och instabilt. Spänningar och motsättningar tenderar att öka och läget i de arabiska länderna inger oro. Krigsrapporterna avlöser varandra. USA stänger ambassader som en följd av rädsla för attentat.

Samtidigt blåser det en lite frisk bris – om än inte riktigt kännbar. Företrädare för Israel och Palestina sitter åtminstone vid förhandlingsbordet.

Jag hör rapporter om att allt fler flickor ges möjlighet till utbildning i länder där deras ställning tidigare varit svag.

Vi tar del av nyheter om fler demokratiska val i länder som tidigare varit diktaturer.

Så någonstans där bland motsättningarna gror det ett hopp om något annat.

På hemmaplan känns det som att politiken och de stora frågorna tagit semester efter den livliga och välbesökta Almedalsveckan. Kanske en indikation på att det nu laddas och förebereds inför stundande valår.

I vår egen stad så har det varit – jag vet inte om jag törs skriva det med rädsla för att det sker något – förhållandevis lugnt. När jag pratar med tf länspolismästaren så bekräftar han den bilden.

Jag slås över den fina sommarstad som Eskilstuna är. Och jag blir imponerad över det stora utbud av aktiviteter och arrangemang som ägt rum under sommaren.

Den nya Eskilstunafestivalen blev en framgång med ca 15 000 besökare. De klassiska öltälten och fylleriet ersattes av något annat mer värdigt.

Jag blir också stolt över att våra kommunala verksamheter fungerat bra. Sommaren är en känslig period med många vikarier.

Alla våra sommarvikarier – de flesta unga människor – är värda all respekt.

Tack för ert fina arbete!

På den lilla familjära hemmaplan har det varit en riktigt fin sommar. De skottska hedarna, Ölands karga landskap och det vackra Norge har blandats med skön hemmavistelse.

Bland böckerna så var den tyske kulturjournalisten Florian Illies Århundradets sommar 1913 sommarens läsupplevelse. Tätt följd av Bengt Ohlssons roman Rekviem för John Cummings som handlar om en av medlemmarna i klassiska the Ramones.

Årets sommarpratare i P1 var Kristian Gidlund. Han är döende i cancer. Han är 29 år och berättar inte om så mycket om döendet utan mer om livet. Han inger hopp i oss som skall leva det liv han inte får vara med om.

Hans brev till sina ofödda barn var nog sommarens starkaste radioupplevelse.

Och sommaren har också varit en idrottssommar. Och tendensen är tydlig – det är de svenska damerna som sticker ut.

Jag tänker på fotbollslaget och vår guldsimmare Sarah Sjöström.

Och på Tunavallen är det Eskilstuna United som styr och i skrivande stund är i serieledning. Samtidigt slåss Smederna för slutspel och basketdamaerna och Guif rustar spelartrupperna. Är vi på väg att bli en idrottsstad?

I det lilla familjelivet så blir barnbarnen bara älde och äldre – konstigt. Tonårsvibrationer blandas med små 4-åringar och deras sorglösa syn på tillvaron. Har själv umgåtts med ett antal mjukisdjur i sommar som numer räknas in i familjen.

Och mamma mår bra. Det är viktigt. Hon fyller 92 år nu i dagarna och säger att hon så gärna vill hänga med och få se det nya Fristadstorget.

Och så var det det där med hösten. Jag är en höstmänniska. Vi är inte så många. Gilllar den där tiden på året. Den klara luften. De vackra höstfärgerna och att alla är på plats.

För det finns så mycket roligt och spännande att se fram emot. Eskilstuna är i stark utveckling och jag känner det som en ynnest att få vara med om den tillsammans med er.

Väl mött på bloggen och in real life – nu kör vi !

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: