Skrivet av: Pär Eriksson | oktober 18, 2012

Veckan som gått – w 42

På jobbet
De som följt nyhetsrapporteringen senaste dagarna vet att Eskilstuna hamnat i blåsväder den här veckan. TV4:s granskning av djurhållningen i Parken Zoo väcker berättigad kritik och många frågor. Det går inte att inte bli berörd. Nu har vi en tuff tid framöver där vi på djupet får diskutera och fördjupa vad som hänt och hur vi förmår fortsätta den goda inriktningen och ambitionen om att ”rädda världens djur”.

Det är också i sådan här lägen ledningen prövas och då behövs både hjärta och hjärna.

Vi håller på att planera upplägget för det vi kallar Modigt Medarbetarskap. Min bedömning är att det här är en av de största medarbetarsatsningarna som gjorts i kommun-Sverige. 2010 drog vi igång satsningen på alla våra ledare och nu fullföljer vi med fokus på alla medarbetare.

Och det är inte några klämkäcka föreläsningar om att tro på sig själv utan hela idén bygger på att skapa en förståelse om vikten av att vi drar åt samma håll, att vi är en kommun som skall möta Eskilstunaborna. Just därför behöver vi hitta ett språk och ett synsätt som underlättar samarbete, yfikenhet och förmågan att se den andres goda intention. Det här är en utbildning som kommer att rikta sig till alla våra medarbetare och rullar på ändå in i 2014.

Den här veckan träffade vi representanter från Smederna. Förutom tillfället att gratulera till avancemanget till speedwayens elitserie så fick vi tillfälle att prata om förväntningar och hur vi kan stärka samarbetet.

Jag tycker att det är extra kul att lyssna på Smedernas sportchef Jimmy Jansson. Han är ung, driven och har en stark känsla både för speedwaysporten och Eskilstuna. Vi behöver fler sådana här ledare och tydliga ambassadörer för Eskilstuna.

Jimmy Janssson – en ny ung generation av idrottsledare som sätter sin prägle på Eskilstuna

I och med att vi nu beslutat om placeringen av arena och bad och att det är Kommunfastigheter som fått ansvaret att planera och projektera så börjar också bilden av Munktellområdet 2.0 att växa fram.

Om första steget handlade om att förvandla gamla BM till hotell, folkhögskola, traktormuséum, Munktellarenan och  konstmuséum  så står vi nu inför nästa steg. Dvs att bygga arena, bad och bostäder. Det blir så fint och kommer att ge ett sådant fint värde till vårt gamla klassiska Bolinder-Munktell som betytt så mycket för vår stad.

Jag antydde ju i förra veckan att vi var på väg att anställa en ny förvaltningschef för Barn- och utbildning. Och nu är det klart – Åsa Lundkvist.

Åsa är utbildad matematiker, arbetat i näringslivet i sex år, varav fyra utomlands,  men kanske framförallt har hon 13 års erfarenhet från Mälardalens högskola som universitetsadjunkt, studierektor, prefekt och nu senast akademichef.

Jag skickar med ett stort lycka till Åsa.

Får jag slå ett slag för Fair Trade-fika. På torsdag 18 oktober så fikar vi ”fair” eller rättare sagt sätter fokus på vikten av att använda kaffe, te och cacao som är producerat etiskt. Det här är viktigt inte bara för producenterna och de som arbetar i näringen utan också för oss konsumenter. I kommunen så är det Fair Trade-fika på våra arbetsplatser men vi bjuder också på fika på Fristadstorget.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Ibland berättas en bild av att Eskilstuna skulle vara inskränkt eller vara en ”klassisk industristad” – vad det nu innebär. Skulle vi tro insändarsidorna – och än tydligare i lokalmedias kommentatorsfält – så bär Eskilstuna på fördomar och det finns en tendens att kategorisera människor i ”vi-och-dom”.

Därför är det så skönt att få ge andra bilder. För 7:e året i rad så är Eskilstuna den storstad som skänker mest pengar per invånare till insamlingen Världens Barn. Och jag blir så varm i hjärtat. Vi är inte den stad i Sverige där vi tjänar mest men vi är den mest generösa. Jag är så glad att få bo här och arbeta i en sådan stad.

Samtidigt är det viktigt att vi också förmår överföra den generositeten inte bara i insamlade pengar utan också i vårt sätt att agera i vardagen. Att stå upp för världens barn, att stå upp mot kränkningar, tillmälen, mobbing och främlingsfientlighet. Det behövs fler klara blickar och raka ryggar. Det behövs fler med civilkurage.

Det är så vi förvaltar den öppenhet och den generositet som är Eskilstunas historiska tradition och själ. Det är så vi vårdar vår framtidsvision om Eskilstuna.

På hemmaplan
Helgen gick i konstens tecken. Hustrun och jag besökte både Ebelingmuséet i Torshälla och Konstmuséet i Eskilstuna. Och man blir imponerad. Bra och intressant konst. Jag pushar lite extra för Ebelings Sweden-China.

Bild från invigningen av Sweden-China

På lördag skall jag delta i Sörmlandsidrottens årliga gala i Lokomotivet. Ett antal unga talanger skall uppmärksammas samtidigt som det är en markering av idrottens betydelse för samhället.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Eskilstuna kommun består av två städer och X st huvudorter på landsbygden. Mångfald, kulturhistoria och traditioner bör lyftas fram. Begreppet Fristad bör nog tonas ner en del och överföras till vår kulturhistoria där även Wasaslottet och S:t Eskil med mycket (!) mera hör hemma. Utarbeta gärna en mallbeskrivning som medborgarna kan använda när de har kontakter med omvärlden.
  Eskilstuna och Torshälla är riktiga städer. Vi bör kanske kalla Eskilstuna kommun med kransorter för Region Eskilstuna?
  Ungefär så gick mina tankar idag.
  Återigen ett stort tack Per! Du är en god bildningsman.

 2. Bra att du betonar helheten – dvs Eskilstuna, Torshälla och landsbygden. Jag använder ofta ordet ”stad” för att särskilja från ”kommunen” som också är en organisation.

  Vi kommer att arbeta med Eskilstuna som varummärke under hösten och våren. Jag tar med mig dina synmpunkter om Fristaden och historien.

  Trevlig helg
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: