Skrivet av: Pär Eriksson | november 27, 2011

Om ett punkband, en undersökning och vikten av det civila engagemanget

Sonen var mitt i tonåren och jag minns att han frankt frågade om det var okey att han slutade med fotbollen. Först blev jag lite häpen och såg en lovande fotbollskarriär rinna ut i sanden. Jag förnimmade timmar av träningar, skott på mål, inlägg från vänster och otaliga matcher. Skulle allt det här nu bara förvandlas till intet?

Efter ett tag förstod jag att sonen tyckte att det var dags att gå vidare och lämna sin pappas drömmar om en ny Djurgårds- eller Örebrospelare. Är det okey om jag slutar med fotbollen……….

Sonen hängde på Balsta Musikslott och nu var det som att han ville ägna mer tid åt musiken. Och så blev det. Bandnamnen var kryptiska typ Kräk och Grå Luft och jag förstod att Eskilstuna höll på att få sitt eget Sex Pistols eller Clash. En ny Joe Strummer istället för en ny Kim Källström.

Många mår bra men inte alla
Jag tänker på den här händelsen när jag tar del av den stora enkätundersökningen Liv och Hälsa Ung 2011. Låt mig då vara tydlig inledningsvis. Det finns så många positiva tecken bland våra Eskilstunaungdomar. Till huvudsidan så trivs våra ungdomar bra både i skolan, på fritiden och med sina föräldrar och kompisar. Dryga 80% trivs i skolan och mellan 90-95% trivs med livet.

Det är viktigt att få skriva det. Många gånger så skymms det faktumet av mediarubriker om drogmissbruk, skolk, kriminalitet, hetsätning och psykiska problem. Men att våra ungdomar mår bra betyder inte att alla mår bra. Så är det och det måste vi också våga diskutera öppet och utan omskrivningar.

Vikten av att få utveckla en talang
En lärdom jag gjort i livet – bl a efter att ha arbetat med ungdomar i många år – är att de som får utveckla en talang, ett intresse också har större möjlighet att förverkliga sina livsdrömmar. Det finns också forskning som understödjer den tesen. Just därför är fritiden så viktig. Just därför är idrotten och kulturen så viktig. Inte i första hand som ett tidsfördriv utan på djupet något som förändrar och utvecklar en människa.

Även om många ungdomar i undersökningen uttrycker att de är nöjda med sin fritid så är endast 50% av våra Eskilstunaungdomar aktiva i en förening. Och det är här jag tycker att vi har en utmaning tillsammans föräldrar, ungdomar, föreningar och kommunen.

Min erfarenhet är att om vi skulle lyckas öka föreningsengagemanget och ytterst naturligtivs själva idrottandet, dansandet, spelandet, sjungandet, scoutandet och mycket mer – så ökar också våra ungdomars livskvalitet. Möjligheten att förverkliga sina innersta livsdrömmar ökar. Och mår våra ungdomar bra , ja då mår också Eskilstuna bra.

Ökat föreningsengagemang ökad demokrati
Men föreningsaktivitet har inte bara ett individuellt värde. Ska vi tro sociologen Robert Putnam så förstärker föreningsengagemang det civila samhällets kraft och ytterst de demokratiska strukturerna. Enklare uttryckt – många föreningsaktiva ökad demokrati.

Det här är viktigt att förstå. Många gånger nöjer vi oss med att analysera föreningslivets betydelse utifrån barn och ungdomars individuella behov. Nog så viktigt men just föreningslivets betydelse för den demokratiska utvecklingen borde vi prata mer om.

Kravställare istället för medspelare
Jag har i andra sammanhang lyft upp en tendens jag sett i de kommuner jag arbetat i. Rätt eller fel men det finns en stark förväntan på ”kommunen”.

Det är som att kommunen är något man i första hand ställer krav på, någon man uppvaktar, någon man skall ha pengar av. Jag har förståelse för den logiken och ändå så känns den omodern.

Jag tror att det i grunden handlar om en historisk tradition. Kommunen har i mer än hundra år varit liktydigt med ”den starke” som lägger till rätta och bygger grundfundamenten i välfärden. Så är det naturligtvis även idag men en modern kommun definierar sig inte längre som bara ”en part” utan som en medspelare i förhållande till medborgare, brukare, kunder, företag och föreningar.

Jag tror att en del av de spänningar som naturligt uppstår i alla dessa tusentals relationer som medborgararna har med ”sin” kommun” uppstår just därför att man inte tillräckligt diskuterat om kommunens och sin egen roll.

Missförstå mig rätt – jag pratar inte om missnöje eller berättigad kritik mot tjänster och service som kommunen inte gör bra utan om synen på varandra. Synen på vad medborgaren är ansvarig för, civilsamhällets, näringslivets, föreningarnas och kommunens ansvar.

Jag tror att demokrati växer och underhålls i ett gemensamt ansvarstagande. Demokrati utvecklas i miljöer och kulturer där man stödjer och ser varandras ”goda intentioner”. Demokrati utvecklas i samtal och dialog.

Just därför är Liv och Hälsas undersökning så viktig och ger oss också en signal om vad vi behöver utveckla i Eskilstuna. Ökat föreningsengagemang bland våra ungdomar är en sådan viktig utvecklingsfråga.

Eget ansvarstagande kräver friutrymme
Hur gick det då med vår punkrockande son? Jo hans ”tack för idrotten” och in i musiken handlade bl a om att han var trött på den föräldradrivna idrotten. Det var tufft att höra för en pappa som är uppvuxen inom idrotten.

Men jag tror att han hade en poäng. Musiken gav mer av individuellt ansvar, mer av personlig utveckling. På gott och ont så var vi föräldrar osynliga på Balsta Musikslott, i replokalen och på konserter. Ett efterlängtat frirum för att få växa – utan oss vuxna.  Det är också en del av att utvecklas och bli vuxen.

Någon ny Joe Strummer blev han inte men han blev en riktigt bra pappa, make och vuxen son. Och det är kanske det livet ytterst går ut på.

Ha en bra vecka!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär!
  Jag noterar med glädje Din positiva grundinställning till Sektor 3 (civilsamhällets stora betydelse etc).
  Jag instämmer med Din uppfattning att civilsamhället måste stimuleras till ökat eget ansvarstagande och utveckling i bättre balans med kommun och näringsliv.
  Hoppas Jimmy Jansson(S) anslår samma positiva inställning under sitt anförande på Internationella Frivilligdagen (FN:s) 5 december.
  Nu gäller det för ”Frivilligfolket” att tydligt inta, avgränsa och balansera sina ”revir” (roller, ansvar).
  Frivilligcentralens ”fria ställning” (oberoende/obunden) måste respekteras, men självfallet måste(!) näringsliv och offentlig sektor stödja dess breda verksamhet. Som Du riktigt antyder behöver frivilligsektorn (idéburna, ideella) återta sin position som tung aktör i folkbildningen. Ett övertungt offentligt ansvar måste – inte minst av ekonomiska och demokratiska skäl –
  bantas, för att skapa fritt utrymme för frivilligsektorn att utvecklas. Notera FRITT UTRYMME – inte bara som ett komplement till…
  Det ligger politik i detta! Nu har vi tre stycken ”ÖVERENSKOMMELSER” mellan Regeringen, SKL och de Idéburna – en stabil plattform inom de Sociala, Kulturella och Migrativa (Integration ec) områdena.

  Vi kommer att uppleva en ny form av politisk turbulens inför nästa val, med nya koalitioner och rörelser mellan blocken. Demokratin kommer att gynnas av detta. Det blir mer av balans, öppenhet och samverkan .

  Upplysta kommunledare som Du Pär har stor betydelse som demokratikatalysatorer. Hoppas fler kommuner än Eskilstuna åtnjuter samma förmån.

  Internationella Frivilligdagen är närmast att betrakta som en FRIHETSDAG!
  En stor demokratidag som förpliktar.

  Tack Pär för att Du delar med Dig av kloka inpass i demokratiprocessen.

  Hans-Erik ”Peacecreek”

 2. Ditt framträdande under Frivilligdagen den 5 december emotses med stor förväntan!

 3. demokrati växer och underhålls i ett gemensamt ansvarstagande. Demokrati utvecklas i miljöer och kulturer där man stödjer och ser varandras ”goda intentioner”. Demokrati utvecklas i samtal och dialog.

  Exakt!! önskar att detta vore en drivkraft för alla som på olika sätt arbetar med ungdomar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: