Skrivet av: Pär Eriksson | maj 6, 2012

Om ett bygge, helhet och vikten av att förstå hur man bygger städer

Året var 1910 och det pågick en intensiv diskussion inte bara i dåvarande stadsfullmäktige utan också bland Eskilstunaborna – skulle vi verkligen satsa pengar på att bygga en idrottshall.

Eskilstuna växte och idrotten började ta plats i samhällslivet. Inte bara att det hade börjat spelats fotboll borta vid områdena runt nuvarande Tunavallen utan det brottades och boxades och Atletklubben erbjöds att arrangera SM.

Efter mycken vånda och med hjälp av en lokal byggmästare så stod den nya Idrottsbyggnaden färdig i november 1911 och Eskilstuna hade fått sin första moderna arena.

För så blev det. Ursprungsidén byggde på att den skulle rivas kort tid efter SM-tävlingarna men nu hade Bygget blivit folkärt och en del av stadsbilden på Ruddamsgatan.

Och Bygget som den kom att kallas i folkmun blev verkligen folkkär för här inte bara brottades och boxades det utan det dansades, arrangerades utställningar och hölls folkrörelsemöten.

En ny tid – en ny Sporthall
Men en träbyggnad blir till slut uttjänad och så också Bygget. I början av 1950-talet böljade diskussionerna om huruvida Eskilstuna skulle behöva en modern Sporthall anpassad till den nya tiden. Samhället hade utvecklats.

Nya idrotter hade tagit plats, fler ungdomar idrottade och den dragiga kåken på Ruddamsgatan hade tjänat sitt syfte.

Historien upprepar sig. Bra och viktiga diskussioner i stadsfullmäktige och bland Eskilstunaborna – ska vi verkligen bygga en modern Sporthall när vi har så mycket viktigt i vår stad. Skola och dåtidens socialvård krävde än mer resurser.

Men 1955 så stod då vår kära Sporthall på plats. En med dåtidens ögon toppmodern anläggning inte bara anpassad för handboll, basket och tennis utan en plats som också kom att betyda så oerhört mycket för musikens utveckling i staden.

Jag behöver bara skriva Lionel Hampton 1956, Beatles 1963 och alla engelska och svenska popgrupper som följde under 1960-talets mitt. Via Kent och musikskolans alla konserter och uppträdanden.

Kanske den mest klassiska bilden som finns från Sporthallen – Beatles i rollen som förband till Trio Me Bumba…

Från hall till arena
Och historien går igen. Vi skriver 2012 och Eskilstuna fortsätter att växa. Den fina och klassiska byggnaden på Hamngatan har tjänat ut sitt historiska uppdrag något nytt och ännu modernare behöver tillskapas.

Och nuvarande kommunfullmäktige och Eskilstunaborna vrider och vänder på argumenten i en bred demokratisk dialog.

Det är två typer av samtal och brev som når mig just nu. Det ena handlar om vikten av att vi satsar resurser på skola, vård och omsorg istället för idrottsarenor.

Låt mig vara tydig – det finns mycket klokt i den här inställningen. Ett samhälle måste värna om det grundläggande och där ingår just en bra ut bildning och en  vård värd namnet.

Den andra inställningen är att vi behöver bygga större och ännu modernare. En modern arena som skall verka i kanske 50 år måste ges de bästa förutsättningarna vad gäller utrymmen, modernitet, teknik och  miljömässiga lösningar.

Och det är detta som i slutändan är politik. Dvs hur väger man samman olika intressen. Hur lyssnar man vad olika intressen och krafter har att säga. Detta utan att bli inställsam, rädd för motvinden eller lyssna för mycket på de som har inflytande. Låta alla röster komma till tals utan att ge upp färdriktningen.

Precis där ligger utmaningen för Eskilstuna.

Fem framgångsfaktorer
Om man lyssnar på den internationella debatten, diskussionen och forskningen så betonas just nu vikten av helheten när man bygger och utvecklar regioner och städer.

De framgångsfaktorer som ofta lyfts fram för att utveckla moderna städer på 2010-talet är förmågan att kombinera satsningar inom fem områden – utbildning,  kommunikationer, etstetik, hållbara miljövänliga lösningar, känslan av trygghet samt kultur och idrott.

Kanske vi där har en del av lösningen – dvs att Eskilstuna förmår att se just den här helhetsbilden. Vi bygger inte en nya arena, ett nytt badhus primärt för att vi måste eller för att vårt elitlag behöver nya faciliteter – nä, vi bygger för att utveckla Eskilstuna långsiktigt.

Och en sådan strategi handlar också om att se Eskilstuna i en helhet. Bygger vi bad och arena så är det en del i att stärka utbildningen, det ska gynna kommunikationer och ett miljömässigt tänkande, det ska bidra till att vår stad blir estetiskt vackert. det ska bidra till trygghet och naturligtvis skall det gynna kulturen och idrottens utveckling.

Så tar man samhällsansvar och förhoppningsvis vinner man förtroende hos såväl de som tycker att vi borde satsa på skola, vård och omsorg och de som tycker att allt ska vara större och bättre anpassat till föreningarna och nutidens krav.

Vi som arbetar med planeringen av bad och arena bär på en tydlig vison. Vi vill att det här blir platser som barn, elever, äldre och föreningar använder från tidig morgon till sen kväll. Det ska aldrig vara tomt.

Barnens badhus

Vi bygger för Eskilstuna – så svårt och så enkelt är det.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Bäste Pär!
  Tänk om Du inte uppvisade denna utvecklingsglöd?
  Som jag har tolkat saken råder nu politisk majoritet för att de aktuella anläggningarna skall genomföras. Ett kvalificerat demokratiskt beslut dessutom. Och placeringen gillas. Professionen har segrat!

  Se nu till att bygga robusta och vackra byggnader. Pruta inte på kvalitet och utrymmen. 100 miljoner kronor mer eller mindre torde sakna praktisk betydelse. Efter valet 2014 kommer Mittenalliansen ( S+FP+MP+C) att trimma kommunens organisation genom att minska antalet fast anställda med ca 300 personer. Detta förutsätter att en stor del av arena- och badhusdriften genomförs av ”andra”. Fundera en stund över vilka som är ”de andra”.

  Dessa ”andra” blir sannolikt ”utslagna” arbetslösa ungdomar som omhändertas och försörjs genom kommunalstatliga ungdomsavtal till 25 års ålder.
  Men vad gör dessa som 25+ åringar? Då är det dags för ”fortbildning”!

  Jo, då är det andra tider – goda tider- med brist på arbetskraft. VCE är uppköpt av kineser vilket kraftigt gynnar exporten till Kina och övriga delar av Asien och Afrika. MDH expandererar. Life Science är på allas läppar och ett nytt stort nationellt forskningscentra har etablerats i anslutning till Arken Zoo. Försöksapor avlas fram i hundratals genom framgångsrik konstgjord befruktning.Vissa blir sk ”människoapor”. Dessa elitapor exporteras med framgång i stort antal till alla framstående forskningslaboratorier. Stora medicinska framgångar noteras och medelåldern (för människorna) förväntas öka snabbt. Eskilstuna beräknas växa till 150 000 invånare år 2050 och kommunalskatten kommer successivt att sjunka.

  Ett handbollslag av internt framavlade Eskilstuna-apor vinner äntligen SM i Handboll år 2030! Och inte nog med det, ……………………(fantasin)

  Och just nu 2012 krigar byggmaterielindustrin om tonvisa leveranser av stål, tegel, betong och plast. Arkitekterna bestämmer som vanligt.
  Leve tegelfasaden! Rött tegel givetvis!

  ///H-E Fredbäck


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: