Skrivet av: Pär Eriksson | augusti 11, 2011

Veckan som gått – w 32

På jobbet
Den här veckan startar vi upp ett arbete kring skolan. Bakgrunden är att politiken är mycket tydlig på att de vill se en starkare utveckling inom skolan vad gäller resultat. Nu åligger det oss tjänstemän att göra en bra analys och återkomma med kloka förslag.

Min erfarenhet – bl a efter att ha varit ansvarig för de kommunala skolorna i Västerås under många år – är att det här är en mycket svår fråga. Det är i och för sig kul att så många har synpunkter men min lärdom är att det blir många ”skolexperter” och enkla lösningar och få som på djupet har gedigen kunskap om hur dagens svenska skola fungerar.

Många gånger blir det anekdotiska berättelser som tar sin utgångspunkt från den egna skoltiden eller vad man sett och hört från sina egna barn eller barnbarn. Det behöver inte vara fel men det kan inte vara grunden för skol- och utbildningsfrågan.

Jag menar att svaren finns hos lärarna, eleverna och skolforskningen – om vi orkar lyssna. Jag kommer att återkomma under hösten om hur det går med vårt arbete.

Den här veckan besökte kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson och jag våra motsvarigheter i Flen. Eskilstuna och Flen är grannkommuner och har haft mycket gemensamt genom åren. Om inte annat så arbetspendlar mer än 500 från Flen till Eskilstuna varje dag och ca 300 i den andra riktningen. Vi har också Malmköping och Hälleforsnäs tillsammans som är typiska gränsorter. 

Syftet med mötet är att diskutera våra lägen men också om hur vi kan stärka samarbetet i skenet av den allt viktigare regionfrågan.

Konturerna på arena- och badfrågan börjar bli tydligare. Även om det återstår en hel del analyser och beräkningar så är ett av spåren i tjänstemannaförslaget att bygga ett nytt bad längs ån vid Munktellområdet där den gamla Härdverkstaden ligger idag. Spännande!

Mitt Eskilstuna – mitt i Eskilstuna
Jag gillar Eskilstuna Kurirens initiativ under sommaren med ett antal ”frågor och svar”. Några av våra medarbetare har svarat på läsarnas frågor. Det har handlat om trafik, vägar och gator, parker och även alkohol och droger.

Det som slår mig är det stora intresset som finns för att förbättra Eskilstuna. Även om en och annan fråga andas stor missnöjdhet så är det bestående intrycket en djup och ärlig vilja att utveckla Eskilstuna. Jag gillar också våra medarbetares svar eftersom de både är lyhörda och ”tar in” samtidigt som de står upp för inriktningar och försöker förklara varför vi valt att göra på den ena eller andra sättet.

Jag skulle vilja se mer av det i vår kommunala organisation. En stor lyhördhet för Eskilstunaborna samtidigt som vi står upp för vår profession och att vi förklarar och diskuterar de bärande idéerna om vart kommunen vill med Eskilstuna.

På hemmaplan
I helgen så firar familjen min mammas 90-års dag. Det är en ynnest att få leva fyra generationer samtidigt. Det är inte alltid den möjligheten ges. Det betyder att vi har ett 200-årsperspektiv på en och samma gång. Min mamma kan relatera till sina föräldrar som levde på 1800-talet och våra två ”nya” 2-åringar har en framtid – även om de inte riktigt vet om det än – som i de bästa av världar sträcker sig till nästa sekelskifte.

Årbyfestival på lördag.

Glöm inte läget på Afrikas Horn.

Annars lyssnar jag mycket på Mary Gauthier just nu.

Ha en bra helg!

 

Annonser

Responses

 1. Hej,
  Vad gäller skolan så har Folkpartiet nått ett viktigt delmål.
  Skolinspektionens ”pekpinnar” och omskolningen av lärarna bör ge resultat om några år.
  Nu får vi hopas att Eskilstuna kommun ”hänger med”.
  Det är allvar nu!
  Kommunala skolor och friskolor tävlar på lika villkor.
  Det går framåt för Sverige och det behövs i den globala konkurrensen.

  Nytt badhus vid ån låter sunt.
  Eskilstunas vidareväxt längs ån i västlig riktning känns bra.
  Hoppas det går bra med miljösaneringar och ev. expropieringar.
  Tänk att ta en båttur till (in i) våtmarken för att studera fågellivet.
  Mälaren välkommen till Eskilstuna.
  Hans-Erik F.

 2. Hej Pär, det ska bli spännande att se vad Er analys av skolan resulterar i. Ett tips är att Ni använder en modern och en väl beprövad metod.
  I ISO 31 000 Risk management kan ni få en god vägledning för ert arbete. Lycka till.

 3. Tack för tipset Johan.

  Jag känner till ISO men inte just Risk managementmodellen.

  Pär E

 4. Kul att våra ”Frågor och svar” gick hem såväl hos dig som hos våra läsare.
  Just trafikfrågorna blev, inte helt oväntat, mycket populära och även kommenterade i efterhand på ekuriren.se..
  Kanske ett samarbete vi borde fundera på hur man skulle kunna ta vidare.
  Öppenhet och en konstruktiv diskussionsanda främjar ett bättre Eskilstuna.

  mvh,
  Jörgen Bröms, webbchef

 5. Hej Jörgen!

  Jag gillade precis det du antyder – öppenheten och konstruktiva dialogen. Särskilt viktigt i ett läge då mycket annat i samhälelt drar mot spännnigar och konfrontation.

  Ha det
  Pär E


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: