Skrivet av: Pär Eriksson | juli 21, 2013

Sommarpärspektiv X 2013 – …å denna arbetslöshet, Red Wings och Motown

Egentligen borde det vara en framgångssaga.

PHOTO: Detroit became the largest city in U.S. history to file for bankruptcy when State-appointed emergency manager Kevyn Orr asked a federal judge for municipal bankruptcy protection on July 18, 2013.

En stad mellan de Stora sjöarna med landets största inlandshamn med direkt koppling till Atlanten.

En miljonstad med en stark bilindustri. Vi pratar General Motors, Chrysler och Ford. Vi pratar 1960-talets Motown och musiken. Diana Ross och Marvin Gaye. Där ifrån kommer Alice Cooper, Iggy Pop och rapparen Eminem.

En stad med stora idrottsliga framgångar med Red Wings i spetsen. 11 Stanleycupvinster – den senaste 2008. Vi pratar legendaren Gordie Howe och våra egna Niklas Lidström och Henrik Zetterberg.

Allt borde vara upplagt för framgång. Och ändå inte.

Nu i veckan tog vi del av att Detroits problem. Det är första gången – om jag är rätt påläst – som en kommun i USA tvingas begära sig själv i konkurrs. Nu pratar vi inte om ett företag utan om en kommun.

Och analysen är inte särskilt svår att göra. Befolkningsflykt, tomma och övergivna bostäder, skyhög arbetslöshet, minskade skatteintäkter och hög kriminalitet. Sociala orättvisor och spänningar som tillåts fortsätta att växa.

Den tidigare stolta industristaden har blivit något annat. Och det är naturligtvis inte Detroitborna som det är fel på.

Men det lär oss en tuff läxa – städer som inte förmår ställa om till nya förhållanden får stora problem. Städer som blundar för sociala orättvisor får förr eller senare problem.

Därför finns det också lärdomar för svenska kommuner och städer. Om efterfrågan på bilar eller röda traktorer för den delen minskar så måste det finnas en annan väg, en annan strategi.

Då kan man inte ”bara” luta sig mot sin historia – hur fin den än varit. Eller mot idrottliga framgångar eller att en gång varit en musikstad.

Då är det här och nu som gäller. Just därför är det så viktigt att också vi i Eskilstuna förmår förnya och modernisera vårt näringsliv samtidigt som vi bär och vårdar vår historia.

Det är viktigt att arbetet mot arbetslösheten – för fler jobb – ges än mer prioritet.

Det är viktigt att vi ökar vår befolkning. Det skapar energi och ger möjligheter. Ett torg, ett bad, en ny arena, ny infrastruktur, nya och smarta energilösningar är möjliga att finansiera om vi är fler som bidrar.

Lärdomen från Detroit är också att arbetet mot droger, våld och kriminalitet måste bli än viktigare. En stads framgång avgörs bland annat i känslan och upplevelsen av trygghet. Men det förutsätter också ett välfärdssystem värd namnet. Där har USA och president Obama en lång vägs resa.

Och det måste vara ordning på den kommunala ekonomin. Jag vet att jag kan låta krävande men den insikten måste delas av fler.

Jag har den djupaste respekten för de som menar att det borde satsas än mer i alla våra verksamheter. Men en stads framgång går hand i hand med ett välskött kommunalt fögderi. Detroits ekonomiska läge förskräcker – 118 miljarder (svenska kronor) i skuld.

Men Detroits framtid behöver inte vara ödesbestämd. Historiska erfarenheter visar att ur kriser föds också en ny energi.

En ny kraft växer där människor går samman. Man börjar prata väl om sin stad. Först några få. Sedan allt fler.

Man börjar komma med konstruktiva förslag. Nya företag bildas. Gamla utvecklar nya nischer, varor och produkter. Nya arbetstillfällen skapas.

Föreningar och organisationer drivs av gemensamma visioner. De blir en del av stadens utveckling mer än traditionella kravställare.

Staden förnyas och blir vackrare.

Först då börjar Red Wings att vinna igen och Motowns barnbarn att hämta hem nya musikutmärkelser.

Eller törs jag skriva om det där SM-guldet i handboll och nästa generation rockband med ett fräckt flicknamn den här gången…

Ha en fortsatt fin sommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: