Skrivet av: Pär Eriksson | december 27, 2012

Julpärspektiv II 2012

Medias nyhetsrapportering är kompromisslös. Krig, terror, svält och allvarliga naturkatastrofer. Vi påverkas i våra hjärtan.

Allt detta är sant och det är bra att vi har en öppen och analyserande mediabevakning.

Men det som bekymrar mig är att vi tycks översköljas av de här nyheterna så till den grad att vi inte ser framgångarna.

I en nyligen genomförd SCB-undersökning beställd av SIDA framgår det att endast 5% av de tillfrågade vet att 80% av barnen i Tanzania kan läsa eller att kvinnorna i Bangladesh i snitt föder 2.5 barn.

Exempel om barnadödligheten i afrikanska länder eller medellivslängden i asiatiska länder följer samma mönster.

Vi svenskar tror att läget i världen är sämre än vad det är.

Men glädjande nog så går ändå vår syn på omvärlden åt ett mer optimistiskt håll. 2004 så var det 19% av svenskarna som bedömde att utvecklingen gick åt rätt håll. I år är det 33% som bedömer att det fattiga ländernas utveckling går åt rätt håll.

Men har det här någon betydelse? Det är väl mer kuriosa?

Inte alls. Det är oerhört viktigt att vi i de europeiska länderna förstår och kan värdera vad som sker i världen just nu. Förståelsen för utvecklingen skapar inte bara energi och optimism utan ger oss också en signal om att de gamla maktstrukturerna män – kvinnor, vit -svart och rika länder – fattiga länder är under omprövning.

En del av de spänningar och motsättningar som vi ser i Sverige – inte minst i den politiska debatten och frekvent på de sociala medierna – emanerar ur skilda sätt att se på och tolka om vad som sker i världen just nu.

Många gånger ges också spänningarna en religiös och etnisk kontext snarare än en social och ekonomisk.

För bakom den sanna bild om krig och motsättningar och stora umbäranden för stora grupper av människor så döljer sig en bred flodfåra av utveckling där miljontals människor tar sig ur ren fattigdom. Antalet krig är färre, barnadödligheten minskar och läskunnigheten ökar i stora delar av världen.

Lägg då till kravet och kampen för demokrati så skönjer vi en ny värld med stora möjligheter och som andas hoppfullhet. Frågan är om vi orkar se det eller om vi fastnar i frågor om vad som klippts bort i Kalles Julafton eller påstådda förbud mot pepparkaksgubbar…

Om vi på djupet förstår den här utvecklingen så kommer vi också att kunna se de framtida utmaningarna vi står inför i vårt eget land och vår egen stad med andra ögon.

Min bedömning är att där ligger också en del av nyckeln till att skapa en framgångsrik region och ett framåtsyftande Eskilstuna.

Ha en fortsatt bra jul- och nyårsledighet!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: