Skrivet av: Pär Eriksson | september 29, 2011

Veckan som gått – w 39

På jobbet
En kommundirektörs arbetsvecka har sin rytm och återkommande puls. Interna möten med chefer och medarbetare, träffar med politiker, organisationer och näringsliv. Och naturligtvis en hel del rutinarbete inför ärenden och beslut.

Men den här veckan sticker ut. Vi har haft två viktiga presskonferenser som hänger ihop. Vi tjänstemän är nu klara med utredningen om arena och bad. Och vårt förslag är både spännande och utmanande. Ett nytt bad hus i Munktellområdet vid den sk härdverkstaden och en ny arena med träningshallar på tre tänkbara platser.

Lägg då till att kommunfullmäktige tidgare beslutat om att anslå resurser till byggandet av ny ishall på Ekängen och förbättring av Stålfors konserthall så börjar vi ana en stor kommunal framtidssatsning.

Det fina i kråksången är att Mälardalens högskola vill bygga nytt och göra en campus-satsning med en sammanhållen högskola. Under en tid har vi diskuterat flera tänkbara alternativ och kommit fram till att nuvarande Sporthall och Vattenpalats är ett bra alternativ.

visionsbild

En fiktiv bild av en ny högskola

Den här veckan hade vi ett gemensamt ledningsmöte tillsammans med Strängnäs. Det kändes mycket positivt och våra två kommuner går allt nämre varandra. På agendan stod bl a näringslivsfrågor och konkret samarbete i våra verksamheter.

Den här veckan har Eskilstuna och Sörmlands läns landsting besök av Uppsala och Västerås kommuner tillsammans med respektive landsting. Det handlar om den framtida regionfrågan. Jag ser svårigheterna men jag ser också mer och mer hur vi börjar närma oss varandra. Bra samtalsklimat.

På samma tema hade SKL kallat till träff i Stockholm om regionfrågan. Det var intressant att höra hur norra och södra Sverige börjar formera sig. Samtidigt som vi här i Mälardalen brottas med våra relationer.

Kanske lite internt men kan vara kul att höra. Under våren har vi arbetat med en översyn av den inre organisation i Stadshuset. Nu blir det lite nytag och lite annan logik om hur vi sak arbeta och kring roller. På fredag genomför vi själva omorganisationen i Fullmäktigesalen. Tillsammans. Vi ska göra världens snabbaste omorganisation på 3-4 minuter. Obegripligt? Ja, men ganska kul och lärorikt.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
En person med stort Eskilstunahjärta skickade mig en film om Eskilstuna från 1930-talet. Det var en fascinerande föreställning. Det som slog mig var att så mycket är sig likt. Själva Eskilstunas kropp var sig likt. Ån rann där i exakt samma fåra. Många av våra byggnader såg likadana ut.

Jag kände mig väldigt ödmjuk av vad jag såg. Det slog mig att vi har en stad till låns. Eskilstuna har levt sitt liv i tusen år. Sekel efter sekel. Varje människa som lever är en besökare. Vi skulle behöva känna större vördnad över vår kulturhistoria och också tänka att det Eskilstuna vi bygger i första hand är för våra barn och de som ännu ej är födda. Inte bara för oss som råkar vara här nu.

Samtidigt som jag i filmen känner igen mycket så är vi ändock i en tid då ett nytt Eskilstuna växer fram. Även om Kungsgatan och Fristadstorget är vår huvudgata så känns det som att staden håller på att flytta ner till ån. Bostäder vid Tunafors fabriker och gamla Konstmuséet, Fors kyrka, Smörparken, Statt, Teatern, gamla brandstationen, eventuellt en ny högskola, Rademachersmedjorna, Rothoffsparken, Munktellstaden, nytt badhus och någonstans en ny arena skapar en ny själ, en ny identitet.

Det är precis i det här spänningsfältet mellan vår historia, vår kultur och det nya som Eskilstuna utvecklas.

På hemmaplan
I lördags så var jag och lyssnade på vår musikbibliotekarie Stefan Wistrand. Vi var 15 entusiaster som fick del av Stefans underbara föreläsning om Eskilstunas pop- och rockhistoria 1956-1999.

Stefan betyder oerhört mycket för Eskilstunas musikliv. Säg den grupp som inte spelat med Stefan – Kent?

Nu är jag lite musiknörd men det som slår mig är att det finns så många bra berättelser om Eskilstuna. Det här är ett sätt att via Lionel Hampton, Beatles, Eje Lyrefeldt, Ejdetjärns Boozies, Curt-Görans, Beatles-Per, Ligan, Musikforum, Memento Mori, Torth, Pain of Salvation, Kent och Årets Musik Stad ge ord på vad Eskilstuna är.

Jag blir både imponerad över Stefans engagemang och Eskilstunas stolta musikhistoria.

Helgen går i fotbollens tecken. Det är dags för avgörande för såväl City som IFK. Tunavallen fredagkväll 19.30. Till och med Stockholmssonen kommer hem . Det här kan man inte missa, menar han.

Ha en bra helg!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: