Skrivet av: Pär Eriksson | april 18, 2013

Veckan som gått – w 16

På jobbet
Det blev några intensiva dagar så här i april.

Det är viktigt att vi är många som står upp för Eskilstuna – här en av våra ambassadörer

Lagom till att mässan Eskilstuna Inspirerar var avklarad så väntade Eskilstunabåten och ett dygn med företagare och representanter för olika organisationer och föreningar.

Och så bra – Eskilstuna levererar igen. Det har var min femte Eskilstunabåt och det här var definitivt den bästa. Det fanns en röd tråd, ett tema och en känsla för Eskilstuna.

Det understryktes av att Eskilstunafödde André Pops ledde dagarna. Det var också en rad intressanta föreläsare – Per Schlingman och Christer Asplund – men också intressanta föreläsare från Jönköping, Rättviseförmedlingen, Eskilstuna Kuriren, ASSA Abloy, Mälardalens högskola och vår egen kommunala organisation.

Budskapet från alla är att Eskilstuna är i en spännande utveckling och jag tror att många känner som jag – dvs nu pratar vi inte bara utan det skapas också resultat och formandet av det nya Eskilstuna blir allt konkretare.

Apropå stolthet. Under något år så har vi arbetat systematiskt med att förbättra vårt eget kvalitetsarbete.

För att få driv i arbetet har vi använt oss av SKL:s Kommunkompassen som mäter kommunen i åtta olika områden.

Genom djupintervjuer och säkring av beslut, riktlinjer och policys går SKL sedan systematsitk igenom hur organisationen lever upp till en mängd kriterier.

Utan att bli för detaljerad – men maxpoängen är 800 och bedömningen är att Eskilstuna kommun som organisation svarade upp mot ca 250 i mitten av 2000-talet. När granskningen gjordes 2011 fick vi 530 och nu 2013 så skriver vi 610 poäng. Det är den tredje högsta någonsin i Kommunsverige.

Det här visar att det finns en oerhörd potential i den här organisationen och ledningens drivkraft är tydlig – vi menar att om Eskilstuna skall fortsätta att utvecklas så behöver vår stad en kommunal organisation som är i kommuntopp.

Vi har bara startat den resan och allt jämt återstår mycket. Men att vi nu nominerats till Årets Kvalitetskommun – bl a i hård konkurrens med Västerås och Örebro – indikerar att vi är på väg åt rätt håll.

Långt från näthatarnas och insändasisdornas oförsonlighet.

Nästa steg är nu att SKL kommer att värdera vilka resultat vi åstadkommer.

Veckan är fylld av personliga möten med mina medarbetare. Jag är mån om att hitta en tät och nära dialog med varje medarbetare.

Arbetslagsträffar och andra grupperingar är mycket viktiga. Ibland är också information och monolog viktigt men det kan aldrig ersätta det där ”commitande” samtalet där chef och medarbetare är överens om tagen.

Det här är en metodik jag skulle vilja se i hela vår organisation. Om vi ska ta det där avgörande steget från förvaltningslogik till själen i en modern kunskapsorganisation så är medarbetarkraften och förmågan till en öppen dialog helt avgörande.

Jag glömde berätta att Upplands-Väsby utanför Stockholm också är en av de kommuner som kvalificerat sig till Årets Kvalitetskommun. Det är en ung kommun men stort engagemang och de har genom åren legat i front i många frågor – bl a miljöarbete och IT-utveckling.

På fredag är jag inbjuden till att träffa delar av deras ledning. De tror att de har något att lära av oss i Eskilstuna.

Mitt i Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
I helgen sprang jag på ett föräldrapar som såg ut och ha förirrat sig i Eskilstuna. Vi kom på talefot med varandra och det blev ett väldigt fruktbart samtal.

De berättade att de var från södra Sverige och att deras son var skytt och att det var ofta som de var uppe och tävlade i Eskilstuna.

De berättade att Eskilstuna hade en av de bättre anläggningarna, välskötta arrangemang och en engagerad förening.

Oj vad sådant där glädjer. Jag har skrivit det förr – att Eskilstuna är en idrottsstad. Men då blir det lätt att vi fångar våra elitlag och elitidrottare och deras framgång.

Det här är också Eskilstuna. De hundratals tävlingar och cuper som ständigt arrangeras i Eskilstuna är i någon mening lika viktig. Det ger en positiv approach över vår stad men det skapar också hotellnätter och intäkter.

När vi bygger det nya Eskilstuna så är det viktigt att vi tänker att alla behöver bidra. Det duger inte med att peka finger åt ”dom” i kommunen som borde…någonting.

Kraften ligger i alla förmåga att bidra. Organisationer, föreningar, företag och invånare – civilsamhället i bred mening.

Just därför är den där skyttetävlingen så viktig för oss. Inte för kommunen utan för Eskilstuna. Inte för ”dom” utan för oss.

Den här helgen arrangeras en av Sveriges största ungdomscuper i basket. Så bra och med så många ungdomar. Tjejer och killar, föräldrar och far- och morfäldrar. Hundratals frivilliga Eskilstunabor.

Eskilstuna Basket, kommunen och i det här fallet Energi och Miiljö tillsammans. Det är när Eskilstuna är som bäst!

Och om ni inte hört – i helgen är det fem av våra handbollslag som spelar om JSM- och USM-guld. Heja Eskil, Guif och Göksten. Spela för klubbmärket och staden.

På hemmaplan
Har flagat upp grillpremiär hemma. Hustrun ser skeptisk ut men nu är de nya utemöblerna på plats även om det vara var någon veckan sedan jag var ute med snöskyffeln.

Glöm inte den viktiga penslingen – påminner grillmästaren

Lilla barnbarnet E kommer och bor över i helgen. Det är alltid lika roligt och kräver lite extra energi från morfar.

Har tilldelats huvudansvaret för lilla hunden. Jag tror att det kommer att gå bra. Sist var vi ute och sprang tillsammans och han tittade lite bekymrat på mig med sina fina hundögon med budskapet…oj vad sakta det går här då.

Annars lyssnar jag mycket på Billy Braggs nya just nu.

Ha en bra vårhelg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: