Skrivet av: Pär Eriksson | juli 15, 2011

Sommarpärspektiv VIII 2011

Sommarens bästa rysare är vare sig en Marie Jungstedt, Anna Jansson, Måns Kallentoft eller Leif GW utan något helt annat. Blev tagen av Anders Wijkman och Johan Rockströms bok ”Den stora förnekelsen”. Den blev en bladvändare och den var svår att lägga ifrån sig.

Anders Wijkman känner vi från Röda Korset och den politiska sfären och Johan Rockström är professor, agronom och miljövetare. Tillsammans har de skrivit en trovärdig bok om läget i världen.

Man behöver inte dela eller förstå varje slutsats i deras resonemang men jag gillar deras anslag. De försöker förstå samtiden och vad som nu sker i världen och med vår jord i ett brett helhetsperspektiv. Något som jag saknat i samtalet de senaste åren.

Tillväxt har ställts i konflikt med hållbarhet. Berättigade miljökrav har ställts i kontrast till fattigdomsbekämpning. Miljö, klimat, sociala dimensioner och ekonomi har många gånger behandlats som speciella områden skilda från varandra.

Wijkman och Rockström gör ett seriöst försök att beskriva en helhetsbild – ett systemperspektiv.

Det är två stora frågor som tar tag i mig när jag läser boken. För det första – världen står inför en av sina största utmaningar någonsin. Utöver att lyfta den miljard människor som idag lever i fattigdom och undernäring så beräknas befolkningen öka med 2-3 miljarder fram till 2050.

Det betyder att jorden skall klara av att mätta ytterligare 3-4 miljarder människor jämfört med idag.

Det andra som slår mig är klimatfrågans oerhörda betydelse. Ska vi tro Wijkman och Rockström så kommer det inte att räcka att vi håller oss inom målet om max 2-graders temperaturhöjning. Även en 2-graders höjning kommer att innebära stora risker för framtiden. FN börjar nu också resonera mer och mer om att målet bör reduceras ytterligare för att trygga utvecklingen.

Ibland blir det nästan svårt att ta in all fakta, all forskning. Resonemanget blir ogenomträngligt och i värsta fall ogreppbart. Men Wijkman och Rockström pekar också på konkreta vägar och strategier.

Som de systemtänkare de är så ser de också åtgärder på en rad nivåer. Deras bok väcker också hopp om att det är möjligt att klara de stora utmaningarna.

Sol, vind och vatten är ett av svaren. Mer investeringar i förnybar elproduktion, CO2-skatter och på sikt bort med oljan, energieffektiva hus, förnyelse av jordbruket, åtgärder mot utfiskningen av världshaven, nya affärsmodeller etc.

Och i slutändan handlar det också om oss och vår förmåga att leva ett värdigt liv i förhållande till vår jord. Det kan tyckas som marginellt – men modern sopsortering, biogasproduktion, byggandet av sk passivhus, bättre kollektivtrafik, mindre bilåkande, ansvarsfullt jordbruk, fliseldning är alla exempel på konkret arbete.

Och som en tillfällighet som ser ut som en tanke så lyfter jag det för att det också är åtgärder som det arbetas med i Eskilstuna. Med risk för att sticka ut hakan – jag är stolt över att bo och arbeta i en kommun som rankas högt för sitt miljöarbete.

Direkt efter sommaren inleder vi också arbetet med att rekrytera en miljö- och samhällsbyggnadschef. En ny tjänst som får uppdraget att just knyta ihop helheten och än tydligare genomföra ytterligare åtgärder som gör att Eskilstuna tar sitt ansvar.

Det är också ett sätt att bygga en modern stad. 

Ha det bra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Kategorier

%d bloggare gillar detta: