Skrivet av: Pär Eriksson | december 27, 2011

Jul- och nyårspärspektiv II 2011

Det är som att Eskilstuna med rätta har tagit julledigt. Jag går sakta genom staden på väg till jobbet och noterar att det bara är några få själar som tror att det är en vanlig tisdag. Några är på väg till Mälarsjukhuset, en och annan cyklist och bilist är på väg till äldreboendet eller till Volvo.

Inga höskolestudenter eller gymnasieelever på Fristadstorget. De handelsanställda har fortfarande några timmar kvar att sova innan de öppnar. Stadshuset lyser men ekar nästan tomt. Eskilstuna har inte vaknat än. 

Jag går igenom våra och våra grannars lokaltidningar och noterar glädjande att antalet döda i jultrafiken hitintills i år ligger på rekordlåga 1 död jämfört med de senaste årens 4 och 12. Vädret är säkert en förklaring.

Jag läser om idrottsframgångar och förluster. Bandyderby i Västerås, Örebro leder hockeyallsvenskan, Uppsala Basket vann sin tredje match i rad och visar storform, Linköping hockey fick stryk mot Djurgården och vårt eget Guif gjorde en remarkabel upphämtning i andra halvlek och spelade oavgjort.

Men det som slår mig är vare sig trafikrapporter, idrottsreferat eller ens artiklar om stormen utan lokaltidningarnas nyheter om fylla, våld och misshandel över julhelgen. Och jag noterar det vi alla vet – det handlar om unga män och det handlar nästan alltid om alkohol eller droger.

I det förstone så blir man ”bara trött”. Och den reaktionen är sund. Det är våra städer det handlar om. Det handlar om folkflertalets starka reaktioner. Men det handlar i sämsta fall också om resignation, uppgivenhet och ”man får väl vänja sig”. Det godas kapitulation.

En berättelse där i sämsta fall föräldrar och anhöriga inte orkat. En skola, polis och föreningar som tidigt lämnat hoppet, en alkohol- och drogpolitik som gett upp sina ambitioner och en allmänhet som tappat lite av sin civilkurage.

Men det finns också motbilder och motkrafter för i slutändan så är det här våra pojkar. Vi måste våga se det.

Jag tror att vi måste restaurera en del av de lärdomar vi gjorde på 1970- och 1980-talen. Det handlar om en klassisk restriktiv alkohol och drogpolicy. Det handlar om ett nyvaknade bland föräldrar, fritidsgårdar och föreningar. Att våga se sambanden pojkar, alkohol och bråk och stök.

Det handlar om att bygga upp ett välfärdssystem som tidigt fångar upp de här ungdomarna. Jag hör att jag låter som den socialarbetare jag är – ut på gator, torg och missbruksmiljöer och möta de här ungdomarna.

Och naturligtvis jobben. En ung kille som har något att värna, något att gå till, något att ansvara för har åtminstone större möjligheter. Men då måste vi också se sannnigen. Ingen arbetsgivare – privat eller offentlig – anställer någon som inte kan eller vill någonting.

För i slutändan så måste vi också prata om det egna ansvaret. Samhällsstrukturer, analyser och politiska värdesystem är viktiga. Det går naturligtvis att hitta brister och orättvisor i samhället men solidariet skapas av människor. Därför har också var och en ett eget ansvar att ta skolan på allvar, att skaffa sig en utbildning och att inte slå någon annan på käften för att man är arg. Det är något som måste avkrävas av var och en av oss.

Det finns så många bra initiativ runt om i landet – här ett exempel KRIS

Men även den breda majoriten har ett ansvar i vardagen. Att reagera på våld, bråk och stök. Att själv inte se mellan fingrarna, att inte nyttja krogar eller företag som inte gör rätt för sig.

Så enkelt och så svårt är det. För i slutändan handlar det om våra liv och vår stad. Och det som är svårt att ta till sig – det är våra pojkar.

Ha en god fortsättning!

Annonser

Responses

 1. Fylleriet är oroande.
  Går det att (ut-)bilda bort!
  Idrottslivet är ju inte heller nyktert, så sportarenor kanske främjar supandet?
  Delansvar mellan vuxna, föräldrar, vänner, skolan, ”kommunen”…….?
  Jag tror på individen, men hon/han behöver STÖD!!!
  Ett sunt kamratskap i ett sunt föreningsliv (civilsamhället!) borde gagna ett gott liv.
  ///H-E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: