Skrivet av: Pär Eriksson | mars 15, 2012

Veckan som gått – w 11

På jobbet
Jag har en tydlig agenda som jag har uppsatt på mitt rum. Dvs det är frågor som skall lösas eller ta nya steg framåt. Den här veckan ”bockade” jag av Eskilstuna Marknadsförings AB. Vi hade årsstämma och valde ny styrelse och tog också sikte mot en tydligare inriktning.

pic.twitter.com/eReexww7

EMAB är viktig för Eskilstuna och det känns också bra att näringsliv, organisationer och kommunen är ense om tagen. Eskilstuna som ort behöver marknadsföras bättre. Vi behöver få ett tydligare tilltal om hur vi vill att Eskilstuna skall upfattas.

Det är extra roligt att ta del av rapporter att turismen och besöksnäringen ökade i Eskilstuna förra året. Vi är på väg åt rätt håll.

En annan fråga som behöver ”bockas av” är tillskapandet av fler jobb. Det är många ingrediesnser i det arbetet men ett är att också behålla arbetstillfällen. Fortifikationsverket är viktigt för Eskilstuna. Inte bara att verket skapar 150 arbetstillfällen och ytterligare en antal konsulttjänster utan också att det är högkvalificerade specialistjobb som behövs i staden.

Den här veckan träffade vi Fortifikationsverkets nye generaldirektör Urban Carlström för att diskutera läget och hur vi kan samarbeta inför att verket förändras.

I helgen så inträffade en miljöolycka i närheten av gamla Bukettenområdet. En olycka som först befarades kunna påverka dricksvattnet. Jag blir imponerad över att vi har en sådan samtrimmad organisation där Räddningstjänsten, Miljöavdelningen, Energi och miljö och Kommunledningskontoret tydligt och snabbt tog tag i frågan. Faran är ännu inte blåst över men de rapporter jag tar del av låter som att vi har kontroll på läget.

Den här veckan så träffas kommunens ledningsgrupper – såväl förvaltnings- som bolagsledningarna till en gemensam eftermiddag. Det här är ett viktigt forum där kommunens samlade tjänstemannaledning möts för att summera läget och ta ut färdriktningen. Vi har nu genomfört en av de största ledarsatsningarna någonsin – i såväl Eskilstunas kommunhistoria som i kommunsverige. Vi kallar det Modigt Ledarskap och nu resonerar vi om ett upplägg som fokuserar på medarbetarna inför hösten 2012 och 2013.

I helgen så arrangerades Eskilsgalan för 25:e året. Det är en hyllning till Eskilstuna och ett antal ungdomar och eldsjälar celebreras under pompa och ståt. Årets tillställning kändes mycket bra. I någon mening så gestaltas Eskilstunas själ på ett bra sätt när såväl Kvinnojouren Moa som Guif tillsammans med företagare, föreningsaktiva och en konstnär får ta emot Eskilsstatyetten.

Det finns så mycket gott med den här staden och så mycket stolthet som sällan eller aldrig lyfts upp. Långt från medias löpsedlar, rubriker och näthat om Eskilstunas tillkortkommanden.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Varje ort, varje stad har sina företrädare. Personer som man förknippar med stadens själ och rytmik. Ibland är det idrottare som symboliserar en stads kraft – en Tomas Gustavsson eller skyttefamiljen Enqvist. Eller representanter från näringslivet – en Munktell eller en CE Johansson. Eller någon artist och kreatör – en Towa Carson eller en Christer Lindarw.

Men många gånger så är en stad också dess ”orignal”. Personer som sticker ut, personer som står för något, personer som inte väjer. Carl Braunerhielm var en sådan. Stockholmaren från adelsfamiljen som blev Eskilstuna trogen. Han var viktig för kommunen i många år som amanuens för museéerna 1965-1990 men lika känd som tillskapare av sommarteatern i Rademachersmedjorna. Eller hans fabulösa glöggpartyn i december.

Varje stad behöver sina tillskyndare. Sina profiler. Carl Braunerhielm var en sådan – en som stod upp för Eskilstuna. Jag tror att vi är många som kommer att sakna honom.

På hemmaplan
Våren tar ett allt tydligare grepp. Mälarisen kan inte hålla emot. Lite symboliskt så ljusnar det i våra sinnen.

I 53 år har jag väntat på att ett handbollslag från Eskilstuna skall vinna högsta serien. Och så sker det 2012. Det är stort både för Guif och för Eskilstruna.

Kristjan Andresson – en av dom som bygger det nya Guif  och det nya Eskilstuna. Han står för en ny kultur och en ny syn på vad vår stad står för.

Barnbarnet lilla B kommer på besök helgen. Dags att ta fram cykeln, hinken och spaden. Här ska jobbas.

Annars lyssnar jag mycket på Patti Smith just nu. Detta New York. Detta New York.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär,
  Bra att kommunen successivt håller på att inta sin givna (begränsade) roll i lokalsamhället.
  Tyvärr måste nog kommunkoncernen minska i omfattning. Mer ”blandekonomi i” efterlyses. Du förstår nog. Balans!!!

  Mycket finns att säga om FORTV (ca 375 år gamla anor). Jag kan verksamheten inifrån. Urban Karlström (Obs. K) är en glad kille. Hans läggning påminner om Din.
  Tyvärr har FORTV hamnat ”snett” och dess uppgifter kommer nu att tas över av andra. Det finns många naturliga historiska förklaringar.
  Men traditionerna och uppgifterna förs tryggt vidare. Om några decennier görs ännu en uppdatering på tidslinjen.
  En naturlig anpassning till gällande förhållanden.

  Det bästa med FORTV i Eskilstuna är dess Arkiv i källaren.
  I övrigt är ”loppet kört”. Försvarsmakten (med stöd av tunga krafter i Alliansen) har bestämt sig! Eksjö kommun blir dock en liten vinnare. Kul!
  FORTV (FortF) hade en (av många historiska) glansperioder under 70-80 talen. Under KK (Kalla krigets). Då var den fortifikatoriska kompetensen av världsklass. Då fanns en högt aktad Forskningsbyrå i FortF. Och byggverksamheten var mycket omfattande. Nu handlar det mest om avveckilng/avyttring och ordinär ( icke-unik) fastighetsförvaltning.

  Men det finns mycket för Eskilstuna kommun att lära av FORTV om betydelsen av kompetent ledning och rätt organisationsstruktur.
  FORTV bantade bort sin kärnkompetens (ca 350 tekniker) 1994. Konsulter tog över. Och snart är dessa utan jobb. Snygg och förutseende avveckling av offentlig verksamhet i egen regi. Osv…….

  Mvh
  Hans-Erik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: