Skrivet av: Pär Eriksson | mars 22, 2012

Veckan som gått – w 12

På jobbet
Det är viktigt att avsluta saker och ting – att gå ända in i kaklet. Att få fira och konstatera att det där gjorde vi bra. Det är kanske därför jag gillar att bestiga bergstoppar.

Min erfarenhet genom åren är att vi kan bli bättre på det där inom offentlig sektor. Lagom till att vi nästan är klara så slänger vi oss över till nästa tuva och hinner sällan reflektera och dra lärdomar.

Därför var det viktigt att vi förra veckan kunde sätta handen i kaklet och säga att vi nu genomfört den största ledarsatsningen någonsin i Eskilstuna och Kommunsverige (?). Nu är vi redo för nästa steg – Modigt Medarbetarskap.

I samma anda samlas den politiska- och tjänstemannaledningen den här veckan och summerar kommunens strategiska inriktning 2008-2011. En snabb bild ger att vi förbättrat oss vad gäller en god miljö,ekonomi i balans och delaktighet men vi har också utmaningar vad gäller utbildning och målen kring arbetslösheten.

Det är är en metodik som jag gillar. Tydliga mål, regelbundna uppföljningar och en tydlig slutmarkering. Nu tar vi sikte mot nästa period 2012-2015 och ljusskäppan är tydligt satt mot fyra områden och de är värda att repeteras – Attraktiv stad, Höjd utbildningsnivå, Ekologisk uthållighet och Fler jobb.

Vi är precis färdiga med årets medarbetarenkät/undersökning där vi tar tempen på hur vi har det och hur vi uppfattar vårt uppdrag och vårt arbete. Nästa vecka redovisas resultatet och det är ett ovärderligt material för att se var vi har våra styrkor och förbättringsområden.

På marsmötet så beslutade kommunstyrelsen om fortsättnngen och placeringen av det nya badet. Nu förbereder vi oss för nästa steg vad gäller arenans placering. Vår ambition är att kunna presentera en anlys och förslag till beslut inför kommunstyrelsens aprilmöte. Spännande blir det. Det handlar om beslut som direkt påverkar Eskilstunas gestaltning i många decennier.

Jag är på väg till Jyväskylä. Vår finska vänort celebrerar 175 år och Eskilstuna är inbjuden som en långvarig och trogen vän. Det blir ett bra program där ett flertal nordiska och europeiska städer deltar. Det här är ett viktigt samarbete.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag minns när jag var liten att jag var med mamma och pappa på något som kallades Norrlandsgille. Det åts surströmming, dansades, dracks en och annan snaps och det pratades norrländska.

För precis så här gick det till. Eskilstuna och Torshälla växte under 1940-1970-talen. Arbetstillfällen blev fler och Eskilstuna upplevdes som attraktivt av människor från Norrlands inland, Småland, Dalarna, Närpesregionen i Finland och från Jugoslavien.

Och Eskilstuna fylldes av nybildade gillen, finska föreningar och till och med egna fotbollslag. Vi som är äldre glömmer inte klassiska Sloga.

Jag påminner mig det där när vi ibland höjer på ögonbrynen om varför våra nya Eskilstunabor gärna träffas föreningsvis utifrån hemland eller kulturell bakgrund.

Min erfarenhet är att vi människor behöver gå på två ben när vi möter en ny miljö, nya situationer. En där vi vågar kasta oss ut i det nya. Möta nya förutsättningar, ny kultur, nya värderingar och i det allra tydligaste fallet – ett nytt språk.

Dett samtidigt som vi har ett ben i det trygga invanda. Förmågan att möta det nya står i relation till vår förmåga att känna trygghet, att få känna oss hemma i en djupare existentiell mening. Just därför var Norrlandsgillet viktigt för min mamma och pappa. Precis som dagens invandrarföreningar är viktiga.

Och i helgen firar Smålandsgillet 75 år i Eskilstuna. Jag blir varm i hjärtat och tänker på min pappa.

På hemmaplan
De som känner mig väl vet att det var dags för att fylla jämt i veckan. Det skrevs visst 60. Det blev väl avvägt och en bra blandning i firandets ”styrka” mellan familj, vänner och arbetskamrater.

Jag påmindes att det finns så många varmhjärtade människor i min närhet och extra glad över hälsningar från Istanbul och Kanada. Och det är alltid starkt att få de där extra kramarna av sina barnbarn som bedyrar att det tycker om en……Det ni!

Någon blir kan ske förvånad – med tanke på att jag är lite kräsen när det gäller musik ochkänner mig lite  ”independent” – men hade jag varit hemma i helgen så hade det blivit Jill Johnson på Lokomotivet. Hon är vår bästa country-profil just nu och jag noterar att hon söker rötterna allt mer i Nashville.

Annars blir det Finland i helgen. Och jag kommer på mig själv med att se fram emot besöket i Jyväskylä. Är det måhända svedjefinnens själ som kommer över mig………….

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär,
  Min uppgift är att – vid uppenbara behov- bilda opinion i frågor där våra politiker ”kör över varandra”, som exempelvis i fallet med placeringen av ett nytt bad-/simhus (”palats” ska det kanske heta?).
  I övrigt noterar jag kommunens stratygimål 2012-2015 : ”ljusskäppan är tydligt satt mot fyra områden och de är värda att repeteras – Attraktiv stad, Höjd utbildningsnivå, Ekologisk uthållighet och Fler jobb”.

  Tyvärr är ansvaret ”delat” mellan landsting och kommun(er) inom sektorn vård- och omsorg. Är det därför man saknar det femte strategimålet ?
  Även gruppen ”funktionshindrade” tycks falla mellanstolarna! Senast häromdagen i samband med presentationen av kommunens (K&F) ”bidragskarusell” (ca 90 MSEK?) för föreningslivet (i första rummet idrotten).

  SOLIDARITETEN med äldre, sjuka och handikappade (av alla slag) tycks vara satt på undantag av vår socialistiskt styrda arbetarkommun. Mycket märkligt! Träffade häromdagen (DHR årsmöte) de två hedersmännen och rättvisekämparna Ingvar Edin och Uno Zetterlund. Den förre – oftast eftertänksamme och ödmjuke- fann sig föranledd att häromdagen i EK vittna om brister i kommunens ”omtänksamhet” vad gäller de sämst utsatta medborgarna med funktionshinder. Visst är mycket bra, men tyvärr finns tecken på favorisering av friska på bekostnad av de sjuka och svaga i samhället.
  Livet är inte bara en lek och döden undgår ingen.

  Jag hoppas att våra kommunledare ingjutes mod att vara solidariska.

  /Hans-Erik Fredbäck , socilalliberal


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: