Skrivet av: Pär Eriksson | november 8, 2012

Veckan som gått – w 45

På jobbet
En av årets höjdpunkter är att få vara med och träffa alla våra medarbetare som arbetat i 25 år. Den här veckan äger nämligen den sk 25-årsgåvan rum. Vi inleder högtidligt i Stadshuset med diplom och presentutdelning och fortsätter sedan med mat och underhållning på Statt.

En bild på några av tidigare års jubilarer

Jag blir berörd över den kraft som finns i en sådan här typ av organisation. Det är med respekt jag möter de här 25-årsjubilarerna och deras ”trohet” mot Eskilstuna kommun är värd mycket.

Det är svårt att överföra den positiva känsla jag känner för vad som händer i Eskilstuna just nu. Det är så många viktiga framtidsfrågor som diskuteras och tas beslut på.

Den här veckan så träffar vi representanter från byggföretag. Visionen om Munktellstaden är på väg in i en ny fas och där ingår de redan beslutade planerna på ett nytt bad och ny arena men också bostadsbyggande i och omkring det vi kallar Munktellstaden.

Foto Wille Romeström

Min bild är att Eskilstunas centrum i någon mening blir större. Vårt Fristadstorg och citykärna växer samman med Munktellområdet på ett nytt sätt och vävs ihop med hjälp av ån.

Vi är också mitt uppe i fördjupade samtal om hur Eskilstuna och Strängnäs kan ta nästa steg i att stärka samarbetet. Där finns också Västerås och Enköping med i samtalen.

Den här veckan träffade vi den nye generaldirektören för Energimyndigheten, Erik Brandsma. De statliga verken är viktiga för Eskilstuna. Inte bara att de skapar arbetstillfällen utan också en möjlighet för kommunen att samarbeta i olika projekt som stärker miljöarbetet.

Vår stora satsning på fler jobb går nu in i nästa fas. Politikens ambition är att avsätta ca 35-40 Mkr årligen under tre år för att tillskapa jobb i första hand för de Eskilstunabor som är beroende av försörjningstöd. Vi har nu uppdraget att ”ta fram” ca 400 arbeten inom den kommunala organisation. Till det driver vi ett arbete tillsammans med en privat rekryteringsfirma för att stödja personer till att få arbeten i det privata näringslivet.

Det här är en unik satsning och det känns så inspirerande att få verka i en kommun som tar de här frågorna på allvar.

Å så var vi klara med rekryteringen av ny näringslivsdirektör. Det blir Marit Finch-Westin. Marit har en gedigen bakgrund i näringslivet och bl a arbetat utomlands i ett antal större företag. Marit har en bra ledarerfarenhet och goda personliga egenskaper som passar för det här uppdraget.

– Jag är ju uppvuxen i Eskilstuna och känner starkt att det finns en stor utvecklingspotential och god samverkansanda här, säger Marit Finch-Westin. Så det känns extra spännande att få komma in i ett skede när Eskilstunas näringsliv ska utvecklas ytterligare

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
En stad består av så många delar. Ibland låter det i samtalet och debatten som att Eskilstuna är dess kommun. Vi är viktiga och har en särskilt central roll i att Eskilstuna utvecklas.

Men Eskilstuna är så mycket mer. Eskilstuna är dess näringsliv och våra företag. Eskilstuna är också dess föreningar, organisationer och kyrkliga samfund.

Ett klokt samhälle byggs på dessa grundstenar – det offentliga, näringslivet och föreningarna. Det är i samspel och respekt mellan dessa som framgång växer. Alla har ett ansvar för att skapa en bra samtalston där man inte bara ställer krav på varandra utan är genuint nyfiken på varandras roller och uppdrag.

Jag tänker på det här när jag besöker ett av våra studieförbund. Om en stad, en ort skall utvecklas så behövs en stor portion demokrati och folkbildning. Det moderna samhället kräver mycket av oss medborgare. Komplexitet och svåröverblickbarhet ersätter förenklingar och snabba lösningar. Det moderna e-samhället inbjuder sällan till eftertanke och reflektion utan avkräver oss medborgare snabba tyckanden och åsikter.

Det är i det sammanhanget vi skall se våra studieförbund och folkbildningsorganisationer – som bärare av kunskap och demokrati och som en nyttig motvikt till det snabba, det ytliga, det konfliktfyllda.

På hemmaplan
Eskilstuna är så brett och det gestaltas så bra när jag förra helgen hade förmånen att lyssna på Mozarts Requiem i en helt fylld Klosters kyrka. Så bra och så njutningsfullt. 1791 möter 2012. Wien möter Eskilstuna. Livet möter döden.

Å så den här helgen då är det dags för Nordic Sound Station i tre dagar. Nordisk kreativ modern musik. Och stor eloge till kreatören, tillika vår medarbetare Stefan Wistrand som sätter Eskilstuna på kartan.

Helgen i höstlövens tecken. Det finns lite att göra hemma.

Annars lyssnar jag mycket på Moneybrother.

Ha en bra hösthelg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: