Skrivet av: Pär Eriksson | mars 29, 2012

Veckan som gått – w 13

På jobbet
Förra helgen tillbringades i Eskilstunas vänort Jyväskylä. Staden fyllde 175 år och förutom Eskilstuna så fanns också representanter från de övriga nordiska länderna samt Polen, Slovakien, Tyskland och Kina med. Förutom en del vänortsformaliteter så ägnades en del av tiden till att bl a diskutera skola och näringsliv.

Det slår mig att frågan om utbildning står högt på allas agenda – oaktat om man är en liten isländsk kommun på några tusen invånare eller en kinesisk miljonkommun. Det känns påtagligt att om vi inte hänger med här hemma i Sverige och Eskilstuna så blåser den globala utvecklingen förbi oss.

Det slår mig också hur viktig Eskilstuna och Jyväskylä är för varandra. Samarbetet har pågått sedan 1947 och det är tydligt att det finns ett utbrett ungdomsarbete som vi ska vårda. Att gå på Eskilstunatorget är heller inte fel….

Apropå utbildning.Den här veckan träffas alla skolchefer och kommunchefer i länets kommuner tillsammans med SKL för att just prata utbildning och hur vi tillsammans kan stärka hela Sörmland.

Naturvetenskap och teknikämnena är viktiga för Eskilstuna

Den här veckan så levererade tjänstemannagruppen sin analys om placering av arenan. Efter att ha sammanvägt ekonomi med gestaltning av staden, trafikfrågan och behov av miljösanering så bedömde vi att Nötknäpparen i Munktellområdet var den bäst lämpade. Det känns också som att föreningarna och huvuddelen av Eskilstunaborna är positiva.

Den här veckan hade jag besök av mina kollegor från Strängnäs, Västerås och Enköping. Vi har ett uppdrag att stärka samarbetet i västra Mälardalen och det här var ett första försök att ta varandra på pulsen. Mälaren, kommunikationer, energifrågor och utbildning är några tänkbara samarbetsområden.

Eskilstuna kommun är en stor organisation med över 8 000 medarbetare. Det innebär att det ständigt är ett flöde av nya medarbetare. Den här veckan så har vi en introduktionsdag. Den handlar om att lära känna Eskilstuna både som ort och som organisation.

I veckan kunde vi också ta del av den årliga medarbetarundersökningen. Det känns bra att vi allt jämt ligger på en hög nivå. Men bakom det resultatet döljer sig ockå stora utmaningar för enskilda arbetsplatser. Stress och känslan av otillräcklighet är också hög.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag har skrivit det förr. Eskilstuna är en gående och bilåkande stad. Det finns till och med siffor på det. Tänker jag tillbaka till min uppväxt och mina föräldrars vanor så var det inte mycket bussåkande eller cyklande men dessto mer gående och bilåkande.

Det är intressant att notera att vår tradition gör sig påmind. När vi nu satt ner foten om ny arena så blir en del av efterdiskussionen just behovet av parkeringar. Det är viktigt för många att kunna åka ända fram till entrén.

Jag tänker på alla besök jag gjort genom åren på olika idrottsarenor – oaktat om det varit Madison Square Garden i New York, Globen i Stockholm, Ullevi i Göteborg eller Behrn Arena i Örebro – inte är det precis fyllt av pakeringar. Stora asfaltsytor som står tomma större delen av dygnet när det inte är match är dyra. Vi måste ta med det i samtalet.

Nu är Eskilstuna i förändring. Staden förtätas och det finns en tydlig ambition att öka just kollektivtrafiken och cyklandet. Frågan är om vi kan hitta en bra lösning i Munktellområdet som markerar detta nya utan att göra bilåkarna besvikna.

På hemmaplan
Jag har ett stort Djurgårdshjärta och det smärtar naturligtvis att det ser ut som att hockeylaget tar steget ner i seriespelet. Å andra sidan så är det nära till Örebro och Västerås…..

Handbollsfebern stiger i Eskilstuna. Förväntningarna är höga på GUIF och det känns som att det är i år det ska ske. I alla lägen så har vi härliga veckor framför oss.

Kul att se att de välrenommerade artisterna frekventerar Eskilstuna. Förra veckan Thåström och Jill Johnson och om jag minns rätt så är Anna Thernheim på väg in. Bra Lokomotivet!

Annars lyssnar jag på Kents nya singel. Det låter som ett nytt Eskilstuna. En signal om något i vardande…

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Tack för god samhällsinformation!
  Cykel – och gångtrafik låter ju mysigt i sol och värme, men ”när det regnar då”? Och tänk på de gamla och rörelsehindrade. Och tänk på vinterhalvåret.
  Elfordonen kommer! Små lättparkerade.
  Men kanske en cirkelspårbana delvis på gamla östra järnvägen – passerande Munktellområdet , över ån till Väster och sedan till centralen och vidare till Sveaplan , Sjukhuset, Öster (Odlaren), Djurgården och sedan östra järnvägen till Munktell området. Givetvis passeras P-platser lämpligt utspridda. Och gärna ”stickspår” där så behövs.
  Tommy Spångberg & Co kan säkert skissa på detta.
  Det kostar givetvis, med INTÄKTERNA i alla dess former kanske blir högre.
  Betänk ”hållbarhetsperspektivet” och dess nyttor.
  Visionärt och fantasifullt kanske, men i all galenskap kanske ett genidrag kan skönjas?
  Och till sist: Cyklar är livsfarliga i kollision med gångtrafikanter. Bygg gärna ”betalcykelmotorvägar” för cykelälskarna. Borde inte cyklisterna kunna springa till jobbet? Det är något slött över cyklandet.
  Separera gång- och cykelbanorna mht trafiksäkerheten!

  Vänligen
  Hans-Erik F.

  PS. Har Eskilstuna ca 8000 eller 9500 anställda? Stämmer motsv. 4 000 000 arbetstimmar? Eller? Tacksam för mera exakta ”nyckeltal”. Det blir jobbigt för mitten- eller högeralliansen att överta styret 2014. Vore klädsamt om Du redan nu kunde låta förvaltningen klassificera de anställda efter kompetens/utbildning, ålder och användbarhet. En enkät med förfrågan om vilka medarbetare som tillhör de MODIGAS SKARA och som med utfästelser om högre lön kan tänka sig att jobba i en framtida (inledningsvis kommunal) resultatenhet (under privatliknade bolagsform!).
  En ny tid stundar efter 2014. Då handlar det om att rädda den nya generationens skattebetalare från ”bankrutt”, eller sänkt…. DS.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: