Skrivet av: Pär Eriksson | april 29, 2012

Om några unga ledare, framtidens ledarskap och vikten av äkthet och autencitet

Vi pratar autencitet och äkthet. I en värld som upplevs som allt mer turbulent där kriser avlöser varandra och gränsdragningen mellan information och marknadsföring, saklighet och manipulation, verklighet och fantysy tenderar att luckras upp så krävs allt mer av äkthet.

Det kinesiska tecknet för kris och möjlighet

Jag tänker på det här i samband med att jag deltar på ett seminarium kring ledarskap och lyssnar på några unga ledare födda på 1970-talet. Det är med spänning jag försöker finna riktningar och nyanser i deras budskap. Jag tror nämligen att om vi förmår lyssna på hur de tänker och förhåller sig så får vi också svaret på både vad den äldre generationen förmedlat och vad som är det nya i ett ledarskap som ska bära de närmaste åren.

Blivande kommunala chefer någonstans i Sverige – kanske?

En sak som slår mig är att de så tydligt är på väg att lämna 1980- och 1990-talets idé om den starke och karismatiske ledaren som pekade ut vägen och entusiastiskt fick med sig trupperna. Istället betonar de vikten av samspel och samarbete. Vikten av att skapa förståelse på djupet för uppdraget. Och jag blir så glad när jag hör det sättet att resonera hos dessa 70-talister.

 

Ledarskapet över tid
Jag själv kan överblicka mer än 30-års erfarenhet av ledarskapet. Från 1970-talets äldre chefer och ledare som hämtade inspiration från den korrekte ämbetsmannen till det tidiga 1980-talet som snarare präglades av 1968-generationens upproriska ådra, via det sena 80-talets första affärsmässiga idéer om konkurrens och valmöjligheter där chefen snarare var en VD än en traditionell kommunal chef. Vidare till 1990-talets mer visionsbärande chefer och ledare.

Men jag har också sett 2000-talets mer process- och resultatorienterade kommunala chefer och kanske det också är där vi är idag. 

Vikten av äkthet
Samtidigt växer nya ideal och kodord fram och ska jag tro de här unga 70-talisterna så bär det framtida ledarskapet mer av autencitet och äkthet.

Medarbetare vill inte styras och vägledas om det inte känns äkta. Det är emotionella stabila ledare som efterfrågas i ett 2010-tal som andas osäkerhet 0ch snabba ryck.

Och jag menar att våra unga ledare som jag lyssnar på den här dagen har förstått det här. De ifrågasätter begrepp som ”tävlingsinstinkt”, ”karisma” och vikten av att ”ha rätt” eller att ”övertyga” till förmån för mer av ledarens förmåga att se helheter, att se hur system samverkar och påverkar varandra.

Chefer som är tydliga men ändå förmår lyssna, coacha och låter sig påverkas. Mer av synliga chefer som umgås och finns i medarbetarnas miljöer och mindre av…….ja just det adminstration och en yvig mötesflora.

Det senare sagt med ett en viss självdistans då jag inser att det bl a är jag som ”låser in” våra chefer och ledare i det sättet att arbeta.

Utan ett synligt ledarskap med ett stark äkthet så förmår vi inte leda och styra. Utan ett synligt ledarskap så tappar vi också lätt kontakten med verksamheten. Det är medarbetarna och brukarna som har något viktigt att berätta.

Personliga överenskommelser
Den nya och moderna ledarskapet måste också innehålla en stor portion personliga överenskommelser och partnerskap. Tiden då chefen förde en monolog och nöjde sig med att allmänt informera är över som modell.

Erfarenheten av att leda professionella kunskapsorganisationer och professionella yrkeskårer pekar mot att det krävs något annat än att t ex leda en industriprocess eller en miltär organisation. Den moderna kunskapsorganistionen bygger på en djup förståelse för uppdraget där chef och medarbetare måste vara överens om tagen och inriktningen i kontinuerliga samtal mellan fyra ögon.

Reflektion över rotsystemet
Jag är själv uppfostrad i en ledarmiljö som hämtar mycket av sin inspiration och själ från idrotten och folkrörelserna kombinerat med ett starkt resultatfokus hämtat från näringslivets logik.

Jag tänker tillbaka på några av de chefer som passerat revy i min eget yrkesliv. Det är en idrottsledare, en scoutledare, en FNL-are – för er som är yngre så var det en organisation som engagerade sig mot Vietnamkriget – och en med rötterna i frikyrkan. Jag tror läsaren börjar ana mönstret – det finns ett äkta engagemang kombinerat med någon slags mission om ett samhällsbygge som betyder något för människor.

Vi har var och en av oss – oaktat om vi arbetar som ledare eller medarbetare – något slags rotsystem i hur vi tänker om vårt uppdrag och vårt jobb. Jag tror att vi borde ägna lite mer tid till att reflektera över var och hur vi erövrat våra värderingar. Och det är precis det jag hör på det här ledarseminariet. Längtan att förstå varför vi är de vi är i våra roller.

Stabila människor
Jag menar att det framtida ledar- och medarbetarskapet kommer att kräva mer av känslomässigt stabila och mogna människor. Det finns inte plats för prinsar och prinsessor på ärten som blir kränkta om de inte får som de vill eller som inte förmår sätta in sitt uppdrag i ett större sammanhang.

Det kommer att krävas mer av förmåga att reflektera över hur saker och ting hänger samman, mer av förmåga att lyssna, att göra kloka överväganden, att balansera olika intressen, att söka och forma beslut och inriktningar tillsammans.

Och följdaktligen mindre av att ”ingen förstår mig”, mindre av vi och dom, mindre av känslomässiga utspel, mindre kravställare och mer samspelspartner, mindre fokus på resurser och mer av resultat.

Det är möjligt att den kritiske läsaren tycker att det där är allmänt flummigt och luddigt.

Men min erfarenhet är att en stor organisation – som en kommun är – måste börja där. Den måste börja med sina chefer och ledare. Den måste söka äkthet och autencitet. Om inte annat kommer vi att hamna där vare sig vi vill eller inte. De nya ledarna kommer obönhörligen att dra organisationen åt det hållet

Ha en bra vecka !

Annonser

Responses

 1. […] läsvärt från kommundirektören Pär Eriksson och Irja […]

 2. Hej,
  Man ler igenkännande. Allt kommer igen.
  Först bortom det komplicerade (som man genom tillägnad bildning tror sig förstå) återfinner man inte sällan den självklara (upplysta, sanna) enkelheten/självklarheten. Vi som har passerat ett 40 årigt yrkesliv har lärt oss många läxor. Vi har erfarenhet. Vi är också så kloka att vi vet vad vi vet och inser hur pass litet vi i sjäva verket vet. (Alf H.)
  Och så detta med olika verksamheter och tillhörande orrganisationer. Du andas viss ”negativism” över sättet att leda en industrprocess och en militär organisation. Där har Du fel! Militären löser uppgiften och har ett tydligt mål som balanseras av lika tydliga handlingsregler. Enkelt och fungerande i kritiska situationer. Likaså en industriprocess i ett vinnande konkurrensutsatt företag. Ska man vara ledande så vet man och agerar utan ”pladder” när det gäller att leverera – åstadkomma konkreta rsultat.
  Därför bör kommunerna krympa sina organisationer. Vi betalare vill ha bästa möjliga resultat/värde för pengarna. Då krävs skärpa och kostnadsmedvetenhet. Money talks!!! Kom ihåg det.
  I en konkurrensutsatt verksamhet uppnås balanserad effektivitet, produktivitet och resultat. Money talks! Offentlig verksamhet blir ofta alltför trygg och i många fall mindre krävande. Kommunerna bör satsa mer på köpta tjänster i konkurrens. Korrekta kontrakt givetvis och en kompetent beställarfunktion.
  Ställ krav. Money talks!
  Det ska vara kul och lönsamt att jobba. De som producerarsmest värde för pengarna ska ha mer betalt. Efterfrågestyrt givetvis och där den som efterfrågar är bemyndigad att beställa., dvs är betalningsvillig och har betalningsförmåga.
  Money talks!
  Banta kommunen och dämpa ”kan vara bra” – attityderna. Inför ett ”tuffare” arbetsklimat där goda mätbara prestationen betalas efter förtjänst.
  Mindre förmynderi utom möjligen för svaga medborgare inom vården och omsorgen.
  OK för viss minimal skyddad verksamhet, där alternativet är ”hopplöshet”. Ingen medmänniska fär lämnas ”utanför”. Anständighet kallas det.

  Låt skattekronorna tal – money talks, men försök alltid att bli den kommun som har den lägsta kommunskatten. Bli Nr 1 på denna lista! Money talks!

  Och så sluligen : ”Det bästa i livet är fritt och ibland gratis”!

  Och nu är det vår och växterna vaknar – av sig själva, veterligen utan ”chefer”.

  ///Hans-Erik Fredbäck

 3. […] av vad jag läst och kommenterat på nätet från 18:21 till 19:00:Om några unga ledare, framtidens ledarskap och vikten av äkthet och autencitet « Di…:Bra och tänkvärt!“<span>En sak som slår mig är att de så […]

 4. Unga människor, och i allt högre grad vi andra, inser/anser att inre drivkrafter och motivation är mer väsentlig än yttre. Pengar, prestige och status blir mindre viktiga incitament och frihet att följa sin inre drivkraft mer betydelsefull. (Daniel H Pink beskriver detta väl i boken ”Drive” som finns i svensk översättning)

  Det kommer ställa stora krav på såväl organisationer som dess ledare. I brytningstider innan tes-antites kan bli syntes blir lätt ytterligheterna de som hörs mest.

  När det gäller de ungas insteg på arbetsmarknaden tycker jag ytterligheterna just nu är de föreläsare som turnerar runt och berättar hur vi alla måste anpassa oss till Y-generationens önskemål.
  På andra sidan finns de som önskar kadaverdisciplin tillbaka i skolor(i mina ögon Björklund et al) och synen att de unga ska lära sig veta hut, anpassa sig och utplåna sin Zlatanlika tro på sin egen förmåga.
  Allt i gammal janteliknande tradition med en bitter grundton att ”det minsann inte varit så kul för min generation, så varför ska ni ha en gräddfil”.

  Jag hoppas att syntesen blir ett arbetsliv där generationerna berikar varandra utan misstänksamhet och förutfattade föreställningar. Tillsammans måste varje organisation sätta de nya spelregler som ska gälla och inte enbart hänvisa till de uttalade eller outtalade regler som varit vägledande tidigare. Detta i en ständigt pågående process där varje tillkommande individ ska ges möjlighet att påverka.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: