Skrivet av: Pär Eriksson | juli 18, 2013

Sommarpärspektiv IX 2013 – …å sommarjobb och arbetets betydelse

Det är kanske ingen tillfällighet att den klassiska fontänen ”Arbetets Ära” och den omdiskuterade ”Smederna” finns just i Eskilstuna.

Det är i arbete som Eskilstuna formats. Lite retoriskt så brukar berättelsen om vår stad innehålla just de ingredienserna. Vi har historiskt inte kunnat bygga staden på något biskopssäte, en länsstyrelse, ett universitet eller någon stor statlig myndighet.

Varje krona har varit en producerande krona. Den kommer från tillverkning. Den kommer från att vi svarvat, borrat, fräst, smidit järnet och format stålet.

Det moderna Eskilstuna har naturligtvis förändrat sig under senare delen av 1900-talet och idag finns både en aktiv högskola, statliga myndigheter och innovativa företag som producerar ettor och nollor.

Men Eskilstunas själ består. Det är också en historia och en berättelse vi ska vårda – Eskilstuna som en arbetande och producerande stad.

Jag tänker på på det här när tankarna far och jag minns mina egna första sommarjobb och insteg på arbetsmarknaden. Tidningsbud, mopedsjas i Saluhallen  – är det någon av de yngre som vet vad det är – trädgårdsarbetare på St Eskils kyrkogård och brödpackare på Skogaholm.

För mig var det ett sätt att tjäna lite pengar. För mina föräldrar var det ett sätt att skola in mig i arbetsmoral, lära mig ta ansvar och passa tider.

Och precis där står vi alltjämt.  Vikten av att unga människor tidigt får erfarenhet av arbete. Det handlar om attityd och synsätt på arbetets betydelse.

I en stad med hög arbetslöshet är det extra viktigt. Annars kan lätt det spridas en stämning av uppgivenhet.

En kommunal organisation har alltid ett stort ansvar. Eskilstuna kommun har mer än 8000 medarbetare. Många av dessa behöver ersättas under sommaren. Parken Zoo, Kommunfastigheter, Stadsbyggnad, Torshälla och jobben inom vården är bra exempel.

Men också det privata näringslivet har ett ansvar att erbjuda sommarjobb. Inte bara för att lösa vakanser och vikariat som uppstår under sommaren utan för att bidra till att upprätthålla synen på arbetets värde.

Det moderna samhället må har särskilda kännetecken och drivas av nya logiker men i grunden gäller det som gällt under årtusenden. Välstånd och framåtskridande sker genom arbete.

Varje inslag av vård, omsorg, lära barn läsa, stödja funktionshindrade och släcka bränder är resultatet av andra människors arbete. Varje liten blomma som planteras i våra parker, varje nytt bad, arena och ett Fristadstorg är resultatet av många människors arbete.

Vi får aldrig tappa den insikten eller förståelsen för arbetets betydelse. Det är kanske därför Arbetets Ära och Smederna är så symboliskt viktiga för Eskilstuna. En påminnelse om vilka vi varit, vilka vi är och vilka vi vill bli.

Och kanske just sommarjobbet är den där första viktiga insikten och lärdomen.

Ha en fortsatt skön sommar!

Annonser

Responses

  1. Och civilsamhället!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: