Skrivet av: Pär Eriksson | november 29, 2012

Veckan som gått – w 48

På jobbet
Det är ett tufft internationellt konjunkturläge just nu som också påverkar Europa och Sverige. Arbetslösheten är alltjämt hög och det som först märktes som en nedgång i handel och byggsektorn syns nu tydligare i den producerande exportindustrin. Volvos varsel här i Eskilstuna är ett exempel på den utvecklingen.

Vi ser också en nedgång i byggandet och färre nystartade företag i Eskilstuna. Bedömningen är ändock att den här nedgången inte är lika djup som den vi upplevde 2008-2009.

Samtidigt så är det kanske det här scenariot vi har att leva med. Det vill säga att det som tidigare var längre cykler av ekonomisk upp- och nedgång nu ersätts av en annan logik där utvecklingen och förändringarna sker mycket snabbare.

Den här veckan så hade vi träff med representanter för näringslivet och Guif angående den nya arenan. Syftet var att informera om läget men också att lyssna in erfarenheter. Om 2012 har handlat mycket om var arenan ska placeras, trafiklösningar, detaljplanearbete och förberedelser inför byggstart så kommer 2013 bl a att handla om hur arenan skall användas, driftansvar, ekonomisk bärighet, funktion och utformning.

Det var en mycket bra träff och det kändes tydligt att vi drivs av samma vision – arenan som ett sätt att utveckla Eskilstuna.

Vi är precis mitt uppe i ett arbete kring varumärket Eskilstuna. Det handlar inte om att formulera några nya slogans utan mer på djupet fråga oss hur vi Eskiltunabor uppfattar oss själva och hur våra grannstäder och omgivning ser på oss. Vad är våra styrkor och svagheter?

Vi kommer att arbeta med det här under våren i dialog med företagare, organisationer och Eskilstunabor. Just nu håller vi på att samla in fakta – bl a genom intervjuer och enkäter.

Jag har tidigare berättat om att vi under hösten rekryterat en ny skolchef, dvs förvaltningschef för Barn och utbildning – Åsa Lundqvist från Mälardalen högskola – och en ny näringslivsdirektör Marit Finch-Westin med rötter i ett antal internationella bolag.

Den här veckan så blev vi också klara med ny förvaltningschef för Stadsbyggnad. Det blir Dag Johansson idag stadsarkitekt i Norrköping. Dag har en bakgrund i Karlstad både på arkitektbyråer och i kommunen men som sagt de senaste åren i Norrköping.

Dag kommer till Eskilstuna då vi är i en spännande utvecklingsperiod. Staden växer, det finns behov av fler bostäder och centrum skall förnyas. Dags bakgrund i Norrköping där man de senaste åren omvandlat industrilandskapet blir bra energi in till oss.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Den här veckan hade Eskilstuna Kuriren en artikel där man intervjuade Eskilstunabor om hur man upplever sin stad. Överlag var det i positiva ordalag. Samtidigt så frågade man kommuncheferna i Västerås och Norrköping om hur de såg på Eskilstuna.

Det är möjligt att de är artiga men båda har bilder av en stad i stark utveckling och omvandling och det går inte att ta miste på att de pratar om Eskilstuna i en positiv grundton. 

Jag har haft förmånen att bo i Eskilstuna i nästan hela mitt liv men också bott alternativt arbetat i Örebro och Västerås under många år. Det som slog mig var att såväl Örebroarna som Västeråsarna pratade väl om Eskilstuna. Ibland såg de någonting som jag som ”ingrodd” Eskilstunabo inte alltid såg. De såg en spännande stad som var på väg någonstans.

Jag tror att det ibland är hälsosamt att för en stund betrakta sitt liv och sin stad lite med ett utanförperspektiv. Hemmablindheten kan vara jobbig särskilt om den kombineras med drag av att ”vi inte duger” eller ”inte ska väl vi…” som i sin sämsta form kan övergå i självförakt.

Samtidigt – och jag förstår att det kan uppfattas som motsägelsefullt – så förstår jag den här kärvheten. Jag känner igen min egen pappa och hans generation. Inget får vara märkvärdigt, beröm är skryt osv.

Men 1900-talet är inte 2000-talet. Alla vi är viktiga men Eskilstuna byggs och planeras för de som idag är barn och tonåringar. Precis som generationer gjort tidigare. Vi får inte tappa det perspektivet. När vi pratar arena, bad, ny högskola, nya bostäder, nya kommunikationer, nytt torg, nytt centrum, nya företag så är det fös oss. Tveklöst. Men kanske det i första hand är för framtiden vi bygger och planerar.

Och kanske det är det våra grannar i Örebro och Västerås ser när de tittar på oss så där utifrån. Det där Eskilstuna verkar vara en stad som är på väg framåt…

På hemmaplan
Efter en helg i Stockholm som var fylld av unga Swedish House Maffia-fan så är det skönt att vara hemma. Jag noterar att Swedish House Maffia totalt drog 100 000 till sina tre konserter på Friends Arena.

Men en utmanande fråga – gjorde inte Bertil Perrolf den här Swedish House-grejen i ”Skivor till kaffet” redan på 1960-talet… och Clabbe på 70-talet….

Själv fyller jag på med Moneybrother på fredag. Det känns så kul att han väljer att komma till Eskilstuna och till vår klassiska Teater. Och det är så roligt att Patrik Kolar får årets Musikpris. En kulturpersonlighet som är viktig för Eskilstuna. På en hammondorgel nära dig – som sagt fredag på Teatern. Det kan inte bli bättre.

Det nalkas också första advent och i den Erikssonska familjen så innebär det födelsedag för det allra minsta barnbarnet. Och minsta och minsta… nu är hon helt plötsligt 3 år.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Vi drar ett (gå)streck över torget. Bra så.

 2. Hej Pär!
  Flyttade från Eskilstuna 1969 och var arbetskamrat med dig på soc. i Örebro ett tag. Förstår att du fortfarande har ett stort musikintresse och vill påminna om att det 29 oktober nästa år är 50 år sedan Beatles uppträdde i Sporthallen i Eskilstuna. Vore det inte kul att ”fira” det på något sätt? Det skulle kunna bli ett tillfälle att komma hem och träffa andra ”gamlingar” men kanske även yngre som gillar Beatles.Går för närvarande en Beatlescirkel och återupplever många härliga låtar. Finns kanske bra coverband som har Beatles på repertoaren? I övrigt God Jul och Gott Nytt År!
  mvh Margareta Johansson ,
  anna.margareta.johansson@orebro.se

 3. Hej Margareta!

  Vad roligt att höra av dig. Jo då jag mnins dig och jag minns att du var från
  Eskilstuna.

  Kul att du tänkt på Beatles och 50-årsdagen i i oktober 2013. Jag vet att det finns initativ så vad vet man…nu kanske man äntligen får gå. Mamma och pappa tyckte nämligen att jag var för liten för att gå på rockonsert 1963.

  Kul att du hörde av dig!

  Hälsningar
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: