Skrivet av: Pär Eriksson | juli 11, 2013

Sommarpärspektiv VII 2013 – …å den arabiska våren och en ung flickas tal i FN

För bara några år sedan så såg det så hoppfullt ut. Den arabiska våren signalerade något nytt.

Det var de unga som gick ut på gatorna och markerade att de var trötta på diktatur och inskränkta livsmöjligheter. Det var de unga kvinnorna som vill se något annat är patriarkala unkna samhällssystem som höll kvinnor borta från utbildning och frihet.

Det var så uppfriskande. Det var så nödvändigt.

Och kanske lärdomen ändock finns där. Förändring tar tid. Förändring möter med lagbundenhet motstånd. Det gamla försvinner inte av sig själv. Det försvinner när det nya är redo att ta över.

Konsekvenserna i de arabiska länderna förskräcker. Nya flyktingströmmar. Inbördeskrig. Nya motsättningar.

Samtidigt som krigen fortsätter i Libyen och Syrien så ökar nu spänningarna i Egypten.

Egypten är ett viktigt och centralt land i Mellanöstern och med en fortsatt instabilitet så hotas själva grundvalarna för den arabiska vårens själ.

Men det som nu händer bär också på lärdomar för oss. Demokrati är inte ett givet tillstånd. En gång tillkämpat och för alltid givet.

Tvärtom måste demokrati erövras igen och igen. I vardagen. I samhället, på arbetsplatser och också i en kommun långt från den arabiska vårens cyklon.

En lärdom från vad som nu händer är också att demokrati betyder inte majoritens styrning av en minoritet. Om det nu var det som Egyptens folkvalde president Muhammad Mursi trodde.

Min erfarenhet är att demokrati i grunden bland annat handlar om förmågan att lyssna på den andre. Förmågan att kompromissa.

Vi ser ett samhälle som går mer och mer mot konfrontation. I ett samhälle som blir mer och mer heterogent med människor från olika bakgrunder och värderingar så tenderar också hat och oförsonlighet att växa – eller rättare sagt det utnyttjas lätt av krafter som vill se en sådan utveckling.

Svaret från det demokratiska samhället kan bara vara mer dialog, mer vilja till samtal.

I det historiskt långa perspektivet vinner försoning över hämnd. Samtal vinner över det konfrontation.

Ungdomar tar över FN:s generalförsamling på Malala Day

Och något som ser ut som en tanke. På fredag den här veckan – 12 juli – håller den unga pakistanska flickan Malala Yousafzai tal i FN:s generalförsamling.

FN har utropat Malala Day som en markering om unga flickors rättigheter över hela världen att få gå i skolan. Malala utsattes förra årets för ett mordförsök för att hon hade stått upp för flickors rättigheter.

Det finns så mycket positivt som sker. Om vi bara förmår se lite längre. Lite längre än hatet och oförsonlighetens logik.

Ha en fortsatt skön sommar!

Annonser

Responses

 1. Gode och kloke Pär!
  Den här krönikan slog ”nästan knock-out” på mig. Vare sig Reinfeldt eller Löfven kunde ha varit tydligare. Du behandlar mycket allvarliga frågor, inte bara i ett mellanösternperspektiv, utan även med bäring på de politiska klimatet i vår kära hemkommun. Förvisso är det nyttigt med exponering av skilda politiska uppfattningar, men objektiva fakta opch analyser borde ändå utgöra en stabil platform för allas agereande. Med andra ord; inget allmänt ”tyckeri”, såsom nu ofta är fallet i KS, KF, nämnder och andra offentliga organ i Eskilstuna kommun. När Jimmy Jansson anklagar oppositionen för att ”jäklas” (bra att ordet jävlar inte användes), då funderas det!
  Sätten att vara och umgås på ett värdigt sätt inom ett demokratiskt och upplyst samhälle. Nåja, detta med ”upplyst” kan ju diskuteras ur ett allmänt bldningsperspektiv.

  I dagens nyhetsbrev från SKL läser jag om en inbjudan till ett SKL-seminarium om ”otydliga” kvalitetskrav inom kommunernas socilatjänst – ja det innehåller u de flesta verksamheter inom VSO-området:

  Prenumeration från http://www.skl.se

  2013-07-11

  Metoder för uppföljning av socialtjänst
  Du är välkommen till en seminariedag om Metoder för uppföljning av socialtjänst den 26 september 2013.Ökat fokus på uppföljning av äldreomsorg har tydliggjort att det finns ett behov av att finna nya och utveckla gamla metoder för uppföljning. Vilka metoder används idag för att följa upp en verksamhets kvalitet?
  Läs mer på webbplatsen

  Stefan Löfvens tal i Almedalen klingar fortfarande positivt i mitt huvud. Han var tydlig med objektiv kvalitetsstyrning, speciellt vid upphandling av privata entreprenörer. Internt borde/måste identiska krav/villkor gälla! Fri konkurrens under strikt uppföljningsbara former.

  TACK Pär för en mycket stimulerande krönika. Du kunde gott vara statsminister i Sverige. Hoppas att vår ”Stadsminister” Jimmy Jansson (S) och även övriga pretendenter läser och lyssna noga och eftertänksamt på Dina kloka anföranden – inte minst genom dessa krönikor.

  Försök nu att ha en fullständigt avkopplande sommarvila! (Säger undertecknad som sitter mitt i ett flyttkaos med svåra val – spara eller slänga.)

  Med respekt

  Hans-Erik

 2. Tack för kommentar Hans-Erik men lite ”solsting” har du. Någon statsminister är jag inte men kanske en hyfsad kommundirektör.

  Har själv flyttat några gånger och det är svårt. Men släng är nog huvudrådet och mitt bland det kommer det ovärderliga ändock att bli kvar. Tro mig.

  Som värderingar till exempel….

  Fortsatt skön sommar

  Pär E

  • Tack för råden. Ursäkta om jag nedgraderade Dig från Kdir till Statsminister. Tjänsterna är inte reversibelt utbytbara. En hjärnkirurg kan inte (alltid) slå i en spik ….


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: