Skrivet av: Pär Eriksson | maj 13, 2012

Om social oro, vindar och vikten av helhet när man bygger samhällen

Det blåser en vind av social oro över Europa. Vi ser det i Grekland med stora svårigheter att bilda en trovärdig regering. Vi ser det i flera av EU-länderna som har svårt att skapa social stabilitet och få fart på ekonomin.

Det var inte så länge sedan som Island och Irand var på väg mot ekonomisk bankrutt och ansvariga politiker till och med ställdes inför rätta.

Vi ser det i form av fortsatt hög arbetslöshet och nedskrivna tillväxtprognoser.

En unken vind
Det blåser också en unken vind av fascism och extremism över Europa. Det marscheras återigen på gatorna. Något som i vart fall min generation trodde var något som det sattes en historisk punkt för efter andra världskriget.

Judiska barn skjuts under religionens och terrorns fana i Paris. Ungdomar avrättas en sommardag på ett politiskt läger på en ö i Oslo. Antisemitism och islamofobi tenderar att öka.

Även vardagen tenderar att förändras. Etniska minoriteter beskriver ett hårdnande klimat. I det lilla så ökar hatet mot kvinnor, HBT-personer och politiker på web-sidor och på lokaltidningarnas nätkommentarer.

En bok med ett budskap
Epidemiologerna (!) och författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett skrev för några år sedan boken ”The Spirit of Level” – på svenska Jämlikhetsanden.

Det är ingen lättläst bok – snarare tvärtom – men budskapet innehåller sprängkraft.

De har studerat  delstater i Usa och 21 europeiska länder utifrån ett flertal faktorer, vridit och vänt på statistik och korrelationer och nedkokat i en mening så kommer de till slutsatsen att alla mår bättre i jämlika samhällen.

De visar på i statistik och diagram att sjuklighet, ohälsa, känslan av vanmakt, allmän oro, psykisk press etc ökar i samhällen som är och upplevs som orättvisa och där inkomstskillnaderna ökar och sociala skyddsnät krackelerar.

Och det här är viktigt – både hos de som har det bra ekonomiskt och socialt och de som lever under stora umbäranden. Ojämlikheten slår mot alla, mot hela samhället.

Jag vill var noga med att poängtera att ”Jämlikhetsanden” inte är någon traditionell vänsterbok som hämtar sin näring ur allmän samhällskritik. Inte alls. Den har en mycket vidare och bredare anslag.

Men budskapet och slutsatsen går inte att misstolka. I den meningen är Wilkinson och Picketts bok en av de viktigare böcker som skrivits så här några år in på det nya 2000-talet.

Jag tror nämligen att en del av svaret om Europas framtid ligger här. I en samhällsatmosfär som andas starka spänningar och social oro, i en värld där det återigen marscheras och terrorn gör sig påmind under olika färger och fanor så måste det demokratiska och humana samhället ha något att hålla sig i. En vision om att något annat är möjligt.

Vikten av en sammanhållen stad
Den sociala oron är inte påhittad. Den finns där i form av segregation, arbetslöshet, desperation och misstro. Den sociala oron har ett rotsystem men tar sig olika uttryck i olika länder. Så också i Sverige.

Och vågar jag skriva – också i Eskilstuna. Det är därför mitt resonemang inte bara är ett alllmän beskrivning av läget i Europa utan jag pratar om oss själva.

Ska Eskilstuna utvecklas – som det gjort i tusen år – så måste vi fånga upp de här vindarna. Må vara att de alltjämt visar sig i form av brisar men de indikerar att något är i görningen.

När vi utvecklar Eskilstuna så måste vi tänka hela staden. Jag har mitt eget yrkesmässiga rotsystem i det sociala arbetet bland familjer och ungdomar och ser en tendens till och känner igen signalerna om utanförskap.

Just därför är våra skolor så viktiga. Våra fritidsgårdar, det sociala förebyggande arbetet, föreningar och kyrkor, näringslivet och föräldrarna. Vi måste gå tillsammans. Det är så vi kan möta den här europeiska vinden som andas desperation och extremism.

Och till skillnad mot de krafter som bygger sin idé på rädsla – må vara politiska, religiösa eller brottsliga nätverk – så möter det demokratiska samhället vinden med öppenhet och dialog. Och det är viktigt – alltid med en öppen hand mot enskilda människor. Tron på förändring. Tron på människovärdet.

Men ska förhållningssättet bli trovärdigt och vinna framgångar så krävs också att Eskilstuna i någon mening blir jämlikare. I villkor och i förutsättningar.

Därför måste också vi eftersträva helhet i det vi gör. Helhet i tänkandet hur staden utvecklas.

Inget bra Fristadstorg om inte också våra bostadsområden utvecklas. Ingen bra arena och bad om inte också våra skolor och äldreomsorg fungerar bra. Inga nya vägar och bostäder om inte också de miljömässiga kraven lever upp till målen.

Ingen stolt Fristad om inte också våra barn och ungdomar mår bra. Just därför ska vi ta den europeiska sociala oron på allvar och visa att det går att bygga städer och samhällen som hänger ihop. Där det finns ett socialt kitt som stavas demokrati och humanism. Ett socialt kitt som håller ihop oss människor.

Annars kommer det där öppna och glada hejet i bussen att snabbt förvandlas till en blick i golvet. Och vem vill leva i det samhället?

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Återigen en briljant analys av närdemokratin och betydelsen av tvärpolitisk samling, samsyn, samverkan och praktiskt samarbete.
  Ibland får man (jag) uppfattningen att inget väsentligt skiljer de politiska partierna i Eskilstuna. När minoritetsalliansen lägger sin budget hamnar de på en kommunalskatt som ligger 10 öre under majoritetens.
  Och ändå ligger Eskilstuna klart över riksgenomsnittet.!
  Således går det inte att undvika ett ”isberg” ( kommunalt kostnadsberg) genom att panikbromsa.

  Min neutrala politiksyn (mittenliberal) innebär att kommunförvaltningen måste vara ”hypereffektiv” i alla verksamheter, eller för att använda ett populistiskt yttryck – ”kostnadssmart”.
  Kommunen är på rätt väg, det har jag synat, men man har ändå känslan av att socialistmajoriteten tvingats acceptera och genomföra liberaliseringar (under galgen).
  100 års S-styre sätter naturliga spår i form av ”kan bäst själv” – tänkande.

  Utåifrån sett upplever jag en konstig ”missämja” mellan de politiska blocken. Vad värre är att effektiv samverkan tycks saknas. Detta är mycket allvarligt.
  Vad beror detta på? Omogna politiker i förening med ideologiska låsningar”? Detta tål att diskuteras!
  Politik handlar ju om att möjliggöra det nödvändiga! Och det nödvändiga bör ju vara objektivt definierat enligt lagar och föreskrifter.

  Att jag ägnar min tid åt politisk opposition här på Kommundirektörerens blogg och på andra håll – SPF, KPR, dagstidningen mm – hänger samman med min övertygelse om att Eskilstunas politiker måste samarbeta bättre och att kommunens verksamheter måste bli avsevärt effektivare. Detta är nödvändigt och möjligt med en klokare syn på verksamheternas organisation, mål, kvalitet och självfallet kostnader.

  Sparsamhet med kommunens skatteintäkter genom optimering och minimalbalansering visavi lagkrav! Blandekonomi är därvidlag ett nyckelbegrepp. Likaså professionellt upprättade kravspecifikationer och tillhörande upphandlingar/inköp. De produkter och tjänster som kommunen måste innehålla bör alltid prisvägas mot externa leverantörer.

  Jag fällde en ”krokodiltår” häromdagen när kommunarkitekterna redovisade sitt (eget framtagna och intern applåderade) förslag till gestaltning av ”Stora Torget”. Ett förslag som byggnadsnämnden ordförande höjde till skyarna, främst av den anledningen att våra egna medarbetare i kommunen stod bakom förslaget.. Tyvärr och riktigt ”sågades” sedan förslaget helt av en kritisk opposition. Det enda naturliga och kloka i förslaget var att ta bort en korvkiosk, ta bort bussarna och låta parkera cyklarna utanför torget.
  Gräsmatta och plaskdammar hör ej hemma på ett ”stortorg” och mycket annat trams med flyttbara sittmöbler. Vi har ju hela åstråket i nästa kvarter. Och! Vi har ju vinter även i Eskilstuna!

  Låt oss se och lära av misslyckandet med ”sommartorget”.
  Varför ingen extern arkitekttävling? Säker värt den miljon denna skulle ha kostat!

  Summa summarum: Eskilstuna kommun måste av funktions-, effektivitets- och kostnadsskäl drivas mera öppet och professionellt.

  Råd: Behåll ett fåtal egna specialister (inte nödvändigvis experter, eftersom dessa definitionsmässigt endast utgör ett fåtal ”konsulter” i hela Sverige). Satsa kraft på effektiva konkurrensupphandlingar av allt som går att konkurrensutsätta. Trimma och slimma!!! Samverka mera med Västerås kommun och andra. Lär av de bästa! Prioritera kompetens och goda vitsord vid värdering av de ”mjuka parametrarna” hos externa bolag och dess medarbetare.

  Och till slut: Upprepa inte ännu en misslyckad arenaupphandling. Det räcker med den ”uppståndelse” (räcker så) som förre kommunstyrelsens ordförande vållade som talesman för kommunens ”speciella” överenskommelser (bl.a. byteshandel) med en av kommunens ofta (räcker så) anlitade entreprenörer. EU-domstolen var på gränsen att ”ryta så det hördes”!

  Och till sist: Avvakta ombyggnaden av Fristadstorget och inbjud tre välrenommerade arkitektföretag att fritt och kritiskt granska nuvarande förslag till gestaltning, samt att inkomma med egna översiktliga förslag till förbättring. Bör räcka med 300 kkr/företag.

  Fortsättning följer i annat sammanhang!

  Vänligen

  Hans-Erik Fredbäck
  Oberoende ”opponent”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: