Skrivet av: Pär Eriksson | juli 14, 2013

Sommarpärspektiv VIII 2013 – …å tjejfotboll och att drivas av något större

Det var i mitten av 1980-talet och jag hade ynnesten att var en del av den fina kvartersklubben IK Sturehov i Örebro.

Från att vara engagerad och lite ”pratig” förälder så stod jag plötsligt där och var huvudansvarig för ett tjejlag i fotboll.

Den förre tränaren – en ung duktig GIH-student – var färdig med sina studier och skulle flytta hem.

– Du som alltid haft synpunkter på hur vi borde spela får ta ansvaret nu, sa hon lite ironiskt och gav mej en stor nyckelknippa.

Sen gick hon och där stod jag med en nyckelknippa och 15 förväntansfulla unga tjejer och ett gäng kritiska föräldrar.

Men det gick bra och när jag nu funderar tillbaka på de där åren så har jag bara positiva minnen. Jag minns en klubb som såg flick- och damfotbollen som en tillgång.

Jag minns aldrig att vi konkurrerade eller slogs om uppmärksamhet eller träningstider. Jag minns aldrig några glåpord eller nedsättande ord om tjejfotbollen.

Sturehovs bidrag till elitfotbollen – den kreative och irrationelle Mats Rubarth – här i AIK

Jag minns bara en fin kvartersklubb och mycket värme där i Tybble och Sörby i det vackraste av de östra delarna av Örebro.

Just därför känns det nästan overkligt att så här snart 30 år senare möta ett klimat och en atmosfär som känns så omodern och så unken.

Det är som att idrotten stått still när övriga samhället tagit stora kliv.

Pia Sundhage står för något annat och mer modernt i sitt ledarskap

Jag tänker på den diskussion och den stämning som bl a råder i de sociala medierna kring EM i fotboll och det svenska damlandslaget i fotboll

Och då tänker jag inte på de stackare som öppet sprider sexistiska och rena förolämpningar på nätet utan snare på de sk vanliga killarna som nedlåter sig att kommentera laget, spelarna och spelet utifrån att det är tjejer som spelar. Och spelet är så trist, spelarna är fula, okvinnliga och dåliga.

Var är värmen, engagemanget och kärleken? Kärleken till spelet, till fotbollen, till kvinnorna?

Det sägs att varje större framgång – oaktat om det handlar om idrott, en samhällelig företeelse eller att utveckla en kommun – kräver ett större perspektiv.

Framgång kommer i samma stund som vi lyckas formulera en idé som är större än själva genomförandet. Eller enklare uttryckt – om vi förmår sätta in det vi gör i ett större sammanhang, ge det en större betydelse så motiveras vi människor också att göra stordåd. Att anstränga oss lite extra.

Om vi förstår att vår vardag har ett större syfte så skapas meningsfullhet. Känslan av sammanhang – skulle sociologerna och psykologerna uttrycka det.

Och kanske det är där förbundskapten Pia Sundhage och damlaget har sin största utmaning och möjlighet – att formulera en idé och ett driv som handlar om något mer än att ”bara” vinna matcher och medaljer.

Att vinna matchen om människovärdet. Oaktat bakgrund, kön, etnicitet eller sexuell identitet.

Inte i första hand för att vi ska omvända någon manlig bitterhet eller förändra några unkna värdesystem hos några få utan för att skapa glädje och livsmöjligheter till de många.

Kom igen Pia!

Ha en fortsatt skön sommar !

Annonser

Responses

 1. Reblogged this on anitaliljastenholm and commented:
  Sunnanå en föreningsidé

 2. Tummen upp!

 3. Tänk om fler kunde lyfta blicken och ge alla oavsett kön eller etnisitet samma möjlighet till glädje och tillhörighet. Gothia kupp i Göteborg, ett mycket bra exempel på att alla kan delta på lika vilkor. Sen är det väll alltid bra om man börjar städa där man står, så vad kan vi i Eskilstuna kommun göra för att utjämna olikheterna?

 4. Kloka synpunkter Ibbe.

  Jag tillhör också dom som uppskattar Gothia.

  På hemmaplan kan vi se till att tjejer och killar ges samma förutsättningar när det gäller idrott och fritid. Vi kan också tänka mer på all ungomars möjligheter att delta oavsett var du bor.

  Ha det bra
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: