Skrivet av: Pär Eriksson | juli 4, 2012

Sommarpärspektiv II 2012

Idag i Almedalen mottar Eskilstuna utmärkelsen ”Årets Miljökommun”. Det är tidningen Miljöaktuellt som årligen bedömer och rankar landets kommuner utifrån en rad miljöfaktorer.

Det är en stor framgång för Eskilstuna att utses till Sveriges bästa i ett område som är i kraftig utveckling och som rör ett ämne som i högsta grad har ett globalt perspektiv.

Lärdomen ute i världen är att moderna framtidsinriktade städer och regioner har också ett långt gånget miljötänkande.

Det är inte självklart att en klassisk industristad sätter miljöfrågan i fokus. Det är lätt att tänka att det finns annat som är viktigare. Men en klok stad tänker att är vi bra på miljö – vilket har ett värde i sig – så går det att få utväxling på det i form av fler jobb, höjd utbildningsnivå och en attaktivare stad.

I den meningen är inte miljöarbetet en isolerad del av Eskilstunas utveckling utan hänger intimt samman med hela orten Eskilstunas framtid.

Och det är så roligt att få summera framgången – därför i arbetet för ”Årets miljökommun ligger nycklarna till att utveckla Eskilstuna. Ett långsiktigt arbete, bred politisk samstämmighet, våga satsa på det som i det förstone ser svårt ut, gå samman kommunala förvaltningar och bolag med näringsliv och högskola. Och viktigt – engagerade enskilda personer som blir bärare.

Och Eskilstunaborna själva. För ytterst handlar det om oss själva.

Precis där ligger framgången och nu ska vi växla ut det i en rad andra frågor.

Men idag höjer vi blicken och rätar på ryggarna och stolt konstaterar vi att Eskilstuna är bäst i Sverige. I vart fall idag…

Ha en fortsatt skön sommar!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär,
  Ja, alltid något att ”yvas” över i övriga motgångars domedagsspridande.
  En liten ”varning” bara, när företagare prisar kommuner. Näringarnas mått på framgång är goda affärer, men nu ska jag inte vara negativ…

  Eskilstuna kommun kan lyckas, men då krävs….(återkommer under hösten och fram till sept 2014).

  Ditt citat:
  ”Ett långsiktigt arbete, bred politisk samstämmighet, våga satsa på det som i det förstone ser svårt ut, gå samman kommunala förvaltningar och bolag med näringsliv och högskola. Och viktigt – engagerade enskilda personer som blir bärare”.
  Ego : Kunde inte ha uttryckt saken bättre själv! Hoppas våra unga och alerta politiker insr att strhet innebär förmåga att samverka. ”Faen” må ta dem som slarvar bort Eskilstunas framtid som liten. men naggande god ”Twin-City” till Stockholm !
  Det man riktigt mycket tror på brukar bli sant!
  Nu är den ”riktiga” sommaren här. Lev väl.
  //Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: