Skrivet av: Pär Eriksson | december 29, 2012

Jul- och nyårspärspektiv III 2012 – allt gott till Eskilstuna

Vi är mitt uppe i den mörkaste årstiden samtidigt så lyser adventsljusen upp våra hem och staden har klätt sig i ljus som en markering för hoppfullhet.
Internationellt så är det frihetslängtans klockor som slår. Även om den arabiska våren stött på motstånd i form av nya motsättningar och flyktingströmmar under året så är tendensen tydlig. En ny ung generation finner sig inte gamla maktstrukturer och diktatur.
Samtidigt blåser det en hård och narig vind över världsekonomin så här i brottet mellan 2012 och 2013. Den påverkar Europa och Sverige och blåser också in i Eskilstuna.
Det som är vår styrka när hjulen snurrar, d.v.s. att vi är en exportproducerande stad, blir vår svaghet när konjunkturen är sämre. Vi ser det i form arbetslöshet, varsel och färre nystartade företag.
Men det finns också många positiva tecken när vi blickar ut över Eskilstuna. Handeln och servicetjänster tenderar att öka och vi har också sett över tid att det är fler företag inom ”nya” branscher som etablerar sig i Eskilstuna – konsult-, finans-, IT- och webbföretag, design och arkitektur.
Parallellt ökar behoven av nyanställningar inom den offentliga sektorn. Kommunen med sina 8 500 medarbetare är Eskilstuna största arbetsgivare och står mitt uppe i en generationsväxling där de sena 1940- och de tidiga 1950-talisterna går i pension de närmaste åren. Mycket erfarenhet och klokskap lämnar oss på kort tid samtidigt som ny kunskap, kompetens och energ behöver fyllas på.
Eskilstunas styrka handlar också om att vi växer befolkningsmässigt. Mer än hälften av Sveriges kommuner minskar sin befolkning. Det innebär att de får stora utmaningar kring ekonomi och behov av att i sämsta fall lägga ner skolor, minska bostadsinnehav etc.
Eskilstuna är på väg mot den magiska 100 000-gränsen. Min erfarenhet av att också ha arbetat i två växande kommuner, Örebro och Västerås, är att det skapar framtidstro och möjligheter till framtidsinvesteringar.
Vi ser det nu i Eskilstuna i form av nya bostäder – även om det borde byggas än mer – ny arena, bad, förnyelse av centrum, logistiksatsningar och nya investeringar i moderna energilösningar och transporter.
Eskilstuna är också en kommun som har kompetens i världsklass när det gäller miljöfrågor och vi blev under året rankad som årets bästa miljökommun.
När en stad växer skapas också spänningar. Vi ska vara medvetna om det och också synliggöra det. Synen på Fristadstorgets ombyggnad är ett sådant exempel. Men vi ser det också i en rad andra satsningar där olika intressen och synpunkter kolliderar.
Det här är naturligt och en del av förnyelsens själ och rytmik. Och samtidigt gör det mig så hoppfull. Därför är det något som Eskilstuna och dess medborgare gjort genom århundranden så är det att ställa om och förändra. Annars hade inte Eskilstuna varit där det är idag.
En stad med oerhört stora möjligheter. Mitt i en växande Mälardals- och Stockholmregion. Precis där ligger utmaningen och möjligheten.
Allt gott till Eskilstuna 2013!
Annonser

Responses

 1. Hej!
  Saknar relevanta perspektiv på sektor 2 och sektor 3.
  En stol måste ha minst tre ben att stå på, så även ett optimalt fungerande samhälle.
  Du har två år på dig att åtgärdsplanera detta.
  Tack för årets intressanta krönikor.
  /Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: