Skrivet av: Pär Eriksson | december 20, 2012

Veckan som gått – w 51

På jobbet
Det närmar sig jul och det märks också att många – kanske alla  – längtar efter några dagars välbehövlig vila.

Det moderna arbetslivet är uppskruvat. Den som tror att tempot är väsenskilt mellan det privata näringslivet och det offentliga bär på gamla bilder.

Jag tänker också på alla våra unga medarbetare som ska kombinera ett högt arbetstempo med föräldraskap. Därför är det också hälsosamt för kommunens tjänstemannaledning att det blir fler chefer som också är småbarns- och skolförälder. Det får oss äldre att tänka efter och hitta en arbetstempo som också är anpassat till ny krav.

Det är så roligt att få rapportera att arbetet med att skapa trainee-jobb i våra kommunala verksamheter löper på bra. Under de närmaste 3 åren har vi en ambition att årligen ge ca 350 personer möjlighet att få arbetslivserfarenhet och växla passivt försörjningstöd mot arbete.

Vi gör det här tillsammans med Arbetsförmedlingen och det är så roligt att skriva att vi verkligen tagit armkrok. Ett 50-tal är redan ute i jobb och lika många är på väg direkt efter helgerna. Under våren så skall totalt ca 350 personer vara i jobb.

Lägg då till att lika många matchas ut i jobb inom det privata näringslivet så klarnar bilden av ett Eskilstuna som satsar.

Den här veckan var det årets sista kommunstyrelsens arbetsutskott. Och bredden förnekade sig inte den här gången heller. Om mutor och jäv, miljöarbetet, vindkraft, handlingsplan vad gäller alkohol och droger,stadsdelsutveckling, ojämlik hälsa och cykelplan. En kommun när den är som bäst.

Den här veckan hade vi också årets sista Kommunledningsgrupp och det var extra roligt att få välkomna våra nya förvaltningschefer Åsa Lundqvist, Barn och utbildning och Dag Johansson, Stadsbyggnad samt vår nye näringslivsdirektör Marti Finch-Westin.

Och bläcket har knappt hunnit torka på anställningsbevisen innan vi nu är klara med vem som efterträder Owe Thörn som förvaltningschef på Miljö och räddingtjänsten. Det blir Ulf  Lindstrand som idag är miljöchef.  Ulf har arbetat i kommunen sedan 1990-talet och blir en tillgång med sin kompetens och sin känsla för Eskilstuna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag brukar lyfta upp att Eskilstuna är dess föreningar och organisationer. Vi har en lång och fin historisk tradition av många folkrörelser, frikyrkor, idrotts- och intresseföreningar.

Arbetsmarknadens organisationer är också en del av den här rörelsen och en del av Eskilstunas historia. Redan 1847 bildades t ex Fabriksföreningen. I någon mening var de i direkt nedåtstigande led en del av det vi kallade Fristaden. Fokus då var att skapa gemensamma regler för arbetslivet men också för stadens utveckling.

På deras dagordning stod bl a vikten av ett gemensamt vatten- och avloppssystem men också behovet av nya och modernare bostäder som lockade till sig nya unga arbetarfamiljer.

Idag – så här dryga 160 år senare – så är Fabriksföreningen en vital och viktig kraft i Eskilstuna. Nu är det kompetens- och utbildningsfrågor som står på agendan men också behovet av nya och moderna bostäder…historien går igen.

De fackliga organisationerna på våra arbetsplatser är också en del av denna rörelse även om vi många gånger tar dom för givet. Det är bra att påminna sig om att i många länder är det alltjämt förbjudet eller svårt att organisera sig fackligt.

Det är kanske ingen tillfällighet att det just i det producerande och tillverkande Eskilstuna finns en lång och stolt facklig historia. Då handlade det om arbetstid, drägliga löner och arbetsvillkor.

Idag så här hundra år senare så är det i många stycken samma diskussion om än i ett nytt sammanhang och utifrån nya förutsättningar. Jag träffar regelbundet de fackliga organisationerna som organiserar de som arbetar i kommunen och på dagordningen står bl a lön, arbetsvillkor och oron för högt tempo.

Jag tror att det är viktigt att påminna sig om den här historien. Den är också en del av berättelsen om vår historia men också om vår nutid.

På hemmaplan
Jag ligger precis i förhandling med tomten om hur dags han ska komma på julafton.

Nu upplyste han mig om att jag måste upphandla hans tjänster men jag tror att jag struntar i det den här gången och hoppas att han förstår att det finns två förväntansfulla – nästan febriga –  3-åringar som inget annat i världen önskar än att han finns på riktigt.

Tomten kommer inte att göra dom besvikna. Själv kommer jag att köpa kvällstidningen vid så där fyra-snåret….

Stor julkram till er alla!

Annonser

Responses

 1. Hej Per och ”kram” tillbaka!
  Du ska vara stolt över dina veckokåserier – en gedigen prestation av hög kvalitet.
  Du noterar i detta brev en oro för högt arbetstempo, men det finns de som har det än värre, nämligen de privatanställda som brottas med risken för uppsägning.
  Kommunen välkomnar 350 st trainees /år tre år framåt. Räcker dessa för att minska den höga arbetsbelastningen?
  Och vad bidrar Fabriksföreningen med? När den startade fanns inte elektriciteten och andra bekvämligheter. Finns idag något mått på vilken nytta Fabriksföreningen gör i praktiken? Företräder den det moderna Näringslivet eller är det en gammal traditionsbevarande ”artefakt” (ursäkta).
  Ange gärna några nyttoeffekter. Bra för ”ryggsäcken” ;-).

  Jag tillönskar Dig en välbehövlig och – förtjänt helgvila!
  /Hans-Erik

 2. Tack själv Hans Erik och allt väl 2013!

  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: