Skrivet av: Pär Eriksson | januari 24, 2013

Veckan som gått – w 4

På jobbet
Den här veckan så hade vi ett 2-dagars besök av kvalitetsgranskare från SKL.

Eskilstuna kommun sticker ut hakan och har anmält sig till det s0m kallas Kommunkompassen. Det är en gedigen granskning som görs på hur vi arbetar med kvalitets- och styrfrågor.

SKL gick igenom dokument, beslut och verksamhetsresultat. I granskningen ingår också att bedöma hur väl förankrat ledningens styrning och kvalitetsmetoder är.

Att vi valt att ”utsätta” oss för den här utomstående granskningen  handlar om att vi ser det som ett led i att bli bättre. Om det sedan skulle innebära att vi är en av de kommuner som nomineras till Årets Kvalitetskommun så är det en bonus.

Heja Eskilstuna!

Lagom till att vi lagt 2012 bakom oss och är mitt uppe i bokslut så tar vi sikte på nästa år. I onsdags så hade vi den årliga Omvärldsdagen som är en uppstart för 2014. Temat kretsade kring arbetsmarknad, näringsliv och behovet av fler jobb till Eskilstuna.

Under Omvärldsdagen presenterades bl a slutsatserna i  två beredningar – Arbetsmarknadspolitiskaberedningen och Näringslivspolitiskaberedningen med fokus på gröna jobb.

Men Eskilstuna påverkas också av vad som sker ute i världen. Vi ser en fortsatt globalisering av produktion. Vi ser också en utjämning av löner och konsumtionsmönster som påverkar den internationella arbetsmarknaden.

Lägg då till att Eurosamarbetet vacklar och tendens till ökade sociala spänningar så tornar en utmanande bild fram.

Trots en hög arbetslöshet i Sverige så finns också positiva tecken. Ekonomin är med europeiska mått mått stabil. Som medborgare har vi en relativt hög tilltro till systemet och varandra. Avtal gäller och vi är t ex befriade från en ”mut-kultur”.Vi är förhållandevis välutbildade och ligger väl till vad gäller teknik- och IT-utveckling.

Landar vi in i Eskilstuna så har vi en fin och stolt historia av producerande samtidigt som vi ser allt fler företag inom andra branscher. Entreprenörskapet och småföretagarandan är stark i Eskilstuna. Det tål att upprepas och betonas då vi många gånger bär andra bilder av Eskilstunas näringsliv.

Nuvarande och blivande företagare i Torshälla…

Och samtidigt bär vi på en stor utmaning – Eskilstunas höga arbetslöshet.

Det är i den här kontexten vi verkar. Det är de här möjligheterna och utmaningarna vi har.

Den här veckan så inviger vi Vård- och omsorgscollege på Rinmangymnasiet. Collegeidén bygger på att samarbeta än mer med branschen och högskolan. De här jobben är oerhört viktiga. Här utbildas blivande undersköterskor men också de som sedan går vidare till sjuksköterske-  eller socionomutbildning.

Jag är så glad att vi nu har såväl Teknik- som Vård och omsorgscollege. Det här är när Eskilstuna är som bäst.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstuna en festivalstad? Nja, kanske men inte riktigt i nivå med de stora festivalorterna Borlänge, Hultsfred, Göteborg och nu Norrköping som gör en storsatsning med den sk Bråvallafestivalen i sommar.

Men jag tillhör den generationen som växte upp med musikfestivaler i Eskilstuna. Djurgården – bakom Pilkrog – var en av de populära platserna på 1970-talet. Proggen och rocken blandades med folkmusik.

Välrennomérade Balance på Djurgården – Roger Pedersén på gitarr numera en av våra bibliotekarier

Och Vilstabackens konserter. En fin plats som nu på senare år även använts av t ex countrystjärnan Alan Jackson.

I ett sådant här svep så måste naturligtvis Parken nämnas. Och då pratar jag inte om nuvarande scen utan den gamla ”teater-scenen” under tak. Jag glömmer inte Nameloosers i mitten på 1960-talet med Hasse Rytterström som förband.  Och kanske det bästa Status Quo i början på 1970-talet.

Och så nu då…Strömsholmen, Rademachersmedjorna, Holmberget och Sundbyholm. Vi skriver alla de stora – Kent, Gyllene Tider, Eldkvarn och Håkan Hellström.

Och så plussar vi på med ytterligare en i sommar – Motorstadion. Och i framtiden – det nya Fristadstorget.

På hemmaplan
Jag vet inte varför det tog sådan tid men nu är skidpremiären avklarat. Noterar dock att hustrun har bättre fart och kraft under skidorna än jag. Så det kan gå…

Örebrokompisarna kommer på besök. Nu ska vi utse 2012 års bästa musik. Ska bli mycket spännande.

Kewin Rowland´s Dexys…årets bästa eller..

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: