Skrivet av: Pär Eriksson | december 24, 2012

Julpärspektiv I 2012

Alla stora världsreligioner och livsfilosofier bär i någon mening budskapet om glädje och förbättring.

Oaktat om vi är troende eller inte eller vilken gud vi tillbedjer så tror jag att det är bra att vi påminner oss om det. Dagens spänningar i världen ges ofta etniska och religiösa förtecken när de kanske i grunden är sociala.

Så här i juletider då julklappar och tomtar står i förgrunden så är det hälsosamt att stanna upp en stund och reflektera över sakernas tillstånd.

Den arabiska våren är så hoppfull. Den slår an en signal om att en ung generation inte längre finner sig i förtryck och diktatur.

Kvinnor världen över tar och ges en ny rättmätig plats bland tidigare hårt manliga maktstrukturer. Många av de stora folksjukdomarna är på väg att utrotas eller kan framgångsrikt behandlas. Många miljoner människor har under det senaste decenniet tagit sig ur ren fattigdom.

Men ändå så känner vi oss med rätta otillfredställda. Vi ser nya flyktingströmmar och inbördeskrig i några av de arabiska länderna. Krigen och dödandet fortsätter i Irak och Afghanistan.

I Indien våldtas en ung kvinna av en grupp män under flera timmar och slängs sedan naken ut på vägen. I många länder ges inte unga kvinnor möjlighet till utbildning.

Efter den uppmärksammade skolskjutningen i Usa så kräver vapenlobbyn att skolor skall bevakas av vapensförsedda vakter. I några länder är alltjämt homosexualitet straffbart.

I Europa ökar arbetslösheten och fler tenderar att känna sig maktlösa och ställda utanför. Även Sverige och vårt eget Eskilstuna påverkas.

Så paradoxal och svårtolkad är världen just nu. Fylld av möjligheter men också av stora och svåra utmaningar.

Vart utvecklingen tar vägen avgörs av förmågan av stora och strukturella beslut men också i det lilla. Det vill säga hur var och en av oss förmår orientera oss i denna möjligheternas värld. Det avgörs i hur vi ser på varandra, hur vi formulerar uppdraget att vara människa. Är den jag möter en presumtiv fiende eller en tänkbar vän?

Utvecklingens riktning avgörs i vår förmåga att gå tillsammans.

Och kanske det är det som i grunden är julens budskap. Förmågan att – oaktat vår religiösa eller icke-religiösa livsinställning – förstå att den där stjärnan över Betlehem är en berättelse om hopp och framtidstro.

Ha en riktigt skön jul!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: