Skrivet av: Pär Eriksson | juli 18, 2012

Sommarpärspektiv VI… å detta torg

Det var i mitten av 1990-talet och jag arbetade i ett av bostadsområdena i Västerås. Centrum var slitet och andades ett förgånget 1960-tal.

En arkitekttävlan var utlyst och jag hade en av de mest välrenommérade Stockholmsarkitketerna på besök. Vi tog en runda i området och ner mot bostadsområdets centrum.

Och jag minns än idag att det blev en av de bättre lektionerna jag fått om arkitektur, estetik och vikten av att tänka både historia och framtid – samtidigt.

Där jag bara såg tomma affärslokaler och klotter såg han stor framtidspotential. Där jag såg en tråkig låg 60-tals byggnad såg han ett folkhems-Västerås och gestaltning av framtidsdrömmar. 

Jag tänker på det här mötet när jag läser Eskilstunaarkitekten Björn Normans mycket läsvärda sommarartiklar om intressant arkitketur i vår stad.

Björn fångar på ett pedagogiskt och lättförståeligt sätt vikten av att just sätta in arkitketuren, gestaltningen och estetiken i ett sammanhang – att begripliggöra olika byggnaders liv och väsen. Att förstå varför de ser ut som de gör.

Varje stad har en historia och en framtid. En stads byggnader, dess utformning och gestaltning måste alltid ha det perspektivet. I den meningen finns inte nuet mer än som en kort förnimmelse över hur vi tycker att sakernas tillstånd borde vara – just nu.

En stad måste ha sina årsringar. Varje historisk epok bör kunna synas och påminna oss om att att vi har den här staden till låns.

Men samtidigt måste en stad ha mod att se sin egen framtid. Den måste gestalta framtidshopp och peka ut en färdriktning – dit ska vi.

En stad får aldrig till sin huvudsida bli museal. Med all respekt för Visby, Sigtuna och Mariefred men även de orterna kan inte nöja sig med att vara kända och omtyckta turist- och besöksmål om de inte samtidgt andas framtid.

Och så är det också med Eskilstuna. Vår stad har en stolt historia. Den kan det inte nog berättas och skrivas om. Det skall också synas i vår stadsbildning.

Men om vi stannar upp där så gör vi Eskilstuna en otjänst. För under tusen år så har vår stad ständigt utvecklats. Omformats, byggst till, rivits och byggts igen. Årsringarna finns där.

Under de senaste två-tre decennierna har Eskilstuna genomgått en enorm förändring. Framförallt i områdena kring centrum. Ån har blivit synliggjord trots att den egentligen alltid har legat där genom århundraden.

Munktellområdet och många av våra klassiska industrier i centrum har transformerats om till bostäder, adminstration, konstmuséum, hotell, grundskola och högskola.

Eskilstuna har blivit grönare och våra parker har blivit områden man stannar till vid snarare än passerar igenom.

Centrum har förtätats och är inte längre bara en plats för handel, shopping och en plats att utföra ärenden i utan också en plats att bo i.

Och förnyelsen måste förtsätta. Fristadstorgets utformning ska moderniseras samtidigt som vi behåller dess själ. Ett torg är viktigt för en stad.

Jag tillhör dom som menar att vi har en unik möjlighet. Många torg runt om i Sverige är sönderbyggda av gallerior och konstiga byggnader.

Vårt Fristadstorg är förhållandevis stort, det ligger inramat av tre höga husväggar och ett vackert stadshus i söderläge. Samtidigt är det ett torg som borde ha större potential för barn och ungdomar. Fler kafé- och restaurangmöjligheter. Möjlighet till en fast scen där kultur, musik och möten avlöser.

Allt detta blandat med en levande torghandel och många möjligheter till träffpunkter. Framöver bör vi också göra något åt själva gågatan.

Nu är det dags att berättelsen om det nya Fristadstorget tar sin början. Ett kapitel i boken om det nya moderna Eskilstuna.

Frågan är om du vill vara med och skriva och berätta den historien…

Ha en fortsatt skön semester!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär, samma tema http://bit.ly/GIQTLM . Trevlig sommar!

  • Hej Anna
   Jag har läst texten och den är träffsäker. Jag frågar mig själv varför vi själva inte lyckats tydliggöra vad vi vill med torget.
   Nu cirkulerar bilder att torghandeln försvinner och att det ska bli en park.

   Det finns väl en del att säga om medias bevakning också.

   Grattis förresten till att vara den som skrev den 900 kommentaren…

   Trevlig sommar
   Pär E

 2. Hoppas det blir många betydelsefulla möten på Fristadstorget! Varmt lycka till med fortsatt utveckling av Eskilstuna! Jag har fått förmånen att lära känna några Eskilstuna bor som jag träffar i ett kreativt nätverk på Muncktell Science Park! De brinner för Eskilstuna liksom du!

 3. Härligt Anita. tack för hälsningen.
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: