Skrivet av: Pär Eriksson | juni 24, 2012

Om tre städer i mitt hjärta, att lyssna och vikten av att förstå förändringens logik

Jag bodde och arbetade i Örebro på 1970- och 1980-talen. Örebro var då mitt i en stark utveckling och förändring. Den gamla klassiska skostaden och kanske lite oförskyllt ”kexstaden” var på väg mot något nytt.

Befolkningen växte bl a som en följd av en stark invandring. Högskolan utvecklades och det arbetades redan då med en tydlig vision om att bli nästa universitet i Sverige.

Regionsjukhuset stod inför nya utmaningar och formulerade den utmanande idén om att förvandlas till ett viktigt universitetssjukhus.

Ett nytt Örebro växte fram
Min bild när jag blickar tillbaka – jag såg det inte lika tydligt när jag bodde och arbetade där – är att Örebro tidigt förstod att staden behövde lämna sin stolta historia för att bli något annat.

Jag minns också att debattens vågor gick höga i lokaltidningarna. Det bygdes nya vägar, bostadsområden, centrum och torgmiljöer förnyades.

Det går inte att känna igen det gamla fina Örebro skrev många på insändarsidorna. Inte ens ÖSK:s gamla trygga defensiv gick att känna igen. Gamla hederliga Eyravallen blev det moderna Behrn Arena.

Mitt gamla bostadsområde som jag då uppfattade låg utanför staden är plötsligt en del av östra Örebro och omgärdad av nya hus, studentbostäder och villor. Inte ens mina barns fotbollsplan går att känna igen.

När vi nu tittar på Örebro så ser vi en kommun som växer och tagit rolllen som regional drivmotor.

Gurkstaden som blev Mälarstaden
Jag arbetade i nästan 20 år i Västerås och följde på nära håll stadens utveckling under ett spännande 1990- och 2000-tal. Den fina industristaden med ASEA i spetsen genomgick en enorm utveckling.

ASEA blev ABB och om Curt Nicolin var mån om att bo i Västerås så var det helt plötsligt långt till huvudkvarteret i Zurich.

De stora exportkoncernerna ABB, Alstom och Bombardier krävde medarbetare med ny kompetens. Nu räckte det inte med att kunna svarva, borra och fräsa om utvecklingsavdelningarna skulle kunna ligga kvar i Västerås.

Staden formulerade en idé om att bli en Mälarstad. Västerås ligger verkligen vid Mälaren och dess vind påminde mig ofta. Men ändå så var Västerås ingen sjöstad. Nere i hamnen arbetade man och där låg hamnskjul, kranar, kolhögar och den stora silon.

Men visionen var stark och hamnskjulen fick ge vika för bostäder, caféer och en levande småbåtshamn. En ny högskola byggdes, centrum förnyades bl a med en starkt ifrågasatt skyskrapa.

Senare byggdes också ett helt nytt Rocklunda upp med innehall för bandy, ny fotbollsarena och en moderniserad hockeyarena.

Vi känner inte igen ”gurkstaden” lyste rubrikerna i VLT. Men Västerås förändrades och är i mycket ett nav inte bara i Västmanland utan också i axeln längs norra Mälardalen.

Ett nytt Eskilstuna växer fram
De här bilderna och minnena kommer över mig när vi nu skönjer ett nytt Eskilstuna växa fram. En process som pågått sedan 1990-talet och markerades av Svealandsbanan och en ny högskola mitt i centrum.

Men nu behöver Eskilstuna ta nästa steg. Precis som Västerås och Örebro gjorde så är vi på väg att bli en med svenska mått mätt storstad. Vi behöver bygga nya bostäder och vägar. Vi behöver förnya bad och sporthall. Vårt centrum måste bli både mer attraktivt och estetiskt vackrare.

Det motstånd som nu gestaltas i form av insändare är sunt. Vi känner inte igen det gamla Eskilstuna – den gamla smedstaden. Kritikernas röster skall ges plats och lyssnas på. De har något viktigt att berätta om sakernas tillstånd.

Men deras röster och synpunkter kan inte vara vägledande i förnyelsen. Vi måste ha politiker och kommunala tjänstemän och Eskilstunabor som brinner för en ny vision för Eskilstuna där industristaden blir något annat.

Och som vågar fatta beslut. Därför sanningen är den att ingen Eskilstunabo, ingen kritiker och tvivlare är mot allt men det finns dock ett motstånd mot allt – men krafterna, intressena och människorna skiftar.

Precis där har Eskilstuna sin utnmaning. Att lyssna på kloka synpunkter, att vara återhållsam och försiktig samtidigt som man vågar tro på förändring. Vågar bygga nya bostäder, vägar, bad och arenor.

Och ett nytt och modernt torg som är ett Fristadstorg men som andas 2000-tal och ger signalen till oss själva och till våra gäster och samarbetspartners – Eskilstuna är vackert. Vi är något att räkna med.

Smedstaden, skostaden och gurskstaden har gjort sitt. Det är något nytt i vardande. Det gäller att fånga den vinden.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Eskilstuna är en lugn och vacker stad i centrum. Gestaltningsfrågor i all heder, men villkoren för barn, ungdom och äldre måste prioriteras. Kulturkvalitet före Skräpkultur! Satsa allt på en ”stadsdel” vid Mälaren. En strandnära sjöstad, med färjeförbindelse till Västerås och mycket annat. Eskilstuna ”by the sea! Vad hindrar denna expansion? Konkrets svar emotses! Och så har vi problemet med Kungsgatan; Röj upp, genom att ta bort alla ”stridsvagnshinder”. Tillåt även elbilar (inkl. taxi) på Kungsgatan. Slow-traffic! Glasa även in delar av Kungsgatan! Gå ut med en enkät och lyssna med fastighetsägarna. Ligg t.v.lågt med omgestaltningen av Fristadsparken. Börja med trafiksaneringen och anlägg ett servicekontor inkl….. ( ja just det- ”kiss o bajs -möjligheter”.). Just nu regnar det även på Fristadstorget och snart kommer is, snö och kyla. Därför behövs vissa inglasningar.
  Tur att vi har vår vackra å i centrum. Den slår ut det mesta.
  Mer boende i centrum!

 2. Håller stadens och dess invånare fast vid ”industristad” kommer inget att hända.Eskilstuna måste våga förändra sig. Jag ser och vet att staden tar små steg i denna riktning, men då måste man var lyhörd och titta noga. Ån är stadens mittpunkt.
  Sköt om dig!!

 3. Kul att ni båda nämner ån. Helt rätt. Den är nog en av de vackraste med sin stora vattensepgel och som rinner rakt genom staden.
  Nu väntar vi bara på sommarvädret också…
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: