Skrivet av: Pär Eriksson | juli 28, 2012

Sommarpärspektiv VIII 2012…å så denna idrott

Få om ens något internationellt arrangemang eller evenemang ådrar sig ett sådant intresse som ett olympiskt spel. Möjligtvis konkurrerar fotbolls-VM om epitet ”världens händelse”.

Idrotten bär uppenbarligen på något både allvarligt och lekfullt som i den bästa av världar förenar och skapar någon slags förståelse.

Men visst är idrott politik. Låt oss inte vara blåögda. Det räcker med att nämna Hitlers Berlinolympiad 1936 eller Juan Carlos och Tommy Smiths blackpowerhälsning efter 200-metersloppet i Mexico1968, terrormorden mot israeler 1976 i Munchen eller en del västländers bojkott mot OS i Moskva 198o på grund av Afghanistankriget.

Men detta till trots så tror jag att de olympiska spelens själ i sig är något gott. De snarare förenar än splittrar. Och OS är inte bara en arena för de stora idrottsnationerna utan där ryms också i stort sett hela världen. 

Och på något märkligt sätt så sätter de där resultaten, de där prestationerna minnesmärken i våra hjärtan. En Jesse Owens 1936, en Wilma Rudolf 1960, en Bob Beamon 1968, en Anders Gärderud 1976…

Och även Eskilstuna har satt sitt namn i de olympiska historieböckerna. Vi skriver Algot Lönn och Vivan Petterson-Frank. Algot som representerade VoIF Diana vann OS-guld i lagtempo på cykel 1912. Vivan från ESS var med i lagkappen 4x100m frisim och vann brons 1924.

1928 i Amsterdam vann IFK:aren Ossian Sköld silver i diskus och ännu en IFK:are kan stoltsera med en OS-medalj – 400-meterslöparen Gunnar Weijnarth var med i stafettlaget som tog silver 1924.

Men den störste sommarolympiern som klär i Eskilstunas färger är brottaren Olle Anderberg. Silver 1948 och guld 1952. Lägg då till Per Berlins silver 1952 och brons 1956 så fullbordas bilden av Eskilstuna som en brottarstad.

Så nog finns Eskilstuna med i denna märkliga olympiska familj även om framgångarna är tillbaka i tiden. Och då har jag inte ens nämnt den störste av dem alla – vinterolympiern och skrinnaren Tomas Gustavsson.

Men i år är gymnasten Jonna Adlerteg där och försvarar inte bara Svergies färger utan också Eskilstunas. Vi håller tummarna.


Och vad vet vi här kanske vi har en blivande olympier. Någon av alla dessa ungdomar som springer, hoppar och kastar.

Och visst vågar jag också säga att den satsning som nu görs de närmaste åren på en ny arena och ett nytt bad inte bara ska tillfredställa Eskilstunabornas behov av att röra på sig utan också att vi skapar goda förutsättningar för elitidrott.

Inte bara för att imponeras av indivduellt duktiga tjejer och killar utan framförallt för att vi någonstans ska få känna en stolthet för vår stad som klarar av att fostra en ny Vivan och en ny Ossian…

Mitt i detta märkliga och underbara ”spektakel” som under några veckor fångar en världs uppmärksamhet. Kanske än nödvändigare i en värld och en samhällsatmosfär som tenderar att fyllas av spänningar och motsättningar. Det är så idrotten tar sin roll och plats.

Ha en fortsatt bra sommar!

Annonser

Responses

 1. Hej!
  Kraftsamlingar av alla slag ger näring till näringarna.
  Vår ”lilla” blivande arena faller nu på plats.
  Vi måste inse att det finns en elit och vinnare – i alla sammanhang.

  Vi behöver sommar året runt.
  Inomhusarenor behövs verkligen.
  ///H-E

 2. ”detta till trots” skriver du, men Black Panther-hälsningarna var väl inget att problematisera? Syftet var ju att visa på de orättvisor de svarta utsattes för på hemmaplan. Det var starkt och fint.

  • Hej!
   Du har rätt. ”Detta till trots..” anspelar på Berlinolympiaden och Munchen.
   Carlos och Smiths agerande är värd respekt och jag minns att jag som 16-åring påverkades.

   Ha det bra
   Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: