Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 9, 2012

Veckan som gått – w 32

På jobbet
Å så var då första arbetsveckan efter semestern igång. Skönt tycker jag. Naturligtvis uppskattar också jag ledigheten men jag trivs nog som bäst när jag känner att jag gör något som betyder något. Att arbeta i Eskilstuna kommun är inte fel.

Mjukstart tänkte jag men det kom på skam när min kollega Monica Lindvall mötte mig i dörren. Ärendehögen till veckans KsAu var ganska tung och viktig. Den framtida översiktsplanen, införande av medborgarförslag, motion om sprututbytesprogram, finansiering av reglering av Mälaren, handlingsplan för landsbygdsutveckling, krisledningsplan, införande av skolinspektör…hösten är igång.

Den här veckan hade vi också träff med polisen där de redovisade läget vad gäller de uppmärksammade skottlossningarna i Eskilstuna förra veckan. Arbete mot brottsligheten måste ske på bred front och en del i det arbetet är att det sker någon slags mental markering från Eskilstunabornas sida mot våldet. Just därför var också veckans lunchmöte på Fristadstorget viktigt.

Jimmy Jansson, kommunalråd och Kjell-Erik Israelsson, oppositionsråd  som talade på tisdagens manifestation får gestalta den politiska enigheten i synen på våld och kriminalitet

Annars fylls den här veckan av rekryteringsarbete. Vi söker nya förvaltningschefer för Barn- och utbildning och Stadsbyggnad samt en ny näringslivsdirektör. Spännande tycker jag.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Det blev så tydligt för mig förra veckan när jag besökte Parken Zoo med det yngsta barnbarnet. Detta är en pärla i Eskilstuna. Parken var full med framförallt barnfamiljer och det känns att inriktningen på de yngre barnen slagit väl ut.

Jag blir också glad över att se att det är rent, vackert och fullt av blommor och planteringar. Några år kunde jag uppleva att den yttre miljön kändes sliten och gav en signal om uppgivenhet. När jag nu ägnar några timmar åt vårt Parken Zoo så känns det bara positivt.

Parken Zoos inriktning på att ”Rädda världens djur” är också genial och rätt i tid. Vem vill se ”djur i bur” utan innehåll, sammanhang och syfte? I den meningen ligger vår Parken Zoo i front. Må vara att kycklinggrodan ersatt den vita tigern men so what…

Under hösten startar Parken Zoo och Energi och miljö tillsammans med några av våra förskolor och skolor upp ett unikt projekt som kallas Eco Friends. Det är ett försök att ge våra elever en kunskap om hur världen hänger ihop, om hur natur, djur och miljö är samverkande system. Eskilstuna när vi är som bäst.

Och i slutändan så är det så enkelt. För hur det än är med lejon, tigrar, jaguarer, flodhästar, myrslokar och apor i slutändan så ”vann” de små gulliga killingarna. I vart fall om man ska tro en liten tre-årig Eskilstunatjej. 

På hemmaplan
Å så blev det lite lugnt hemma också. Sommaren har varit full av besökare – kompisar, familj, barn och barnbarn. Nästan så hustrun och jag tittade på varandra med en tyst blick – ”kan vi få vila lite nu och börja jobba…”

Själv har jag precis rullat ut en ny grön gräsmatta och välkomnar regnet…

Ha en fortsatt bra sommarhelg!

Annonser

Responses

 1. Hej, mottag mina synpunkter på följande stycke :
  ”Ärendehögen till veckans KsAu var ganska tung och viktig. Den framtida översiktsplanen, införande av medborgarförslag, motion om sprututbytesprogram, finansiering av reglering av Mälaren, handlingsplan för landsbygdsutveckling, krisledningsplan, införande av skolinspektör…hösten är igång.” (slut citat)

  Frågan om införande av en kommunal skolinspektion är principiellt viktig utifrån dels ansvarssynpunkt, dels resurssynpunkt och självfallet ur ett kompetensperspektiv. Det kommunala självstyret får inte missbrukas genom att staten och kommunerna genomför samma uppgift. Delat ansvar = Inget ansvar! Jag anser att det är ett underbetyg till de kommuner som inte lyckas med sin ordinarie styrning och ledning av skolan. En kommunal ”inspektion” är totalt onödig. Den förlamar ordinarie organisation och dess kvalitetsledningssystem. Dessutom sker ett dubbelarbete visavi kommunrevisionen. Den senare bör i stallet förstärkas med tung kompetens för granskning av verksamhetsplaner och dess resultatmål mm.
  Eskilstuna kommun har redan idag en mycket ”övertung” styr- och stödorganisation som är tärande i förhållande till de bristande resurser som blottats inom kommunen kärnverksamheter. Detta kommer att bli en tung valfråga 2014!
  Om kommunen lämnar ett väl fungerande verksamhetssystem (inkl. kvalitetsledningen) och inför ”verksamhetspoliser” (”inspektörer”) kommer ännu fler multipelkompetenser att frodas inom samma område.
  Inför anställningsstopp i kommunen och överväg noga behovet av återbesättning av tjänster som har fler än 2 st befattningshavare.
  Byråkratin måste slimmas och skatteresurserna måste i första hand skiftas mot fler operativa handläggare.
  Börja med att anlita konsulter som ett sätt att minska kommunens egna ”överflödsresurser”.
  Köp strateger och utvecklare, med breda erfarenheter från andra kommuner och dessutom en gedigen analytisk kompetens.
  Utnyttja SKL:s centrala stöd och samarbeta mera med andra kommuner.
  Håll igen ”Parkinsonismen”. Anlita ”drängar” från konsultbranschen”, men styr dessa och omsätt dessa på ett konkurrensklokt sätt.
  Eskilstuna kommun måste ”avbyråkratiseras” och befrias från urgammal nepotistisk anställnings- och politisk utnämningskultur. Ursäkta missbruket av ordet kultur. En norrlänning skull använda ordet ”okultur” för den nämnda organisatoriska dysfunktionen.
  Valrörelsen inför 2014 är snart i gång!
  Mera verkstad mindre ”pladder”. Det behövs fler händer och hjärnor i det vardagliga slitet på grundnivån i vården, skolan och omsorgen.
  Rensa kommunen från alla överflödiga ”dubbelbemanningar”.
  Stoppa införandet av kommunala ”inspektörer”! Kadaverdisciplin hör dåtiden till.
  En ärlig, modern och vital kommun besitter förmågan att skapa nöjda och effektiva medarbetare.

  Överväg dock allvarligt att förstärka kommunrevisionen med ett djupgranskande ”måluppföljningsutskott”. Objektivt och fritt från politisk inblandning ”under resans gång”! Idag tycks revisionen vara aningen ”tandlös” och alltför mycket inriktad på slentrianmässig ekonomiuppföljning utan djupare koppling till verksamheternas effekter.
  Visst kan en intern ”inspektionsenhet” ges ett uppföljningsansvar liknande det ovan föreslagna, men då blir det säkert en politisk ”röra”.
  Kommunrevisionen ska ju också granska Inspektörerna (skola, omsorg, mm) och då blir det lätt ”kortslutning”.

  Ge kommunens verkställande organisation en rejäl chans att genom eget ansvar uppfylla de åtagna ( uppdragskontrakt!!!) uppgifterna.

  Det är Du Pär Eriksson som är högste verksamhetschef och dess ”överinspektör”.
  Visa även – när så erfordras – en arg uppsyn när delar av din verksamhet haltar. Du är ju annars av naturen en glad och positiv person, men ”hårda nypor” måste också finnas när medarbetarkontraktens resultatmål falerar.

  Politisk diskrepans mellan mål och medel får avdömas i neutral och objektiv ordning genom en fri, obunden och resultatinriktad kommunrevision.

  Jag inser emellertid att nuvarande politiska majoritetsledning inte förmår att förstärka revisionen, men min förhoppning är att oppositionsalliansen tar sitt ansvar och ”räddar” skolan och äldreomsorgen från medelsbrist pga fel använda skattemedel. Kommunrevisionen måste förstärkas med obundna professionella analytiker (konsulter!)

  Pär! Redovisa gärna hur Du idag kvalitetssäkrar kommunens samtliga verksamheter, även bolagen.

  Hösten är en härlig tid för utvecklingsarbete.

  /Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: