Skrivet av: Pär Eriksson | juli 25, 2011

Sommarpärspektiv X 2011

Jag har varit i Italien under en vecka och även där så var naturligtvis terrorhandlingarna i Oslo en stor nyhet. Samtidigt så gick det inte att ta in hela vidden av händelserna när man är i ett land där du inte är familjär med språket.

Jag märkte det nu när jag kommer hem. Känslorna och intrycken tar tag i mig så här några dagar senare. Inte bara av det jag nu läser och ser på TV utan också i alla samtal så märker jag att Sverige också är skakat.

Samtidigt så får den här känslan inte lamslå oss. Det är lätt hänt. Händelserna blir obegripliga och vi pratar lätt om en person som är sjuk eller psykiskt störd. Ett sätt för oss att själva bemästra våra känslor, vår rädsla eller frustration.

Så är det nog också men jag menar att det här är djupare än så. Allt talar för att det är ett politiskt attentat riktat mot det demokratiska samhällets själva själ – öppenheten och toleransen. Terrorn blir det yttersta uttrycket för det intoleranta, det som vill dela upp oss människor efter vår sociala-, etniska- eller religiösa bakgrund eller vår hudfärg.

Terrorns syfte är att skapa rädsla just därför att modiga människor är garanten för demokrati och tolerans. Och det kanske är det som förhoppningvis blir svaret på den här händelsen – att vi förmår än intensivare stå upp för grundläggande humanistiska värden. Det är långt viktigare än att vi mystifiserar eller sjukförklarar förövaren. Det går att skrämma oss som enskilda men aldrig ett kollektiv.

Det kan bli så att Oslo 22 juli blir ett lika magiskt datum som New York 11 september. På vilket sätt avgör bara du och jag.

Jag tycker att det är bra att Eskilstuna kommun hörsammade uppropet att genomföra en tyst minut för offren. Det är det minsta vi kan göra som en kommun i ett grannland. Men det stora arbetet kvarstår – arbetet för att stärka demokrati och tolerans. Där har vi än mer att göra. Det är öppenhet som är svaret.

Annonser

Responses

 1. Självfallet känner vi starkt med offrens närstående, men alla övertoner om angrepp på (social)demokratin bör nog modereras en del.
  Krisberedskapen var god i Oslo. Tyvärr går det inte att helt undvika alla olyckor/katastrofer. Naturen är sådan!
  Förhoppningsvis har Eskilstuna lika god krishanteringsförmåga och dessutom en gedigen förebyggande verksamhet i nära samverkan mellan alla berörda organisationer.
  Demokratin är orubbligt stark, däremot kan man fråga sig hur medborgarna utnyttjar sin rätt att påverka. Cirka var tionde röstberättigad Eskilstunabo valde senaste ett invandringsåterhållsamt parti (SD), vilket tål att tänka på. Varför denna misstroendeyttring? Vilken politik och vika politiker vände man sig emot?
  Alla vinner på hög kvalitet i hanteringen av asylsökade och arbetskraftsinvandringen.
  Nuvarande regering sköter dessa frågor tillfredsställande.
  Men, bättre bemötande av våra nysvenskar kan vi alla prestera.

 2. Hej Hans!

  För mig handlar det inte i första hand om bättre bemötande av nysvenskar eller kvaltieten i asylprocessen – även om det är viktiga frågor i sig.

  Det som skett är ett politiskt attentat med terrorn som vapen. Saker och ting bör nämnas för vad det är.

  Jag delar din bild att demokratin i grunden är stark och det är också det som inger hopp. Samtidigt är min erfarenhet att den måste erövras igen och igen.

  Pär E

 3. Hej,
  Ett enat och väl samspelat Eskilstuna ger ett starkt, tryggt och välmående samhälle.
  Vi talar ofta om majoriteten och oppositionen i meningen VÄNSTERN ”mot” Alliansen. SD är utanför.
  Begreppet minoritet hamnar lätt i skuggan.
  Vidare saknas (tack och lov) ett vänsterextremistiskt parti av typen kommunistparti, men sk ”kryptokommunistiska” irrläror finns säker förborgade inom ”majoriteten”.
  Nåja , vi ifår det styre vi väljer. Lyckligtvis inget ”blindstyre” om vi har en stark kommunledning och det har vi väl Pär? Vad nu stark innebär!
  Personligen såg jag en framtida mittenallians (S+ ????) som styrde Eskilstuna.
  Vad vi alla är ense om är hoppet om fortsatt goda livs- och levnadsbetingelser i Eskilstuna. Det anstänger vi oss gärna lite extra för.
  Tack för att Du Pär sprider en positiv anda inom Din organisation.
  Don´t worry, be happy!

  Hans Erik Fredbäck


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: