Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 1, 2012

Sommarpärspektiv IX 2012….å detta Pride

Det är en ynnest att få arbeta med barn och ungdomar. Jag tror att de flesta som verkar inom förskolan och skolan eller arbetar på en fritidsgård eller är föreningsledare håller med mig.

Att möta barn och ungdomar är både fyllt av livsglädje och framtidshopp men också känslan av att möta det öppet sårbara och känsliga. För att vara barn och ung är svårt. Vi vet det allihopa – av egna erfarenheter – men kanske vi inte alltid pratar öppet om just det svåra.

För att vara ung är inget annat än en lång kamp för att bli vuxen, för att bli människa. Din identitet, ditt känsloregister, din personlighet, din moral och dina värderingar skall formas på några korta och intensiva år.

Ingen kan göra det här åt en. Hur mycket mamma och pappa än vill hjälpa till och lägga till rätta. Hur många kuratorer, psykologer och andra viktiga stödpersoner vi än har så är matchen din egen.

Under mina år som ”ungdomsarbetare” mötte jag många livsöden. Några som etsat sitt fast i mitt minne är de ungdomar som trevade och sökte sin sexuella identitet och fann att de inte motsvarade den samhälleliga normen.

Jag mötte ungdomar som fick uppleva tunga år under tonårstiden med känslan av utanförskap, att vara udda, ibland mobbing eller att bli slagna.

Debattören och den aktive gaybloggaren Andreas Drakenberg uttrycker sig träffsäkert i en krönika i veckans Aftonbladet. Han berättar om sina egna erfarenheter av att ”komma ut” med sin homosexualitet och menar att de människor han mötte gav budskapet ”det är okej”.

Oaktat om det var hans familj, hans lärare eller kompisgäng så uttryckte de just att ”det var okej”. Det fanns säkert något gott i det men det visar också att samhället och vi människor har en resa att göra.

För det är precis det som är Andreas Drakenbergs poäng – i orden ”det är okej” ligger också en värdering att ”vi andra” ändock accepterar något som en slags uppoffring.

Samtidigt så har utvecklingen tagit stora steg framåt men låt oss ändock ödmjukt påminna oss om att i många länder är det alltjämt straffbart och till och med förbundet med stor fara för sitt liv att öppet uttrycka sin sexuella identitet.

Öppna och moderna samhällen byggs på tolerans och talang. Långt från unkna värderingar som sorterar människor efter social-, kulturell, etnisk- och religiös bakgrund eller sexuell identitet.

Just därför är det extra intresant att Eskilstuna är den enda kommunen – om jag är rätt informerad – som deltar aktivt på Pride i Stockholm den här veckan.

Jag tror att jag räknar till att det är det femte året som Eskilstuna kommun tillsammans med Mälardalens högskola och Landstinget Sörmland genom sitt deltagande gestaltar sin syn på hur moderna städer och samhällen formas.

Ha ett fortsatt bra augusti!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: