Skrivet av: Pär Eriksson | juli 3, 2013

Sommarpärspektiv IV 2013 – …å denna industrisemester och att gå tillsammans för en stad

Sommaren och semestern är en tid då man borde vara urkopplad och istället avkopplad.

Men det är svårt att hålla sig borta från mediautbudet, information och översköljningen från Facebook och Twitter.

För mitt i sommaren – hur gärna vi i Eskilstuna än pratar om industrisemestern – så pågår världshändelserna och de lokala vindilarna blåser som vanligt.

Jag vet inte vad som är viktigast – utvecklingen i Egypten eller Mandelas hälsotillstånd.

Eller det som sker på hemmaplan. En apa från Parken Zoo har tydligen hoppat in i en barnvagn och i Strängnäs så ”rules” en arg mås.

Men bland sommarens nyhetsflödt så fångar jag upp ett viktigt budskap i vår lokaltidning. VD:arna från några av Eskilstunas största företag har samlat sig i en bra och läsvärd debattartikel.

Den tar utgångspunkten att ”industrin är motorn i Eskilstuna”. Och jag menar att de sätter fingret på en oerhört viktig framtidsfråga för vår stad.

Ibland hör jag röster om att industrins tid är över. Jag brukar själv prata om kunskapssamhället.

Men vad man då gör är att man blandar ihop logiken i hur produktionen sköts och leds med vad som produceras.

Lika lite som matproduktionen upphörde i samma stund som jordbrukssamhället gav vika för industrisamhället lika lite upphör producerandet av varor och produkter på grund av att vi lever i ett sk kunskapssamhälle.

Däremot har det just skett en dramatisk förändring i hur produktionen sköts och leds. Där har industrisamhällets logik fått ge vika för ett mer modernt sätt att tänka och förhålla sig.

Och det är där Eskilstuna-VD:arnas budskap kommer in. Eskilstuna kommer med stor sannolikhet att domineras av producerande företag även under 2000-talet. Precis som det gjort i mer än 400 år.

20% av alla jobb i Eskilstuna finns inom industrin. Lägger vi då till alla underleverantörer som ”lever på ” industrin så är det än fler.

Många företag i Eskilstuna är världsledande inom vissa segment. Det är där vi ska hämta kraften och utvecklingspotentialen.

Tiden då vi ”bara” svarvade, borrade, fräste, gjöt och svetsade är över.

Därför bör en framtidsstrategi bygga på att förädla och utveckla Eskilstunas styrka som producerande stad. Just därför är det så viktigt att vi förstår hur viktig skolan och utbildning är. Mälardalen högskolas framtida roll kan inte nog poängteras.

Detta samtidigt som vi förmår utveckla nya branscher och företag.

Självklarheter – ja, kanske men det borde uttryckas än tydligare. Här har näringslivet och den kommunala organisationen möjlighet att gå än mer tillsammans.

Pratet om att kommunen borde…eller näringslivet borde…tillhör en gammal föråldrad logik där man försöker leta ”den ansvarige”.

Kodordet är tillsammans

Det moderna samhället kräver än mer förmågan att gå tillsammans. Det är dom regionerna, de städerna som kommer att vara 2000-talets vinnare.

Så det lär nog bli industrisemester i Eskilstuna även i framtiden. Eller vad tror ni?

Det börjar med en tes om att vi behöver prata väl om varandra. Stötta och uppmuntra.

Ha en fortsatt bra sommar!

Annonser

Responses

  1. Vi har våra roller och tillhörande ansvar. Marknadsekonomi innebär hård konkurrens med risk för ”svaga” företag att gå under. Tyvärr är det så tufft.
    Stora offentliga beställare/inköpare måste vara mycket kloka.
    Effektivitet lönar sig.
    Sedan kan man kanske fundera över om morot eler piska , eller bägge i kombination ger det bästa leveransutfallet och högsta möjliga överskott/vinst. Vinst måste få förekomma, för ingen vill ju jobba gratis och anstränga sig till det yttersta. Bla, bla , bla…. (Ha en skön vila)

  2. Tillägg:
    Tjänsteproduktionen inom VSO – sektorn är nog så viktig. Bra med Mdh runt knuten, som kan ”trimma” fram hög kompetens som kan tillföras aktörerna (offentliga, privata, ideella, m fl). Eskilstuna kommun bör fokusera på myndighetsuppgifter och effektiv tjänsteupphandling, men bör även ha en egen – mindre än idag – ”uppdragskaka” för speciella ändamål.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: