Skrivet av: Pär Eriksson | februari 14, 2013

Veckan som gått – w 7

På jobbet
När vi pratar om kommunen så är det lätt att vi tänker skola, vård och omsorg eller kultur och stadsbyggnad. Men en kommun är också dess bolag.

Just nu är vi inne i en intensiv period med många frågor som berör bolagssfären. I förra veckan så tecknades en avsiktsförklaring mellan Eskilstuna och Strängnäs om att bilda ett gemensamt driftbolag – Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Det är ett exempel på hur kommuner samarbetar allt mer i viktiga frågor.

Andra frågor där våra bolag är viktiga aktörer är arena, bad och bostadsbyggande. Lägg då till Parken Zoos framtid så skönjer vi en bolagssfär som blir allt viktigare för Eskilstunas utveckling.

Vi är nu mitt uppe i sk bokslutssamtal med respektive förvaltningsledning. Jag har sagt det tidigare – det finns så mycket engagemang och så mycket bra saker som görs i den här organisationen. En stor organisation – som en kommun är – har svårt att synliggöra allt gott. Jag önskade att Eskilstunaborna fick vara med och lyssna.

Det finns ett engagemang kring gamla Royalbiografen i Nyfors. En grupp entusiaster har spänt bågen för att utveckla Royal till en ny mötesplats med kultur, musik och film. Kommunstyrelsen hade möte i veckan och ställde sig positiv till att bidra med resurser för att stödja verksamheten.

Inte bara för att det är spännande att Royal ”återuppväcks” utan också att det behövs kraft och energi som ett led i att utveckla stadsdelen Nyfors.

Förra veckan ägde den årliga Marknadsplats rum. Några hundra – företrädesvis företagare – var samlade i Stadshuset för att dela ut priser i fyra olika kategorier.

Bland vinnarna fanns Sundbyholms Hamncafé , Johnson och Son Bygg, Swecons marknadsförare Fredrik Rigö och entreprenören Petter Wannerberg.

Det som slår mig är att vi har en gedigen småföretagarkultur i Eskilstuna och Torshälla. Vi identifierar oss ofta som en stad med storindustrier – och de är ovärderliga – men de här en-mans och en-kvinnoföretagen och de små och medelstora med 2-60 anställda är viktiga för vår utveckling.

Den här veckan så fortsatte vi vår stora och breda satsning på Modigt Medarbetarskap. Det känns påtagligt att vi är på väg  mot något spännande. Många organisationer, företag och kommuner ”nöjer” sig med att satsa på ledarskapet.

I Eskilstuna ser vi också medarbetarna och pratar mer och mer om medledarskap. Så bygger man en framåtsyftande kunskapsorganisation.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Detta vackra stadshus mitt i staden. Det ritades i slutet av 1890-talet av Emil Befwe och markerar en mer än hundraårig historia.

För här har det varit både restaurang, hotell, brandstation och fängelse. Först på 1940-1950-talen blev det mer av kommunens adminstrativa centrum som vi tänker det idag.

Men Stadshuset är också en plats för många Eskilstunabor – fester, föreläsningar, möten och vigslar. Och naturligtvis kommunfullmäktiges möten.

En sak som slog mig när jag kom som ny i huset var att vissa ytor och rum stod tomma och inte användes. En sådan är det numera öppna Ebelingrummet – granne till fullmäktigesalen. Där finns en vacker fresk signerat just Torshällakonstnären Allan Ebeling som pryder ena väggen och rummet är idag flitigt använt som möteslokal.

Ett annat outnyttjat utrymme är till vänster i foajén. En vacker portal var föresedd med playwood och gav inte den lyster och öppenhet som den var avsedd för.

Just därför är det extra glädjande att vi nu den här veckan inviger Fristadssalen. Ett sk show-room där vi kan visa besökare och internationella gäster lite av Eskilstunas själ och aktuella projekt.

Och kanske Emil Befwe någonstans i sin grav ändå ler nöjt och känner att hans stadshus förstärker den lyster och glans det är värt.

På hemmaplan
Hustrun och jag gjorde Stockholm förra helgen. Jag noterar att man är tvungen att åka till huvudstaden för att gå på bio, köpa en udda bok och några hypermoderna CD-skivor. Det nya medialandskapet… allt finns en knapptryckning ifrån dig men ändå inte.

Killen i skiväffären var konfunderad. Jag köpte det hårdaste av hårda – My Bloody Valentine, souliga Sam Cook och 8 (!) skivor av jazzlegenden Dave Brubeck. Hustrun bara suckade.

Annars är det en helg i sportens färger i Eskilstuna. Guif går upp i Europaspelet och på Motorstadion körs SM i Isracing. Samtidigt celebrerar idrottens Samorganisation 100 år. Eskilstuna när vi är som bäst och mest levande.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: