Skrivet av: Pär Eriksson | april 11, 2013

Veckan som gått – w 15

På jobbet
Förra året beslutade vi om en tre-stegsraket – känns i dessa tider inte riktigt bra att använda den metaforen.

Första steget var att anmäla oss till Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) kvalitetsprövning Kommunkompassen. Det andra steget var att genomföra en egen kommunmässa.

Och det tredje steget var att synliggöra Eskilstuna kommun på den stora Kvalitetsmässan i Göteborg i november.

Den här veckan så fick vi en första muntlig genomgång av SKL om hur Eskilstuna kommun som organisation står sig i den sk Kommunkompassen.

Det finns stunder och dagar då jag blir extra glad och stolt och i tisdags var det en sådan dag. Vi levererar ordning och reda som en av de bästa kommunerna i landet.

Inom 1-2 veckor får vi besked om vi står oss så väl att vi är en av toppkandidaterna till att aspirera för Årets Kvalitetskommun.

Steg 2 – nu på fredag-lördag så arrangerar vi för första gången någonsin en mässa där vi visar upp allt det goda arbete som görs i kommunen. Från förskola till demensvård, från kultur till energiförsörjning.

Och vi är mitt uppe i planeringen av hur Eskilstuna ska gestalta sig inför övriga Sverige på den stora Kvalitetsmässan i Göteborg.

Jag har sagt och skrivit om det tidigare – Eskilstuna är en småföretagarstad.

Trots att jag är Eskilstunabo och bott här i nästan hela mitt liv så har jag haft bilden att vi är våra storföretag. Och inte tu talt om annat. De är mycket viktiga.

Men bakom det där står flera tusen småföretag och den strukturen ska vi vara måna om. Inte bara att de är viktiga i sig själv utan det är också bland dom de större företagen skapas.

Stiga

Stigas VD Mats Bandstigen och notera i bakgrunden en av Mats vänner – Liu Gouliang OS-guld 1996 och numer Kinas förbundskapten…stort

Den här veckan så hade jag tillfälle att besöka Mats Bandstigen på Stiga AB. Här tillverkas idag bordtennisracket och pulkor och andra sk ”Sportgames”.

Jag tror att vi Eskilstunabor måste börja förstå att STIGA är ett Eskilstunaföretag med hela världen som marknad.

Det är så inspirerande att träffa Stigas ledning. De går emot trenden. De flyttar hem verksamhet utomlands hem till Eskilstuna. Viktigt för för vår stad.

Den här veckan så har vi haft sk dialogsamtal med respektive förvaltningsledning. Den här gången har vi haft extra stort fokus på vårt ekonomiska läge –  dvs hur har året startat upp – och hur vi arbetar vidare med resultatet av den stora medarbetarundersökningen.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna remarkabla förändring och utveckling från minskad befolkning och ca 10 000 förlorade arbetstillfällen på 1980-talet och stora delar av 1990-talet till dagens 100 000-stad handlar som jag ser det om två viktiga strategiska beslut.

Svealandsbanans utbyggnad med följd att det tar ca 1 timme till huvudstaden och etableringen av Mälardalens högskola.

Naturligtvis har det varit hundratals, ja kanske tusentals andra olika aktiviteter som bidragit till den här utvecklingen men utan Svelandsbanan och högskolan så hade vår stad stått och stampat.

Vi är nu en grupp runt Mälardalens högskola som försöker tänka långsiktigt och strategiskt. Den består av rektor, kommundirektöerna i Eskilstuna och Västerås, landstingsdirektörerna och landshövdingarna i Sörmland och Västmanland, Handelskammaren, Fabriksföreningen och kommunförbundet.

Syftet är att få upp en mer långsiktig bild av hur högskolan skall utvecklas. Vi vet att mer och mer av forskningsresurser satsas på de mer etablerade lärosätena, vi vet att antalet studerande minskar på grund av demografin, vi vet också att statsmakterna med rätta kräver kvalitet i de olika utbildningsprogrammen.

Det är precis där högskolan har sin utmaning. Hur stärker vi Mälardalen?

Om inte annat av ren självbevarelsedrift. Lyssna – 58%v av alla som har en högskoleexamen i Eskilstuna har fått den på Mälardalens högskola.

Och ett gott tecken i skyn – det finns idag i Sverige bara en högskola som planerar att bygga ett nytt campus…och det är Eskilstuna. Så viktigt och så betydelsefullt för vår stad och våra unga.

På hemmaplan
Helgen går i Kommunmässans färger – Eskilstuna Inspirerar. Kom gärna ner på lördag tillsammans med familj och vänner. Titta på utställningarna, lyssna på seminarier och underhållning.

Eller varför inte ta ett ord med mig och berätta om hur du tycker det är att leva och bo i Eskilstuna.

Annars lyssnar jag mycket Shawn McCarty och Bonnie Prince Billy. En av 2013 års bästa CD lovar jag.

Ha en riktigt skön vårhelg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: