Skrivet av: Pär Eriksson | september 1, 2011

Veckan som gått – w 35

På jobbet
Det är tydligt att världskartan håller på att ritas om. Den här veckan så hade vi en kinesisk delegation från vår samarbetsort Linyi på besök. Senare i höst är Mysore från Indien på besök och det var inte så länge sedan som vi tog emot en grupp från hälsodepartementet i Thailand.

Linyi i Shadongprovinsen – 9 miljoner innevånare

Det här är viktiga kontakter. Vår idé är att det skapar ett lärande och internationella kontakter särskilt mellan ungdomar ökar också förståelsen för varandras olikheter och likheter.

Samtidigt är det svårt. Hur agerar man i förhållande till en kinesisk delgation som representerar en regim som inte tillåter fria val?  

Jag tycker att vi har hittat en bra balans Vi är måna om utbytet men vi är också noga med att tydliggöra våra värderingar och vi har alltid med en del som handlar om hur Eskilstuna styrs och är uppbyggd med olika partier, självständiga roller mellan politiker och tjänstemän och medborgarnas roll i den representativa demokratin.

Den här veckan drog vi igång en utbildningssatsning som handlar om hur kommunen kan bli än mer serviceinriktad i sina relationer till företag och näringsliv. En kommuns olika verksamheter lever på sina kontatker med medborgare och brukare, elkunder, hyresgäster, elever, äldre och funktionshindrade. Vi jobbar varje dag med att höja vår kvalitet i det specifika mötet.

Men kanske vi inte alltid är lika fokuserade på företagen. En beräkning visar att 8 av 10 företag har en kontakt med kommunen med viss regelbundenhet. Det kan handla om bygglov, markanvisning, alkohol- och serveringstillstånd, miljötillsyn, skolkontakter etc.

Vår idé är att öka medvetenheten men också att vara tydliga med vad en kommun står för i form av rättsäkerhet och att ”inte gynna någon enskild”.

Det märks att det är höst och lite nystart i verksamheten. Vuxenförvaltningen arrangerar en sk ”stenvändardag” där de analyserar och diskuterar ständiga förbättringar. Förskolan samlar alla sina medarbetare i hela kommunen (!) till en dag i Sporthallen. Jag är inbjuden till båda dessa tilllställningar och skall försöka ge ett brett Eskilstunaperspektiv på frågorna.

Och så hann jag med att besöka Helsingborg också. Det kändes mycket hedrande att vara en av de nominerade till Stora Chefspriset och bjuden på festmiddag. Nu drog jag inte längsta strået den här gången men snart nog så är det andra medarbetare, chefer och verksamheter i Eskilstuna som kommer att uppmärksammas för sitt arbete.

Förhoppningvis så har jag ändock visat vägen och tillsammans ska vi skapa en kultur där vi är än mer stolta över vårt arbete och stolta över Eskilstuna.

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Vi har haft en del klotter i området där jag bor. Jag märker hur snabbt det förflackas runt omkring – dvs det slängs papper och några bänkar blir illa utgågna. Det är som att graden av förstörelse ökar när det inte är fint och välskött.

Klotter och skadegörelse är en plåga för en stad. Inte bara att det kostar pengar med sanering eller att återställa utan att det skickar starka signaler om att den här staden eller det här området inte är viktigt.

Det finns en bra policy i Eskilstuna som är svår att alltid leva efter men som ändock är viktig. Klotter skall bort omgående och trasiga saker skall återställas. Här måste vi i kommunen ta ett stort ansvar för byggnader och områden vi förfogar över. Privata fastighetsägare, företag, samfälligheter och enskilda har å sin sida ett lika stort ansvar för sitt.

Det är så vi skapar en trivsammare stad. Inte genom att hacka på varandra utan genom att hjälpa och stötta. Och i slutändan så har vi ett ansvar som medborgare  – långt från polis och myndigheter – att själva agera när vi märker att någon förfular vår stad. Oaktat om det är en vuxen eller en ungdom. Att orka, att våga agera. Inte för att vara ”polis” eller för att sätta dit någon utan för att vi tycker om Eskilstuna.

På hemmaplan
I våras resonerade hustrun och jag om att vi i början av hösten skulle åka bort en vecka. Det går inte menade hustrun och bläddrade i almanackan. Det får bli Skagen torsdag-söndag, menade hon. Men si det gick inte heller så nu har vi lyckats få ihop en helg i Stockholm. Hon verkar ha en tuff arbetsgivare………….

Som den fotbollsintresserade jag är så gläds jag extra åt att såväl City och IFK toppar sina serier. Tätt följda av Södra. Jag noterar också att Eskilstuna United är uppe på betydligt torrare mark än för bara några veckor sedan. Är vi en fotbollsstad……………..

Annars lyssnar jag mycket på Kent just nu.

Ha en bra helg!

Annonser

Responses

 1. Hej Pär ! Liten reaktion på din blogg v35 .
  1 det finns en hel del klotter i Eskilkstuna ,trots att politikerna antagit en vision om att allt skall bort inom 24 timmar . Det mesta klottret i Eskilstuna har funnits i mer än 24 DAGAR – ibland i flera år på kommunala byggnader . Mycket snack och lite verkstad .
  2 Du skrev om att Eskilstuna kanske är en fotbollsstad . Bara för att City leder division 2 (= 4:e högsta serien ) och Södra och IFK är placerade i serien därunder så är Eskilstuna EJ någon fotbollstad .
  När något lag ligger i Superettan så kan man kanske prata om ämnet på nytt . Idag ligger lag som Falkenberg och Ängelholm i den serien !
  3 Det händer mycket och det händer snabbt i Kina och i Indien . Läs gärna ”made in China ” av Loretta Napoleano .

 2. Hej Gunnar!

  Kanske vi tänker lika om klottret.

  Jag har följt fotbollen i stan i snart 50 år och för mig så är Eskilstuna en fotbollstad.

  Hälsningar
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: