Skrivet av: Pär Eriksson | juli 9, 2012

Sommarpärspektiv III 2012

Det känns bra att läsa CAN:s – Centralförbundet för Alholhol- och Narkotikaupplysning – senaste rapport. För så här mitt i sommaren då alkoholkonsumtionen och drogmissbruket ökar så förmedlar CAN glädjande tendenser.

Ungdomars alkoholanvändning minskar, debutåldern har höjts och pojkars användning av narkotika har i vart fall stannat upp.

De här är oerhört viktiga signaler. Särskilt när det sker i en samhällsmiljö där alkohol- och droganvändningen blivit som jag ser det allt liberalare och internationellare till sin karaktär.

Jag har arbetat med missbrukande undomar och deras familjer i många år och sett ung bråd död som en följd av alkoholen och drogerna. Jag har sett splittrade familjer och barn som farit illa.

Men jag har också sett resultat av ett samhälle, en kommun, en polis, ett föreningsliv och ett föräldraskap som kan påverka. Men för det krävs mod och civilkurage. Det krävs långsiktighet och det krävs ett samhälle som snarare sätter fokus på förebygande insatser, behandling och polisiära insatser än den uppgivenhet som nu sköljer över delar av Europa.

Vi ser länder som avkriminaliserar, sätter ljusskäppan på fria sprutor, särskilda injiceringscentrum, substitionsbehandling etc istället för prevention och en vård och behandling värd namnet. Det är att resignera och lämna missbrukarna till sitt eget öde.

Ett humanistiskt och värdigt samhälle släpper aldrig strategin och tron på att människor kan förändra sina liv. Just därför är CAN:s rapport så glädjande därför att den ger en skarp signal in i samhället att det finns en annan väg och det heter just prevention, vård och behandling och kraftfulla polisiära insatser mot narkotikahandeln.

Och vilket våra ungdomar tycks ha snappat – en återhållsam inställning till alkoholen. Något som är än viktigare i unga år.

En alkoholpolitik som bygger på att försena ungdomars debut, total alkoholfrihet i arbetslivet och trafiken och en återhållsamhet under graviditeten skulle hålla långt.

Så svårt och så enkelt är det.

Ha en fortsatt bra sommar!

Annonser

Responses

  1. Alla har i grunden lika värde. Ditt citat: ”Ett humanistiskt och värdigt samhälle släpper aldrig strategin och tron på att människor kan förändra sina liv” gillar jag! Vi får aldrig resignera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: