Skrivet av: Pär Eriksson | juli 16, 2012

Sommarpärspektiv V 2012…å så detta Kent

Å så var då Kentpojkarna på väg hem. Få svenska band har en sådan stark koppling till sin hemstad som just Kent. De enda jag kan tänka på är Gyllene Tider och Halmstad.

För det är något märkligt med detta Kent. I någon mening ett vanligt – om än väldigt framgångsrikt – band bland andra. Och ändå inte.

Och jag tror att det handlar om att deras musik, deras image, deras sätt att gestalta Kent är Eskilstuna.

För den som är nogrann kan höra smedernas släggslag. Deras musik är våran industri. Det låter Torshälla. För den oinvigde är det säkert obegripligt men vi hör det och det är därför jag tror att Eskilstuna- och Torshällaborna – i vart fall 1960- 0ch 1970-talisterna har tagit dom till sitt hjärta.

Kent är också det yttersta beviset för att Eskilstuna är en musikstad. Deras framgång stavas både den kommunal musikskolan, Balsta Musikslott, studieförbunden och ruffiga replokaler.

Eskilstuna är dess musik. Kent är bara en av tusenden. Alla dessa källarband, punk-, synt- och hårdrocksband som drömt om något annat. Alla dansorkestrar som glatt tusentals genom åren.

Många 1940- 0ch 1950-talister har dansat till Curt-Görans i Parken och många träffade också sin livs kärlek där. Skribenten tillhör en av dom…

Och då har jag inte ens nämnt alla körer, folk- och jazzmusiker, Eskilstunagardet och våra symfoniker. Folke Andersson, operettkungen Per Grunden, Towa Carson, Stefan Dahlberg till dagens Andrea Hagman.

Alla dessa Eskilstunaprofiler karaktäriseras av hårt och målmedvetet arbete. Kent blev ingen dagslända eller någon urvattnad hit-fabrik. Det är ingen tillfällighet att vi inte ser Kent på Allsång på Skansen eller Jocke Berg i olika lekprogram.

De bär sin image och sin musik med någon slags värdighet. De är Eskilstuna. Vi får inget gratis.

Å just därför är det så kul att säga välkommen hem på fredag. Vi ses i Sundbyholm!

Ha en forsatt skön sommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: