Skrivet av: Pär Eriksson | januari 27, 2013

Om framtidens historieböcker, nuets förbannelse och vikten av globala språng

I någon mening så är historien full av upp- och nedgångar. Riken, maktsystem och ideologier, konjunkturer och ekonomier har avlöst varandra i ett oändligt flöde.

Ibland tappar vi det perspektivet och tror att det är särskilt smärtsamt eller framgångsrikt under just den korta tiden vi råkar leva.

Historien eller rättare sagt livet i sig själv är en ständig flodfåra som till och från tar sina egna vägar. Ibland kan vi påverka de stora strömmarna men många gånger ligger livets hemlighet i att kunna parera forsarna, stenarna och de värsta grynnorna. En del kallar det politik, andra filosofi eller religion.

Dagens sök- och kodord
När historieböckerna om låt oss säga hundra år skrivs om 2000-talets början så tror jag att de kommer att skrivas i positiva färger. Jag menar att vi är inne i ett globalt språng där sök- och kodorden 0m vårt sekel kommer att vara de stora folkomflyttningarnas tid men också tiden då miljontals människor tog sig ur ren fattigdom.

Sökorden kommer också att handla om demokrati och krav på folkligt inflytande oaktat om vi pratar om regimer eller överstatliga organ som EU.

2000-talet kommer också att beskrivas som en tid då kvinnorna tog en ny och rättmätig plats i världshistorien.

Men vi kommer också att minnas ett 2000-tal fyllt av sociala spänningar som bl a ikläds etniska och religiösa förord. Det kommer att skrivas om 2000-talet som ett sekel då miljö- och klimatutmaningarna gav oss ny insikt och en ny färdväg i livs- och konsumtionsmönster.

Jag tror att det är viktigt att vi gör den här mentala resan och också tänker inte bara på var vi är men också vart vi är på väg.

Vi lever på en tidslinje
Trots att vi inte alltid ser det så lever vi på en tidslinje. Vi bär på en historia, vi lever och agerar i nuet men vi har också en framtid. Många gånger blir vi fångade av nuets förbannelse. Vi förmår inte sätta in våra liv, våra familjer, vårt arbete eller vår stad i ett sammanhang. Vi bara lever och agerar som om  det var ett här och nu.

Om vi har en framtidstro så bär vi med oss det i nuet. Om vi känner uppgivenhet och svag tillltro till framtiden så kommer vi också att fyllas av misstro och i värsta fall hat.

Men nuet är också havande med framtiden. Hur vi agerar nu, hur vi är mot varandra – om vi ser den andres goda intention eller om vi ser en fiende – avgör hur framtiden gestaltar sig.

Jag tror att Sverige bär på en enorm resurs som kommer att vara avgörande i den framtida knivskarpa internationella konkurrensen. Det är förmågan till samarbete, att hålla ihop samhället – kort sagt demokrati.

Vårt samhälle karaktäriseras av tillit. I grunden finns en känsla av att vi litar på varandra. Avtal gäller och vi har en ”anti-mutkultur”. Det här är egenskaper vi ska odla och förstärka.

Eskilstuna i förändring
Det handlar också om Eskilstuna. Vår stad har funnits som ort i tusen år och som tillverkande och producerande enhet i mer än 400 år.

Läser vi på om vår historia så framskymtar en berättelse om en stad som alltid ställt om. Som förändrat sig efter flodfårans driv och energi. Nu så här i början av 2000-talet utmanas vi än tydligare. Vår industri måste ställas om. Nya företag och branscher behöver etableras.

Men också vi som Eskilstunabor behöver förändra eller kanske snarare utveckla vår attityd och inställning. Vi behöver än mer agera som att vi spelade i samma lag. Detta utan att sopa motsättningar och spänningar under mattan.

Vi behöver bli mer uppmuntrande och se Eskilstunas potential. Vi kan inte låta näthatarna och de som vill så split mellan oss få dominera debatten.

Och allt detta börjar med en förståelse och djup insikt om att vi lever i den mest spännande av tidsepoker. En tid då just Sverige har ett försprång. Och i det landet ligger en stad som ligger nästgårds till dess huvudstad och som bär på alla möjligheter att förverkliga framtidsdrömmar.

Men då handlar det också om vår förmåga att utnyttja det. De som vill inskränka, hålla tillbaka, innesluta och kategorisera grupper av människor blir tyvärr släpankare för en modern utveckling. Så tufft och enkelt är det.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: