Skrivet av: Pär Eriksson | februari 9, 2012

Veckan som gått – w 6

På jobbet
En av mina medarbetare sätter mig på spåret – ”vet du att vi gör ca 15 miljoner arbetstimmar per år?”. Det är en mäktig känsla när det presenteras så.

Jag har full respekt för de som tycker att vi borde göra lite mer, lite mer resurser men vi kanske kan börja med att säkra att just de här 15 miljonerna arbetstimmar av Eskilstuna kommuns medarbetare görs effektivt och med fullt fokus på medborgarna och brukarna. Det är en kvalitet i sig.

Min erfarenhet genom åren är att vi lägger ner mycket tid till att diskutera de tusentals timmar vi också borde kunna utföra men inte har pengar till. 1,2,3,4 timmar……15 miljoner timmar bildning, välfärd och service.

Den regelbunde läsaren vet att jag ofta lyfter vikten av trovärdighet – dvs vi måste våga prata om de problem och utmaningar vi har. Men vi måste också ha modet att prata om det som är bra i Eskilstuna. Jag skriver medvetet modet därför att jag ibland upplever det som att vi inte törs prata om framgångar. Det är som att det stör, gör oss osäkra.

Därför är vår gymnasiechef Bo Karlssons budskap viktigt. I veckan så gick han tydligt och klart ut med ett positivt budskap om betygsresultaten på våra gymnasieskolor. I några avseenden så är Eskilstuna i topp. Bl a är det hela 92% av Eskilstunaeleverna som har ett fullständigt betyg från gymnasiet.

Ledarskribenten Åke Wredén i Eskilstuna Kuriren gör samma iakttagelse och för ett bra resonemang om våra gymnasieskolors både framgångar och utmaningar. Jag gillar det sättet att ta sig an en fråga. Ett brott mot det gängse – vi duger inte.

Eskilstuna Innerstads Mikael Lönngren är en annan som vill ge motbilder till det gängse. Mikael visar i en artikel i tidningen Folket på hur många affärer, butiker, banker, serviceinrättningar och offentliga institutioner vi har i centrum. Långt från bilden om det öde Eskilstuna.

Jag blir glad när jag ser att det finns de som vågar berätta något annat. Detta utan att för en sekund förringa eller dölja våra svagheter eller brister.

Den här veckan tackar vi Parkens Zoos fd VD Mats Ericsson för åren i Eskilstuna. Mats har gjort ett bra jobb. Alla som besökt Parken Zoo de senaste åren kan med egna ögon se en ny och fräsch park. 

Jag minns en kulen februaridag då Mats berättade att den stora vita tigern hade fått flytta från Eskilstuna för en ny inriktning, mer modern och fokuserad på utrotningshotade djur.

Jag stod väl ut med det tills Mats sa att han också hade skickat hem Fantomen. Han var föråldrad, sa Mats och såg ut att mena allvar. Vad kommer istället, frågade jag nyfiket. Kalle Kanin och några unika lövgrodor, svarade Mats och log.

Man kan skratta åt den här berättelsen men det fångar också Mats. Jag tycker att han lämnar ett Parken Zoo som är på väg åt rätt håll.

Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och jag håller precis på att förbereda oss för ett möte med Socialdepartementet. De är ansvariga och uppdragsgivare för översynen av statens framtida organisation av fastigheter. Det är en fråga som berör Fortifikationsverket i högsta grad och vårt syfte med mötet är att få en bild av utredningen men också att diskutera hur vi ser på Fortverkets framtid och betydelse för Eskilstuna.

Annars fylls veckan av möten om klimatplan, logistiksatsningen och träff med näringslivskommitéen.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
I veckan noterade jag att medarbetare från vår Stadsbyggnadsförvaltning var ute om mätte och jämförde ute på Fristadstorget. En signal om att något är i görningen. Jag bär faktiskt minnen då stora riksvägen gick rakt genom Eskilstuna på vår nuvarande gågata. Så visst ska det bli spännande att se ett nytt Fristadstorg växa fram under nästa år.

Min bild är att torg är viktiga. I någon mening är de en stads hjärta, dess pulsåder. Symbolen och samlingspunkten. Tänk er ett Venedig utan Markusplatsen, ett Bryssel utan Grand Place eller ett Eskilstuna utan sitt Fristadstorg.

Ett framtida torg eller…………

Min bild är att många torg runt om i Sverige är sönderbyggda av glasgångar, märkliga installationer eller stora ofta öde scener. Jag tillhör dom som gillar Fristadstorgets öppenhet, dess rymd med tre höga husväggar och ett fint stadshus i ena änden. Det är få torg som är så idag.

Samtidigt så ser jag också behovet av modernisernig och förnyelse. Utmaningen handlar om att skapa ett modernt torg som andas framtid men ändå lyckas bevara sin historiska klang och öppna uttryckssätt. I mitt tycke så kan det inte vara en korvkisok som tillåts dominera i en sådan miljö.

På hemmaplan
Våra små barnbarn lilla B och pyttelilla E har helt plötsligt blivit  stora fröknar. I helgen kommer lilla fröken B på besök och jag vässar upp med Alfons och Kajsa Kavat.

Om jag inte nämnde det sist så vann amerikanska bandet My Morning Jacket årets band, CD och låt när vi träffades för 32 (?) året i rad och utsåg årets musik.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. 1. ”säkra att just de här 15 miljonerna arbetstimmar av Eskilstuna kommuns medarbetare görs effektivt och med fullt fokus på medborgarna och brukarna” och samtidigt kritiskt ifrågasätta sin egen roll och dess tillhörighet – Beställare eller Utförare (i offentlig eller privat regi..
  Där det finns mer än två anställda av samma sort, bör övervägas en rationalisering (neddragning, konkurrensutsättning på den privata marknaden). Banta för att rädda välfärden!
  ”Riv och bygg nytt”!
  2. Ta bort ”stridsvagnshindren” på Kungsgatan och öppna ett enkelriktad Körfält för ”specialfordon” (Färdtjänst, Polis, 1:a Maj demonstrationer (skämt).
  3. Fortifikationsverket har ”avlivats” av kunden Försvarsmakten. FORTV egen kompetens är tyvärr körd i botten. Under kalla kriget fanns på FORTV en forskningsbyrå som höll världsklass. Nu är FORTV endast ett ”skämt” i dussinklassen. Specialistkompetenser finns att köpa på den öppna, fria marknaden. Försvarsmakten tar över FORTV, vilket är bra. FORTV hamnar där i gott sällskap. Det är för sent att ”återta förlorad mark”. Eksjö är att gratulera! Krigsarkivet vill kanske etablera en filial i källaren? Detta menar jag på fullaste allvar. Notera att fastigheten där FORTV håller till numera ägs av ”amerikanska pensionärer”.

  4. Ta med Mona Kaanan till Riksarkivet och Kungliga Biblioteket, för att diskutera en filial i Eskilstuna för medverrkan i den stora digitala konservering av vårt svenska kulturarv, som nyss har inletts. MDH kan också hänga med på ett hörn. Eskilstuna måste ”umgås” med höga tankar och möjligheter, dvs visa mod att våga ta steget upp i ”elitserierna”. Se bara hur Lars Leijonborg (FP) bereder vägen för:
  http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-handplocka-utlandska-forskarstjarnor

  Kom igen Eskilstuna. Endast elitsatsningar i världsklass räknsas!!!!!!

  ///H-E F

 2. Tillägg till ovan: Inför (överväg noga att införa) partiella anställningsstopp i kommunen! Rädda Eskilstuna nu. I ”morgon” kan det vara för sent. Köp kvalitet och betala bra!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: