Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 30, 2012

Veckan som gått – w 35

På jobbet
Vi är mitt i mandatperioden och det är läge att summera var vi är och vad som är kvar att göra utifrån de uppdrag vi har från kommunfullmäktige, nämnder och styrelser.

När vi summerar läget med siffror, statistik och mätningar men också lite mer subjektiv bedömning så blir bilden ganska klar. Det är många av våra utmaningar som utvecklats år rätt håll. Stabil ekonomi, flera viktiga beslut som bidrar till att skapa ett attraktivt Eskilstuna, skolans resultat går – om än sakta – åt rätt håll. Att vi utsetts till Sveriges bästa miljökommun talar sitt eget språk. Lägg då till att vi har goda resultat i olika brukar- och medarbetarenkäter.

Men vi ser också tydligt vart vi har våra brister. Arbetslösheten är allt jämt hög. Vi behöver sätta än mer fokus på att skapa fler jobb för fler i jobb. Trygghetsfrågorna i bred mening är en annan fråga som vi behöver arbeta mer med de närmaste åren.

Bostadsbyggandet är ett tredje exempel. Vår stad ökar sin befolkning med ca 1 000 personer årligen. Vi kommer inte att klara det om det inte byggs mer de närmaste åren.

Vi ser också att de ekonomiska utmaningarna ökar de närmaste åren som en följd av den internationella ekonomin och ytterst efterfrågan i Europa och Sverige som direkt påverkar Eskilstuna – som den producerande staden vi är. Vi behöver också stärka varumärket och marknadsföringen av Eskilstuna.

Den här veckan sker det träffar med varje förvaltning och bolag kring jämställdhetsarbetet. Det här är en viktigt fråga. Inte i första hand därför att vi ska vara korrekta eller duktiga klassen utan att det är en viktig fråga för en organisation som påstår sig vara modern.

Det handlar både om att vi i våra verksamheter tänker det perspektivet, bl a hur tjänster och service är utformade men också om kommunen som en attraktiv arbetgivare. Vem vill jobba i en organisation där det finns förlegade synsätt kring jämställdhet? Jag är stolt över att arbeta i en kommun som kommit långt i det här arbetet.

Jag lyfte tidigare om vikten av bostadsbyggande. Det blir tydligt när vi nu för första gången på många år/någonsin möter studenter som vill bosätta sig i Eskilstuna men där vi inte tillräckligt snabbt klarar av att erbjuda boenden. Den här veckan så försöker vi få upp den bilden lite tydligare och hur vi tillsammans med högskolan och fastighetsägare kan komma till rätta med ”den tillfälliga” bostadsbristen och hur vi löser det här mer långsiktigt.

Mitt Eskilstuna- mitt i Eskilstuna
När vi betraktar det lilla så ser vi också nyanserna i det stora. Ibland blir jag imponerad över alla händelser, evenemang och aktiviteter som sker i den här staden.

Varför inte besöka Veteranbilsträff i Torshälla, Deckarcafé med Carin Gerhardsson, familjesöndag på Konstmuséet samtidigt som du titar på Lovisa Burfitts utställning, grillkväll med levande musik, Fröken Julie på Gamla Teatern, Skifttingedagarna, Torsten Flinck på Marys Café eller höstmarknad på Rademachersmedjorna? Allt detta inom någon vecka.

Fröken Julie affisch

Och då har jag valt att inte nämna de övriga hundratals aktiviterna som äger rum i Eskilstuna och Torshälla en helt vanlig höstvecka och helt utelämnat all idrott.

Den som hävdar att det inte händer något i vår stad, att Eskilstuna är tråkigt har bevisbördan. Det är viktigt att förmedla den här bilden därför att i det här lilla så skönjer vi storstadens logik. Sakta men säkert så håller vår stad på att förvandlas från en mellansvensk ”normal” stad till en med svenska mått mätt svensk storstad.

Jag kan ibland vara lite orolig att alla inte riktigt fångat det här. Vi lever allt jämt med gamla bilder av vår stad. Kanske särskilt vi som är uppvuxna här och som ibland fick höra att vi inte ska tro att vi är något. Det behövs fler som berättar om något annat. Vågar du bli en röst för det nya Eskilstuna…

På hemmaplan
Eskilstuna är viktigt för mig. Här har jag mina rötter, min familj och en stor del av min vänkrets. Det är extra starkt att vi är ett gäng från tonårstiden som allt jämt träffas. Några av oss har till och med kännt varandra sedan vi var 3-4 år. Den här helgen är det dags för återförening. Dock inte i Eskilstuna utan i Västerås eftersom vi har några som flytt till andra sidan Mälaren. Det ska bli riktigt kul.

Hustrun är lite krasslig. Hon som annars är frisk som en nötkärna. Men nu är det mycket barnbarn och analysen är väl att småbarns- och dagisbacillerna flyttar in även hos oss. Nå, det är snabbt kurerat och vad ska man ha en farmor och mormor till…

Annars lyssnar jag mnycket på Emmylou Harris.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Uppenbarligen går det ”bättre” för kommunen, men ”bra” lär det väl aldrig bli?
  Jag har två konkreta förslag :
  1. Ge Dina utvecklare ett stort och sammanhållet uppdrag att inventera och sammanställa en bruttolista över alla tänkbara ARBETSUPPGIFTER som kommunen skulle kunna köpa – om pengar och tillhörande handläggare fanns. Jag är övertygad om att det kommer fram många nyttiga jobbförslag som mångfalt överstiger antalet arbetslösa. En sådan lista kan också utgöra en grund för dialog med civilsamhällets frivilligresurser. En bra början!

  2. Initiera projekt OMSORG 2020 som ett sk planprojekt. Även här handlar det om en ”önskelista” och många – säkert – genomförbara FoU-projekt. Tänk en stund tanken att Du som gamling MÅSTE ha hjälp med – 1, 2, 3, 4 , …). Börja med MAT, INTIMHYGIEN, VÄLFÄRDSASSISTENS, och så vidare. Hur långt kan vi gå med skattefinansierade insatser? Även här behövs ett rejält nytänkande.

  Projekt 1 – ARBETE ÅT ALLA NU!
  Projekt 2 – VISION OMSORG 2020

  Några spontana tankar, kanske inte helt genomtänkta, men om vi siktar mot stjärnorna så skjuter vi oss inte i foten!

  Släpp fram visionärer, forskare och alla kloka och jordnära vardagstänkare.

  Motto för satsningen: ARBETE OCH TRYGG ÅLDERDOM – HAND i HAND.

  Har vi råd att INTE göra ……

  ///Hans-Erik Fredbäck

 2. Hej igen,
  Noterar i dagens EK att Vuxennämnden kalkylerar med ett budgetunderskott.
  Vidare nämner Edlund att det inte går att spara på personalsidan.
  Du Pär Eriksson är ju högste förvaltningschef i kommunen.
  Varför kommenterar Du inte detta?
  Det är väl Du och Din aktuelle förvaltningschef som får hantera konsekvenserna.
  Jag har förvisso ännu inte haft tid att tränga på djupet i frågorna, men läget är redan nu allvarligt för kommunen.
  Och hur ska framtida ökade omsorgsbehov hanteras?
  Du måste kunna effektivisera Din kommun!
  Skamligt att budgetera underskott!
  Nu måste kommunen prioritera. Börja med att prioritera lagstadgade åtaganden. Tyvärr måste lägre angelägna uppgifter strykas. Vård- och Omsorgsverksamheten kan utan problem ”ta hand om” frigjord arbetskraft som idag sysslar med mindre betydelsefulla arbetsuppgifter.
  Offentlig verksamhet måste kunna hantera nödvändiga ”omprioriteringar”!

  Beklagar, men detta anser jag vara synnerligen anmärkningsvärt.
  Varför möter man ingen reaktion från den professionella genomförandeverksamheten? Feghet eller underlåtenhet? Jag trodde att de stolta medarbetarna i kommunen också var modiga.

  Se mitt förslag ovan!

  /Hans-Erik Fredbäck

 3. Det är bra Hans-Erik att du är ”på”.

  Vuxennämnden omsätter om jag minns rätt på siffran 1,3 miljarder. Det är klart att vi har en plan för hur vi agerar när det gäller 10 mkr. Det kommenterar också nämndens ordf i media- dvs vilka åtgärder som är planerade.

  Jjag om mina medarbetare har noga koll på läget och ser helheten men i media är det helt rätt att det är nämndens ordf och förvaltningschef som kommenterar läget för en enskild nämnd.

  Pär E

 4. Självfallet ordnar Ni detta och det underlättar om alla känner sig delaktiga och ”krismedvetna”. Frågar är hur ni kommunicerar och stimulerar medarbetarna till framtida nödvändiga ”stordåd”. Bajs i blöjan på en gammal dement åldring torkar snabbt. Tänk på vårdbiträdena som måste vara ”på” hela tiden med kort insatstid. De är våra riktiga hjältar och de är värda all vår aktning. Och de måste vara på ”topp” dygnet runt.
  Skitjobb (obekvämt nattarbete) måste löna sig. Och många armar behövs! Starka och mjuka händer, etc. Och klokhet, empati, uthållighet, ….
  Vi måste också hylla solidariteten!
  Vilka arbetsuppgifter är viktigast? Vilka är ”tuffast”? Och slutligen; vilka jobb är sämst betalda?!
  1 % effektivitetsökning på 1.3 mdr = 13 miljoner. Där har Edlund sina 10+ miljoner. Hur ordnar Du och dina medarbetare denna rationalisering? Förhoppningsvis inte den enkla vägen med höjning av avgifter etc.
  Utredningar visar att kvalitetsbristkostnader i all verksamhet uppgår till stora belopp (säg 10% och mer). Där har du effektiviseringspotentialen. Utred på bred front! Premiera medarbetarförslag med rejäla belöningar i proportion till nyttan.
  Utred och visa konsekvenser! Lär av andra.
  Lycka till med jobbet! (År 2020 är snart här)

  //Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: