Skrivet av: Pär Eriksson | november 25, 2012

Om Zlatan, städers utveckling och vikten av att förstå talang före bakgrund

Denna Zlatan. Denna Zlatan. Den senaste tiden så har sportsidorna fyllts av rubriker om vår genom historien bäste svenske fotbollsspelare. Det var Zlatan som låg bakom den remarkabla vändningen mot Tyskland och det var Zlatan som gjorde fyra mål mot England.

Mitt syfte med den här krönikan är inte att spä på superlativen ytterligare utan att rekflektera över ett samhällsfenomen eller rättare sagt en samhällsutveckling som blir allt viktigare. Och den trogne läsaren känner igen temat – vikten av att se talang före bakgrund.

Tolerans och talang skapar utveckling
Den amerikanske professorn Richard Florida uppmärksammades för några år sedan i samband med ett antal böcker som satte fingret på den viktiga frågan – hur utvecklas städer, regioner och samhällen? Floridas tes var att de historiska förutsättningarna som råvaror, vattenkraft och att människor bosatte sig där jobben fanns var under omprövning.

Florida menade att i det moderna samhället så är det andra krafter som också påverkar. I sin forskning kunde han peka på att det snarare var mjuka värden som tolerans och talang som drog unga människor till vissa platser snarare än var råvarorna och jobben fanns.

Florida  var till och med så utmanande att han skapade ett gay- och bohemindex. Inte så att HBT-personer eller konstnärer, musiker och kulturarbetare – om nu dom sistnämnda är bohemer – var särskilt kreativa eller moderna. Nej, Floridas tankeidé var att om det bor många gays och bohemer i en stad eller region så är det en signal om att miljön är tillåtande och tolerant.

Florida har fått en hel del kritik för sina slutsatser men låt oss lämna striden om den vetenskapliga riktigtheten i hans forskning och istället skarpt ställa oss frågan om det finns något spännande att hämta ur hans resonemang.

Talang före bakgrund
Och det är där Zlatan kommer in i bilden. För er som läst David Lagercrantz läsvärda ”Jag är Zlatan” vet att Zlatan hade en tuff uppväxt och en barndom där han i mångt och mycket fick ta hand om sig själv. Zlatan snuddade också vid den kriminella banan och i någon mening så skulle hans karriär kunna vara utstakad.

Men en kombination av egen drivkraft och en extrem bolltalang förde honom istället till San Siro och Barcelona Stadion. Och här får väl Zlatan tacka idrotten att den leds av en annan logik och en annan själ än den gängse samhällsutvecklingen. I den meningen är idrotten kompromisslös. Den ser alltid till talang före etnisk, religiös eller social bakgrund.

Det viktiga är inte var dina föräldrar kommer ifrån, vilken gud du tillbedjer eller ditt sociala rotsystem. Idrotten tar med de som kan göra mål och bidra till laget. På så sätt är idrotten ett föredöme. Min erfarenhet är att svenskt arbetsliv – offentlig sektor inberäknat – har något att lära. Talang före bakgrund.

Moderna städer bygger på tolerans
Jag har den djupaste respekt för att svåra frågor dyker upp när man kommer till ett nytt land. Förmågan att förena kulturer och tankesätt och för att inte prata om språkets betydelse. Likaså majoritetsbefolkningens förmåga att välkomna och klara av de spänningar som kan uppstå. Detta är förståeligt och mänskligt.

Men min oro är att de städer och regioner som inte på djupet förstår det här kommer att bli släpankare för utvecklingen. Krasst så kommer städer som bygger sin själ på misstänkliggörande, intolerans och spänningar att ekonomiskt stå still eller till och med gå under.

Om det är viktigare att Zlatans pappa är muslim och mamman född i Kroatien än hans förmåga att göra mål så skulle antagligen vårt svenska fotbollslandslag prestera sämre.

Och det är likadant med ekonomisk och social utveckling. Om Zlatans bröder och systrar som nu bor och lever i Eskilstuna inte ges samma möjlighet att klara skolan, utbilda sig, ges samma möjligheter till jobb eller inträde i det politiska eller samhälleliga livet som sina kompisar beroende på bakgrund så kommer Eskilstuna att stå still i sin utveckling. Eskilstuna kommer inte att leva sin fulla potential.

Barnen på bilden har inget med texten att göra

Men du hyllar bara talangen, invänder den kritiske läsaren med tillägget att alla kan inte bli Zlatan. Jo, det menar jag att vi kan. Vi bär alla på talanger och färdigheter. Något som fångar oss, något som bär oss genom livet. Det kan vara vardagliga saker men det skänker mening till våra liv. Det är den talangen och färdigheten jag vill ska få odlas oaktat bakgrund.

Just därför är Zlatan så viktig. Just därför är Richard Floridas budskap så viktig. Det skulle kunna förändra Eskilstunas själ och framtid. Men det förutsätter att vi gör upp med föråldrade och unkna fördomar och värdesystem som delar in människor i kategorier istället för att se var och ens potential. Det är det som är att vara människa.

Ha en bra vecka!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: