Skrivet av: Pär Eriksson | maj 15, 2013

Kommundirektören goes Kvicksund IV – Om vikten av att en hel by tar ansvar

Jag tror att det flesta av er någon gång har hört det afrikanska talesättet – det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.

Det är en kort mening som består av bara tio ord men det summerar så mycket erfarenhet och så mycket klokskap.

Många gånger så gör vi fostran och omhändertagandet av våra barn och ungdomar till en fråga för föräldrarna. Eller kanske sätter vi fokus på skolan eller samhället.

Och det är naturligtvis inget fel i de utgångspunkterna men min erfarenhet genom livet är att vi i våra roller som vuxna har ett ansvar för alla barn.

Just därför är det afrikanska talesättet så kraftfullt – det krävs en hel by…

Jag tänker på det här när jag under min Kvicksundsvecka blir inbjuden att träffa representanter från Kvicksunds Sportklubb.

Det är Sven-Erik Fritz, Petra Ström och Jonas Åbom som bjudit in mig för att berätta om KSKs viktiga roll i samhället eller byn som de själva säger.

Även om fotboll och segrar är viktiga så hör jag ett annat budskap. De pratar om att föreningen betyder någon för barnen och ungdomarna. De pratar om att föreningen betyder något för deras samhälle.

Och det är precis så jag vill att vi ska se idrotten och föreningslivet. Något som betyder något mer än ”bara” vinster och förluster.

Jag förstår också att deras förening faktiskt betyder något. När jag gör en egen liten handuppräcknings-gallup på skolan så är det ganska många – både tjejer och killar – som spelar fotboll och finns med i föreningen.

Jag förstår också att KSK och våra idrottslärare på Tegelviksskolan har ett bra samarbete.

Och jag tänker på alla dessa landsbygds- och kvarterslag och alla dessa hundratals – ja, kanske tusentals ungdomar och föräldrar som är engagerade.

Jag tänker på BK Sport, Babylon, Verdandi och Södra FF i stan, jag tänker på TNIS i Torshälla, Skogtorps Goif, Hällby IF, Jäders IF och Standard i Hållsta. De om några vet hur en hel by uppfostrar ett barn…

Ha en fortsatt bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Viktig infallsvinkel Pär!

  Vi är alla delar av helheter och formas (socialiseras) på individuellt olika sätt beroende på ett antal påverkande faktorer. Komplexa frågor, men viktigt är mångfaldstänkandet och friheten att välja efter individuella önskemål och förutsättningar, men givetvis med hänsyn, ansvar och ödmjukhet. Tänker på Barbara Streisandst : ”People who needs people are the happiest people in the world.”. Vi behöver varandra! Men samtidigt behöver vi ibland ”en egen vrå”. Kollektiv består av individer”.
  Så kommer nu Hasse Z i Söndags-Nisse på 30-talet(?) :

  ”Individen nuförtiden är en övervunnen sak,
  låt oss därföre bliva kollektiva med gemensam smak”

  Här säger jag STOPP. Som liberal värnar jag individens frihet så långt det är möjligt. Problemet är hur vi uppnår jämlik frihet? Hur lika kan vi bli? Och hur ser vi på detta i ett större, globalt sammanhang? Hur långt sträcker sig solidariteten? Så hamnar vi då osökt på politikens ”slagfält”.

  Men barnen måste få leka och socialiseras i lagom utvecklingstakt. Landet ”lagom”?

  Vi måste se individerna i kollektivet! Ingen får lämnas helt åt sitt eget öde!

  Vänligen
  Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: