Skrivet av: Pär Eriksson | juni 20, 2012

Veckan som gått – w 25

På jobbet
Den här veckan så var det dags för kommunfullmäktiges budgetdebatt. För den utomstående kanske en maratonföreställning där alla tycks vilja nästan samma sak – dvs Eskilstunas bästa. För en kommundirektör är det ”lilla julafton”. Även om det är politikens arena så har många tjänstemän bidragit med sin professionalism, bakgrundsanalyser och siffror.

Kommunfullmäktige är också det allra yttersta demokratiska forumet där en rad viktiga beslut som berör Eskilstunas framtid diskuteras och beslutas. Kan något vara viktigare? Och frågan är om inte Eskilstunas fullmäktigesal är en av Kommunsveriges vackraste?

Den här veckan träffades tjänstemannaledningen. På agendan stod bl a visions-, marknadsförings- och varumärksarbetet. Inbjudna var också Eskilstuna Marknadsförings ABs nye vd Martin Roos och Mia Wahlström från konsultföretaget Tyréns. Diskussionerna och analyserna kretsade kring Eskilstunas styrkor och förbättringsområden. Det kändes påtagligt i rummet att det finns ett engagemang och en vilja till att utveckla den här staden. Och det finns också en stolthet över att verka och arbeta i kommunen.

Samtidigt är det viktigt att vi orkar se våra svagheter. Det är bara så vi ka ta oss framåt. Så agerar en mogen och ansvarsfull ledning.

Ibland får jag frågan om vad som är en chefs viktigaste uppgift. Ett enkelt svar är att det handlar bara om en sak – dvs att rekrytera bra medarbetare. Vi är i slutfasen av rekrytering av ny förvaltningschef för Vuxenförvaltningen. Jag söker både klokhet och ansvarsfullhet av chefer men också en vilja och ambition till utveckling och förnyelse. Parallellt har vi gått igång med rekrytering av ny förvaltningschef för det viktiga Barn och utbildning.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Eskilstunas näringslivshistoria är männens. Det blir lätt så på en ort som så starkt har levt på tillverkning och produktion. Den historiska kulturen lever i någon mening kvar – Volvo, Assa, Alfa Laval, Alvenius och andra tillverkningsföretag.

Det spännande är att vi nu ser allt mer av kvinnligt företagande. När jag går igenom Eskilstuna- och Torshällaföretag med en kvinna i ledningen alternativt ägare så finner jag nästan 800 företag. Och det är inte bara service och handel utan en brokig samling företag och branscher. Även industriföretag.

Design- och scenografföretaget CoCo Form – ett exempel på nya företag i Eskilstuna

En erfarenhet från framgångsrika kommuner är förmågan att skapa en mångfald av företag och branscher. En mångfald av storlek på företag, olika ägarstrukturer, en bredd i ägande vad gäller kön, ålder och etnicitet. Just därför är det också viktigt att vi både bygger på det som redan görs men också förmår bryta näringslivsmönster. I det arbetet är det kvinnliga företagande extra viktigt för en stad som lätt annars blir mansdominerad. Det är så modern ekonomisk utveckling sker – om vi ska tro den internationella debatten och forskningen.

På hemmaplan
Vi skriver midsommarvecka. Hemma laddar vi för klassisk 5-kamp, sill, grill och dans kring midsommarstången.

Helt plöstligt så fann jag den här vyn utanför mitt vardagsrumsfönster. Antingen är ”gräv-där-du-står” på besök eller också har hustrun något hyss för sig…

Annars lyssnar jag mycket på Elvis 1970-tal. Ruskigt bra…

Ha en bra midsommar!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: